A apărut un nou număr al revistei ”Pro Memoria 1940 – 1945”, nr. 1 (49) 2016

Prin bunăvoința prof. dr. Ioan Corneanu am primit recent la redacție primul număr pe acest an al revistei ,,Pro Memoria 1940-1945”, revista românilor persecutați, refugiați, expulzați sau deportați din motive etnice. În primele pagini revista, sub semnătura lui Miron Manga, publică un articol care tratează o problemă istorică, de multe ori trecută sub tăcere, cucerirea Budapestei în anul 1919 de către armata română, punând capăt regimului bolșevic al lui Bela Kun dirijat de la Moscova.

poza 111Textul articolului amintește faptul că regele Ferdinand nu a permis arborarea tricolorului românesc pe Parlamentul de la Budapesta. A făcut-o în schimb un sergent, pe nume Iordan, care ,,a cocoțat în vârful catargului, deasupra drapelului maghiar, o opincă găurită…”.

După lupte crâncene, la 4 august, trei escadroane ale Brigăzii 4 roșiori sub comanda colonelului Gheorghe Rusescu au intrat în capitala ungară. În aceeași zi generalul Mărdărescu a primit defilarea trupelor române învingătoare.

Ioan Bojan, publică în continuare un amplu articol despre ,,Participarea României la Primul Război Mondial, factor determinant în lupta pentru Marea Unire”. În articol sunt urmărite fidel evenimentele petrecute de la atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914 până la declanșarea războiului, decizia inteligentă a României  de a rămâne neutră până în anul 1916, și intrarea în război potrivit cu interesele idealului nostru național, aderarea la Antanta, ale cărei puteri recunoșteau dreptul românilor de a uni Bucovina, Transilvania, Maramureșul, Crișana și Banatul cu patria mamă. A urmat înfrângerea temporară a armatei române în campania din Transilvania, apoi strălucitele victorii pe frontul din Moldova în anul 1917. Reorganizarea armatei române s-a făcut cu ajutorul prețios al Misiunii militare franceze conduse de generalul Henri Berthelot. Retragerea Rusiei Sovietice din război a determinat ca România să semneze, la 7 mai 1918 la București un tratat de pace cu Puterile Centrale, cu prevederi foarte grele economice și pierderi teritoriale. În condițiile înfrângerii Puterilor Centrale, tratatul nu a fost pus în aplicare niciodată. Prin voința românilor din teritoriile stăpânite de Austro-Ungaria s-a realizat Marea Unire care a fost recunoscută de Puterile Aliate, la Conferința de Pace de la Paris.

Despre ,,părintele sculpturii moderne” scrie Marian Ștefan, un frumos articol, menționând că ziua de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor, a fost declarată recent în mod oficial sărbătoare națională. Articolul lui Marian Ștefan a fost scris în contextul împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Inginerul Andrei Gorșcovoz semnează un emoționant articol despre istoria familiei Alexandru Gorșcovoz (1911-1994), care a trăit marea dramă a cedării Ardealului de Nord în 1940, familie din care a făcut parte și juristul și strălucitul om de cultură Alexandru Pintescu.

Recomandăm apoi cititorilor revistei un amplu studiu ,,Un secol de confruntare a românilor cu revizionismul și neo revizionismul maghiar. Sindromul Trianon” de Ioan Bojan. Cum văd neo revizioniștii lucrurile? E destul dacă reproducem un fragment din partea finală a articolului: “După destrămarea URSS, dezmembrarea Iugoslaviei și ruperea în două a Cehoslovaciei, ar urma la rând ultimul stat format în mod artificial: România, ultimul imperiu colonial al Europei. Deasupra ei plutește cântarea prohodului”. Articolul ia poziție și împotriva retrocedărilor care au luat proporții inimaginabile în Transilvania. Istoricul Vasile Lechințan concluzionează că: “Practic, prin aceste retrocedări, care de fapt, sunt împroprietăriri, se neagă actul Marii Uniri de la 1918”.

Din revista ,,Pro Memoria 1940-1945” ne-a mai reținut atenția articolul bine documentat despre ,,Abdicarea domnitorului A.I. Cuza impusă de ,,Monstruoasă coaliție”, articol semnat de Traian Corneanu și ,,Dialog polemic versificat între maghiari și români. Întâmplare adevărată cu Al. Vaida Voevod, de Mircea Popa.

Recomandăm cu căldură tuturor iubitorilor de adevăr, cu suflet românesc această frumoasă și instructivă revistă care apare la Cluj-Napoca, trimestrial, directorul onorific și redactorul ei coordonator fiind profesorul Barbu I. Bălan.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 8, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.