A apărut un nou număr, 2 (15) al revistei de opinii și atitudini culturale ”Mesagerul Albastru”

Primele pagini ale noului număr al revistei ”Mesagerul Albastru” prezintă câteva recente apariții editoriale. Ioan Andreica semnalează apariția volumului de poeme semnate de Dragomir Ignat ”Hieroglife pe creste de val”, un volum care a apărut la Editura Marist. Cartea este considerată a fi o bijuterie prin toate caracteristicile sale. Este un volum în care ”Scriitorul ne lasă să peregrinăm și să ne delectăm”. El lasă la latitudinea cititorului să-și selecteze preferințele tematice și ideatice.

poza statuieCea de-a doua carte propusă cititorilor, ”Antologie 1001 cugetări”, volumul X, aparține Olimpiei Mureșan și părintelui Ilie Bucur. Ioan Andreica ne atenționează că în această carte autorii ”au cules citate scrise de personalități românești și ale lumii despre poporul român și au alcătuit un compendiu care este un îndreptar pentru relele educației… un îndemn la reevaluarea conștiinței naționale”.

Carmen Felicia Băințan ne-a făcut plăcere scriind despre prietenia dintre Octavian Goga și Ady Endre, în contextul în care în urmă cu o lună am fost oaspetele casei memoriale a lui Ady Endre, ocazie cu care am luat cunoștință de locul în care își are obârșia unul dintre cei mai mari poeți maghiari ai secolului XX, prieten cu un alt mare sătmărean, Aurel Popp și cu Octavian Goga. Carmen Felicia Băințan face o amplă prezentare a biografiei poetului precum și a Complexului muzeal din satul natal, care îi poartă numele. Vizitarea acestui complex va fi mult mai ușoară, având în vedere că la data vizitei noastre se lucra de zor la modernizarea drumului între Căuaș și Ady Endre.

Cel de al treilea volum semnalat este cel al poetului Dumitru Țimerman, ”Cupa îngerilor”, volum care ”are ca proiect principal tematica cotidiană prin exprimarea stării de moment a unor constatări poetice care ne obligă la meditație alături de poet”.

Poeziile din acest număr al revistei sunt semnate de Ioan Meteș Morar-Chelnițeanu și Gabriela Ana Bălan, iar Radu Ispas ne propune lectura unui fragment de roman cu titlul ”Călăuziți de puterea iubirii”.

Olimpia Mureșan face o mărturisire de suflet când spune că pentru ea ”Poezia devine o cheie universală a sufletului unde găseam un dor nemărginit, o căutare permanentă, o bucurie, și o binecuvântare cristică”.

Sub semnătura profesorului Mircea Botiș și a părintelui Radu Botiș se publică un amplu studiu despre o localitate fruntașă a Maramureșului, Ulmeni. Autorii urmăresc evoluția în timp a învățământului din această localitate și se opresc asupra unor personalități ale locului, precum medicul Florian Ulmeanu și Petre Dulfu.

Merită citit cu interes și materialul semnat de ing. Ioan Suciu din Baia Mare, care ne supune atenției un scurt istoric al blazonului familiei Andreica al cărui trecut se pierde în negura vremurilor.

Ernest W.E. Herman este un autor american al unei lucrări aflate la cea de-a doua ediție, intitulată ”Izvoarele uitate ale dreptei credințe”. Autorul tratează în capitolele cărții probleme precum Biblia și Sfânta noastră Tradiție, Pocăința, Crucea, Botezul, Nașterea de sus, Preotul și preoția, Închinarea și Iconologia, Cultul sfinților și învățături despre moaște, Mântuirea după moarte. Cartea este o mărturie despre izvoarele de apă vie ale adevăratei credințe ortodoxe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 11, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.