Vasile Moiș a lansat la Biblioteca Județeană două romane de o performanță fără egal în literatura română

Joi, 14 iulie 2016, începând de la ora 15.00, în sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a avut loc un eveniment literar de excepție. Avocatul Vasile Moiș, fost senator și vicepreședinte al Senatului României și-a lansat volumele V și VI ale romanelor ”În spatele ușilor deschise. Fatalitate și speranțe” și ”În spatele ușilor deschise. Fatalitate și deznădejde”, cărți apărute la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.

DSC_0179Vasile Moiș este autorul sau coautorul a mai multor cărți de succes: “Permanență și continuitate în Ardeal”, “Părintele Vasile Lucaciu, un apostol al Unirii neamului românesc”, ”Intoleranță și crimă: Golgota sătmăreană 1940-1944”, ”Intoleranță și crimă. A uita înseamnă a repeta”, ”Autonomia Ținutului Secuiesc între himeră și trădarea României”, ”De la Aquila Heliaca la Stema României”.

La lansarea volumelor a participat profesorul universitar dr. Mircea Popa, Nadia Baciu Fărcaș, directorul Editurii Ecou Transilvan, dr. Ioan Corneanu, dr. George Vulturescu, din partea Bibliotecii Județene, ing. Mircea Pârlea. Moderatorul evenimentului literar a fost directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Teocan Istrăuan.

În cuvântul său, profesorul univ. dr. Mircea Popa a caracterizat Satu Mare ca fiind un oraș cultural, care iată că este martorul apariției a două cărți de mare valoare, scrise de omul de cultură sătmărean Vasile Moiș. În volumele sale el abordează ”cele mai gingașe probleme ale sătmarului pe care le-a cunoscut în istorie, inclusiv anii de tristă amintire 1940-1944”. Autorul prezintă cititorilor ”informații bine de știut”. Dr. Mircea Popa s-a întrebat retoric: ”Cine mai scrie astăzi romane fluvii?”. Vasile Moiș o face și promite că mai are pregătite patru volume, și că în total, în acest ciclu, intenționează să publice 20 de volume. ”Nu există un prozator care să scoată atâtea volume”, a precizat dr. Mircea Popa.

Subiectele romanelor lui Vasile Moiș sunt ”fierbinți”. El intenționează să realizeze o frescă a politicii românești din 1990 încoace, în cadrul căreia pune față în față evenimente din trecut cu cele din zilele noastre. Ultimele din volumele ale sale continuă povestea României post-decembriste, la nivelul cel mai înalt al politicii românești. Apar problemele majore ale politicii noastre, intrarea UDMR-ului la guvernare, problema privatizării, trezindu-ne mai apoi fără industrie, minerit, agricultură etc. Este deja un lucru verificat faptul că niciun stat nu se poate baza doar pe străinătate. Autorul ridică toate problemele grele ale societății românești. În romanele sale, autorul construiește o lume de caricaturi, personajele sunt reale, au alt nume dar se pot recunoaște ușor. Avem de a face și cu un roman polemic, cu episoade sentimentale, apare și holocaustul armenilor de acum 100 de ani.

Autorul excelează și prin cunoștințele sale de literatură universală, îndeosebi a celei franceze. Multe din personalitățile de pe plan local, au avut o singură dorință după ajungerea în funcții, aceea de a se îmbogăți cât mai repede, excelează și prin portretele de jurnaliști pe care le realizează, dovedindu-se un autor pamfletar. Ne pune față în față și cu etapa comunistă cu greșelile pe care le-a comis aceea epocă.

Dr. Mircea Popa a spus în încheiere că volumul avocatului Vasile Moiș este o mare provocare, care incită la lectură și că, el personal, se bucură de existența în România a unui asemenea scriitor ”care a reușit să înfăptuiască ce și-a propus, din cele 20 de volume promise au apărut până acum șase. ”Satu Mare pierde un mare avocat și câștigă un mare prozator”, a spus în încheiere dr. Mircea Popa.

Dr. George Vulturescu l-a caracterizat pe Vasile Moiș ca fiind ”o personalitate complexă, fracturată și incomodă”. Romanele sale reprezintă o mărturie impresionantă a epocii în care a trăit. Romanele sale au valoare istorică, documentară dar și literară, iar autorul este implicat în desfășurarea romanului. El surprinde foarte bine ”lumea care se află în putrefacție”. Romanele sale denotă o foarte bună cunoaștere a istoriei Transilvaniei.

Sunt valoroase apoi paginile de exegeză culturală. Până și problemele femeilor își fac loc în romanele sale. ”Autorul este indubitabil un valoros literat, care are multe divagații care dau valoare romanelor”, a spus dr. George Vulturescu.

DSC_0181Dr. Ioan Corneanu a subliniat faptul că cele scrise în romane au o mare valoare, totul se bazează pe fapte reale. Apoi, l-a caracterizat pe Vasile Moiș ca fiind un om de cultură de excepție cu care colaborează foarte bine de peste 26 de ani. Volumele sale se citesc ușor de către oricine. Dr. Ioan Corneanu a amintit toate cărțile scrise în colaborare cu Vasile Moiș și despre necesitatea ca românii să fie uniți în orice împrejurare, așa cum o fac alte popoare. Vorbitorul s-a mai referit și la aspectele pozitive din epoca lui Nicolae Ceaușescu, și aspecte din timpul vizitei sale în județul Satu Mare prin 1965 și unele manifestări naționaliste, antiromânești care se mai manifestă din păcate.

Din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, ing. Mircea Pîrlea a prezentat cele mai importante aspecte cuprinse în primele patru volume ale ciclului iar Nadia Baciu Fărcaș, din partea Editurii Ecou Transilvan a lăudat efortul autorului de a-și pune propria-i biografie în paginile romanelor. Ca editor a apreciat aspectele reale cuprinse în romanele apărute până acum, faptul că se citesc ușor, și sunt scrise pe înțelesul tuturor. Personal așteaptă cu plăcere și celelalte romane promise.

Avocatul Vasile Moiș a mulțumit tuturor pentru aprecierile făcute. A mărturisit că inițial s-a gândit să scrie un jurnal, apoi s-a convins să scrie totul sub forma acestor romane care sunt o oglindă a societății românești. Cărțile au fost scrise după o temeinică documentare, cu începuturi în anul 1980.

Autorul a vorbit despre importanța anului 1990, când s-a luat decizia de a merge pe calea democratică spre vest. A povestit despre unele momente importante din evoluția țării și aspecte din relațiile noastre internaționale. Din 1990 ”a început manelizarea României”, socotind că cea mai mare greșeală a fost distrugerea învățământului. A vorbit despre împrejurările în care s-a adoptat ca Zi Națională ziua de 1 Decembrie. Vasile Moiș a precizat clar că pentru toate relele nu trebuie să punem vina pe străini, o mare parte din a vină o poartă românii. Distrugerea economiei României s-a făcut pe baza legilor votate în Parlamentul României de către români.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 14, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.