Membrii cenaclului Cronograf s-au întâlnit pentru a o comemora pe poeta şi pictoriţa Iulia Olaru. Au trecut trei ani fără ea

Vineri, 22 iulie 20016, cu începere de la ora 13.00, la sediul cenaclului Cronograf a avut loc o ședință în cadrul căreia a fost comemorată poeta și pictorița Iulia Olaru, de la a cărei trecere la cele veșnice se împlinesc trei ani. La eveniment a participat soțul Iuliei, Edmund Francisc Balogh și fiul Damian.

DSC04007Loredana Știrbu a salutat reuniunea colegilor de cenaclu pentru participarea la acest eveniment omagial. Ea a prezentat principalele date biografice ale regretatei poete. S-a născut la 20 februarie 1963 la Satu Mare. A absolvit Liceul „Mihai Eminescu”, apoi Facultatea de Matematică din București. A studiat pictura la Școala de Arte din Satu Mare. A urmat și studii de psihologie. A debutat editorial cu volumul de poeme „Dar din dar”, apărut la Editura Solstițiu, 2004. Au urmat alte volume de poeme: „Din buzunarele crinolinei”, “Doctorul magnetic – O stradă din Toronto”, în colaborare cu soțul, „Canon”, iar postum, „Clarobscur și fum” (2015). A publicat versuri și în antologiile „Cuvinte din Nord I”, și  „Cuvinte din Nord II”, (2003 și 2004). A avut o bogată activitate în cadrul cenaclului „Afirmarea”.

DSC04009Edmund Francisc Balogh a împărtășit aspecte din viața și activitatea poetei, ea activând cu succes și în domeniul artelor plastice. A început cu participarea la un concurs de caricaturi la Suceava, unde a obținut premiul I. A debutat în pictură la Toronto, în anul 2009. Aici a participat la un festival anual al artelor și a fost remarcată pentru picturile ei în miniatură, cu care a înregistrat un mare succes. Picturile Iuliei se regăsesc în colecțiile din România, Ungaria, Germania, Italia, Canada și SUA. Un critic de artă din New York, Catherine Kustanczy s-a declarat captivată de picturile Iuliei, „ peisaje urbane vibrante care reprezintă o explozie pentru retina privitorului”. Tot Kostanczy a spus că Iulia „pictează în sens poetic profund, cu ușurință, pictează ca un dans de tango”.

A luat apoi cuvântul poetul Gheorghe Cormoș, care a împărtășit impresii de la activitatea Iuliei din cadrul cenaclului „Afirmarea”. Aici, Iulia a reprezentat un suflu nou care era necesar într-o anumită perioadă.

DSC04008Cornelia Bălan Pop a prezentat o serie de materiale din presa vremii care reflectă arta poetică a Iuliei. Tot ea a dat citire și câtorva poeme din opera regretatei poete. Au mai luat cuvântul Georgeta Govor, Vasile Bărbuș-Crățu şi Mihai Sas. Paralel au fost vizionate o serie de înregistrări. Printre acestea, un interviu cu Iulia la Toronto din care am reținut că numele ei corect de familie este Olar. În cadrul cenaclului „Afirmarea”, la sfatul poetului Ion Bala a acceptat numele de Olaru. În cadrul interviului vizionat, Iulia a citit mai multe poeme din creația sa. Au mai citit din creația poetei Loredana Știrbu, Florin Leșcău, Dumitru Ursache, Corina Petrescu.

DSC04013În partea a doua a întâlnirii cei prezenți au participat la un concurs de poezie. Au citit din creațiile lor Florin Leșcău, Corina Petrescu, Carol C. Koka, Dumitru Ursache. Pe baza voturilor secrete exprimate, câștigător al concursului a fost declarat Corina Petrescu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 22, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.