Comorile turismului rural ale Tăşnadului: viticultura, pomicultura şi cultura grâului

Oraşul Tăşnad se remarcă prin bogăţia şi diversitatea resurselor turistice şi etnografice, zona fiind locuită din vremuri vechi de numeroase etnii, aducându-şi un aport inedit la îmbogăţirea acestora. Vechile tradiţii şi obiceiuri, precum şi elemente de folclor cum ar fi portul, dansul, obiceiurile, tradiţiile şi cântecul popular se găsesc actualmente la Muzeul Orăşenesc, în arhive de profil, dar şi în localităţile rurale aparţinătoare sau învecinate Tăşnadului, dintre care amintim: Sărăuad, Santău, Pir, Săcăşeni, Blaja, Cig, Săuca, Valea Morii, Cehal şi Cehăluţ.

casa taranescaManifestările precum „Balul Strugurilor” din Cehăluţ sau „Chirbaiul” din Santău sunt numeroase exemple interesante care pot fi revitalizate şi exploatate turistic la nivel mai înalt. În acest sens, turismul rural poate fi alimentat de zestrea etnografică a localităţilor învecinate, care reprezintă un motiv serios pentru revitalizarea la nivel superior a tradiţiilor, obiceiurilor, a unor ocupaţii cu caracter artizanal, a folclorului, cântecelor, tradiţiilor vechi. Toate acestea pot deveni oferte turistice originale, inedite, care pot atrage şi fideliza cererea turistică din zonă.

struguriCultura viţei-de-vie reprezintă aici o ocupaţie tradiţională ce deţine o semnificaţie aparte, atestată documentar din anul 1589. În inventarele agricole din diverse perioade este confirmată această cultură, în 1644, 1720, iar Petri Mor subliniază că „parcelele cu viţă-de-vie ajung ca număr la 130 respectiv 241 la concurenţă cu celelalte tipuri de culturi agricole”. Revitalizarea podgoriei cu centrul la Tăşnad sugerează dezvoltarea turismului oenologic (viticol), practicat în zone populate cu pivniţe şi crame amenajate special pentru degustări şi petrecerea timpului liber. Tocmai de aceea, „Balul Strugurilor” organizat în toamna fiecărui an, în localităţi ca Cehăluţ, Pir, Săcăşeni poate fi transformat într-un moment atractiv de mare autenticitate.

pruniPomicultura este dezvoltată pe cultura prunului răspândită în Cehal şi Săuca, unde fructele sunt ecologice, căutate de turişti, iar obţinerea ţuicii în distileriile artizanale ar putea constitui destinaţii atractive în circuite turistice organizate în zonă.

grauCultura grâului tradiţională la Săuca este apreciată prin calitatea sa, ar putea conduce în viitor la organizarea unei „Sărbători a grâului” şi reluarea tradiţiei producerii pâinii pe vatră, transformată în atracţie specifică turismului rural.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 25, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.