25 de ani de de relaţii bilaterale între localităţile Halmeu şi St. Marcel les Valence

Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud a primit luni, 25 iulie 2016, vizita delegaţiei care se află în România cu prilejul împlinirii a 25 de ani de relaţii bilaterale între localităţile Halmeu (România) şi St. Marcel les Valence (Franţa). La întâlnire au mai participat vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Satu Mare, Ioan Rus şi Alexandru Panea.

foto vizita delegatie straina 26.07.2016Delegaţia străină a fost condusă de către preşedintele Asociaţiei de Prietenie româno-franceză, Jacques Serret. Din aceasta au mai făcut parte Dominique Quet, primar în St. Marcel les Valence şi Jurgen Schell, primar în Ingoldingen (Germania), localitate înfrăţită cu Halmeu.

În cadrul discuţiilor desfăşurate în cabinetul prefectului, după ce s-au trecut în revistă activităţile derulate de-a lungul timpului de către partenerii francezi şi germani, reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat faptul că această prietenie sinceră a ajutat de foarte multe ori comunitatea locală din Halmeu.

“Dacă la începutul anilor 1990 această relaţie era bazată pe aducerea de ajutoare din Franţa pentru românii de aici, azi discutăm despre schimburi culturale, sociale, organizare de activităţi în parteneriat. De remarcat prezenţa, în premieră, a primarului din Germania, care ne-a oferit posibilitatea de a face o prezentare a judeţului Satu Mare, subliniind componenţa etnicilor germani în judeţ, localitatea Ingoldingen din Baden Wurttemberg, land în care trăieşte cea mai numeroasă comunitate a şvabilor de origine română“ a declarat prefectul Radu Bud.

13730923_1219042628119376_8187271984891760560_oPartenerii germani au adus o contribuţie majoră la reabilitarea Casei de copii din Halmeu, arătând un voluntariat extrem de generos faţă de copii fără părinţi.

De asemenea, prin grija partenerilor străini, Consiliul Departamental din Drome (Franţa) a donat în urmă cu zece ani, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş“ al judeţului Satu Mare un autocar, de mare folos pentru deplasarea pompierilor în alte judeţe.

În finalul întâlnirii cu delegaţia străină, s-a reiterat ideea de a participa, în aceeaşi formulă, anul viitor, în localitatea franceză St. Marcel les Valence, urmând a se stabili un program de lucru pentru următoarea reuniune.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 26, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.