Acţiune de prevenire susţinută de poliţişti la copiii şi tinerii din tabăra Be Creative 

Vacanţa de vară este un bun prilej pentru poliţişti de a-i aborda pe copii şi tineri într-o manieră non-formală, aducându-le în atenţie teme de interes şi informaţii de care aceştia au mare nevoie pentru a şti cum să facă faţă diferitelor situaţii care i-ar putea aduce în postura de victime.

received_10205318212353181O astfel de activitate a fost susţinută joi, 28 iulie 2016, de reprezentanta Poliţiei, inspector principal Hrihorişan Felicia, în tabăra de copii Be Creative organizată în perioada 25-29 iulie 2016 la sediul Taberelor Şcolare din municipiul Satu Mare de către Asociaţia Be Active.

Cei 21 de copii cu vârste între 5 şi 14 ani, alături de Monica Varga şi Edita Enciu, organizatoare ale taberei, au avut o discuţie relaxată cu reprezentanta Poliţiei despre siguranţa personală, în general, şi despre siguranţa copiilor pe internet, în special.

Unul din factorii de risc pentru victimizarea copiilor în spaţiul online este reprezentat de expunerea fără limite şi fără discernământ a copiilor la internet, mai precis: prea multe ore petrecute în mediul virtual, lipsa de supraveghere din partea părinţilor sau a altor adulţi cu privire la site-urile accesate şi discuţiile private, mai ales, purtate de copii în reţelele de socializare, permiterea şi chiar încurajarea copiilor de a-şi face conturi personale pe Facebook de la vârste foarte mici, chiar de la 5 sau 6 ani. Cu atât mai mult în perioada vacanţei, când timpul liber al copiilor este mult mai mare decât al părinţilor lor, activităţile acestora legate de internet pot creşte, la fel cum şi riscurile asociate pot excede normalului. Majoritatea copiilor prezenţi în tabără au recunoscut că au la dispoziţie acces aproape nelimitat la internet, iar unii dintre ei au şi telefoane personale inteligente şi laptopuri pe care le pot utiliza după bunul lor plac.

O discuţie legată de siguranţa copiilor pe internet, devine astfel, mai mult decât necesară. Pornind de la informaţiile date de ei privind propriul comportament pe internet, copiii au aflat cu acest prilej de ce sunt necesare regulile şi care sunt acele reguli de la care nu ar trebui să se abată nicicând. Spaţiul virtual este plin de informaţii valoroase, utile, de la muzică la filme, de la comunicare facilă, până la posibilitatea de a cunoaşte foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, copiilor li s-a explicat faptul că nu toate informaţiile sunt valide şi nu toate persoanele pe care le întâlnesc online sunt ceea ce pretind a fi. Cei ce abordează copii fără să îi cunoască în viaţa reală, le fac promisiuni, le oferă produse, îi îndeamnă sa facă lucruri cu care părinţii lor nu ar fi de acord, îi încurajează să păstreze secrete dubioase, ar trebui trataţi ca nişte potenţiali infractori.

Spre finalul întâlnirii copiii au adresat întrebări doamnei inspector, curiozităţile lor fiind dintre cele mai diverse,  inclusiv legate de modul în care pot deveni ei înşişi poliţişti, mulţi dintre ei arătându-se fascinaţi de o asemenea profesie.

Pentru ca discuţia să continue şi acasă  împreună cu cei din familie, copiii au primit materiale informative legate de siguranţa copiilor precum şi chestionare prin care îşi pot evalua corectitudinea comportamentului pe internet.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 29, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.