Recital de lăută și chitară la Carei, în cadrul turneului “Muzica în Palatele României”

Marţi, 9 august 2016, începând cu ora 18.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc Recitalul de lăută şi chitară susţinut de Costin Soare. Evenimentul va fi prezentat de Sebastian Crăciun.

CareiEvenimentul se desfăşoară în cadrul celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional „Muzica în Palatele României”, în cadrul căruia Costin Soare susţine recitaluri de lăută şi chitară în palate şi castele din ţară, precum: Castelul Peleş, Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, Cetatea Făgăraşului sau Palatul Culturii din Iaşi.

Recitalul este organizat de Asociaţia Cultural-Sportivă „Pro Valores”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Carei, Direcţiei de Cultură a Municipiului Carei, Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile din sală.

Ediția a IV a a Turneului Național “Muzica în Palatele României” își continuă periplul printre bijuteriile arhitectonice, încărcate de istorie ale României ajungând marți, 9 august 2016, de la ora 18.00, la Catelul Károlyi din Carei.

Afis_47x65- bun

Istoria Castelului Károlyi din Carei începe în anul 1482, când Károlyi Laszló construia o casă întărită. Construcția a stârnit împotrivirea nobililor din comitatul Sătmar, fiind nevoie de intervenția regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. În 1592, datorită deselor incursiuni ale turcilor, Károlyi Mihaly ia decizia de a întări construcția existentă. Clădirea veche a fost înconjurată cu ziduri puternice, întrerupte cu bastioane, având un șanț exterior întărit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. Cetatea a jucat un rol important, făcând parte din rândul marilor fortărețe de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Deoarece la sfârșitul secolului al XVIII-lea cetatea nu mai juca nici un rol militar, Károlyi Jozsef a hotărât demolarea zidurilor și astuparea șanțurilor. Păstrând fundația și unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Construcția a fost terminată în anul 1794, era în stil baroc și cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj și o capelă. Tot în această perioadă se formează parcul cu plante rare și se construiește un manej pentru 24 de cai. În urma cutremurului din 1834, castelul în bună parte s-a dărâmat, restaurarea fiind făcută abia între 1894-1896. Cu această ocazie castelul este mult modificat, adăugându-i-se încă un nivel la fațadă, trei turnuri mici și patru mari. Restaurarea s-a făcut în stil neogotic, condusă de arhitectul Meining Arthur ajutat de meșteri din Carei. În prezent, în castelul proaspăt renovat se află un muzeu istoric care cuprinde o expoziţie de interioare istorice specifică secolului XIX, expoziţe de istorie şi arheologie locală, expoziţie de figuri de ceară, dar şi o serie de expoziţii temporare de artă plastică.

Concertul chitaristului și lutistului Costin Soare va propune un itinerariu sonor care va porni din perioada Renașterii și va ajunge până în spațiile sonore spaniol și sud-american ale secolului XX. Iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiți de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega.

Turneul “Muzica în Palatele României”, organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores”, va continua apoi până pe 21 august 2016, în alte 7 spații încărcate de istorie și frumos. Turneul se va desfășura în locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o nouă atracție. Aceste locuri demne de a fi promovate și prin intermediul artei sunetelor sunt: Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Făgăraș (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (duminică 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iași (joi 18 august 2016, ora 18), Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăușeni (sâmbătă 20 august 2016, ora 17) și Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august 2016, ora 12).

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret și pedagog al chitarei și lăutei. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, inițiator și director artistic al Festivalului International “Serile de chitară”, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediție. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte și conferințe desfășurat în cinci orașe, a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: Bach, Britten şi Takemitsu. În anul 2015 a susținut Turneul Național „Armonii pascale”, împreună cu actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. În luna iulie 2016 a fost profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Amănunte pe: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/

Organizator: Asociaţia Culturală “Pro Valores”.

Proiect Co-finanțat de: Primăria Municipiului Carei, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Primăria Sânnicolau Mare, Primăria Municipiului Făgăraș, Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 3, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.