Vernisajul expoziţiei „Sătmărenii şi şcolile Beiuşului”, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

La Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a avut loc ieri vernisajul expoziţiei "Sătmărenii şi şcolile Beiuşului”. La vernisaj au participat directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Angela Câmpian, prorectorul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş” Filiala Satu Mare, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, conf. univ. dr. Claudiu Porumbăceanu, dr. Alexandru Zotta, poetul Grigore Scarlat, poetul Ioan Nistor, preotul Alexandru Tincu, colonelul în rezervă Voicu Şichet, dr. Ovidiu T. Pop, alături de alți oameni de cultură.

DSCN0094

Dr. Viorel Câmpean, împreună cu Marta Cordea, bibliotecari la secţia Colecţii Speciale şi Fond de Patrimoniu, au prezentat celor prezenţi o expunere în imagini intitulată "Şcolile din Beiuş şi sătmărenii”. În toamna acestui an se vor împlini 185 de ani de la înfiinţarea Liceului "Samuil Vulcan” din Beiuş de către episcopul greco-catolic Samul Vulcan, şcoală care a devenit o puternică cetate de cultură românească. "Educationi Juventutis Huius Provinciae”, stă scris pe frontispiciul liceului, ceea ce înseamnă că a fost înfiinţat pentru educarea tineretului acestei provincii, adică din Transilvania. În această şcoală limba de predare a fost iniţial limba latină, ulterior limba germană, iar din 1867 limba maghiară. Abia la 23 noiembrie 1918, episcopul Demetrie Radu a decretat întroducerea limbii române ca limbă de predare. Poetul Grigore Scarlat, fost elev al şcolii din Beiuş, a împărtăşit celor prezenţi impresii despre anii de şcoală, despre profesorii admirabili pe care i-a avut aici. Foarte mulţi elevi care au învăţat la Beiuş au devenit mari oameni de cultură. Foarte mulţi sătmăreni au ales să înveţe la Beiuş datorită calităţii învăţământului de acolo. Unul dintre absolvenţii de la Beiuş, Mircea Maliţa, a avut o contribuţie importantă în reapariţia după război a revistei "Familia”.

DSCN0095

Dr. Viorel Câmpean a subliniat rolul şcolii de la Beiuş, un veritabil cuib al românismului, care se poate mândri cu un record. De aici, dintr-o singură clasă s-au ridicat trei academicieni: lingvistul Marius Sala, matematicianul Lazăr Drăgan şi filozoful Mircea Flonta. Un număr impresionant de sătmăreni, personalităţi ale culturii s-au educat la Beiuş. Unii au ajuns chiar directori ai şcolii, precum Teodor Kovari Chioreanu, Ioan Buteanu, Victor Borlan şi Camil Sălăgean. Au predat în această şcoală sătmărenii: Ioan Silviu Sălăgean, Petru Ciceronescu, Ioan Fersigan din Resighea, Coriolan Ardelean din Terebeşti, Traian Fărcaş din Hodişa, Ioan Clintoc, Florian Stan, Ioan Osian, Alexandru Pteancu şi mulţi alţii. Merită subliniată personalitatea unui alt sătmărean care a predat aici, preotul greco-catolic dr. Vasile Lucaciu, care în anul 1906 a fost ales deputat de Beiuş. Au fost elevi ai şcolii din Beiuş sătmărenii: Ioan Nichita din Craidorolţ, avocatul Alexandru Frenţiu, Augustin Frenţiu care a devenit primar al oraşului Satu Mare, Nicolae Bran din Unimăt, Vasile Ladislau Ardelean, ctitor al bisericii din Vetiş, Antoniu Băliban din Cig, care a fost secretarul lui Gheorghe Pop de Băseşti, Alexandru Breban din Someşeni, Cornel Sabo din Valea Vinului, Ignatie Borza din Carei, Leontin Ciula din Stâna şi mulţi alţii.

Beius_Colegiul_Samuil_Vulcan

Rolul acestui liceu a fost recunoscut de-a lungul anilor de numeroşi oameni de cultură. Marele istoric Nicolae Iorga, în telegrama adresată şcolii cu ocazia centenarului instituţiei, scria: ”Şcoalei care în marele întuneric a ridicat întâia luminiţă a culturii naţionale, spor şi noroc în România întregită”. La rândul său, un fost profesor al liceului, Gheorghe Bota, remarca: “În trecut, acest liceu a fost cetate de rezistenţă naţională, cuib de suflet românesc, unde trebuia să ni se adăpostească nădejdea zilei de mâine, ameninţată nu odată până la moarte”. Liceul din Beiuş a fost prima unitate de învăţământ din judeţul Bihor care a primit în 1998, titlul de Colegiu Naţional.                                                                                                                              

A consemnat prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 28, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.