Autorul textului imnului maghiar, poetul Kölcsey Ferenc a fost comemorat la Săuca

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a participat vineri, 5 august la cea de-a XXVII-a comemorare a poetului, criticului literar și politicianului maghiar Kölcsey Ferenc la locul său de naștere, Săuca.

13882286_928715607257596_2560916533683387316_nEvenimentul a fost organizat de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Cercul Kölcsey din Satu Mare, Primăria şi Parohia Reformată Săuca, precum şi de UDMR Tăşnad a avut loc la statuia ridicată în curtea parohiei reformate din localitatea natală a lui Kölcsey Ferenc.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi de organizatorul evenimentului, Muzsnay Árpád, preşedintele Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania.

Discursul festiv a fost rostit de Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. După programul artistic s-au depus jerbe și coroane la statuia lui Kölcsey Ferenc.

Comemorarea s-a încheiat cu intonarea imnului.

Kölcsey Ferenc s-a născut pe 8 august 1790 la Săuca, Comitatul Sătmar și a murit la 24 august 1838, Szatmárcseke, Comitatul Sătmar. A fost un poet, critic literar și politician maghiar.

Rămas orfan de mic, și-a pierdut un ochi din cauza variolei. Între 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar.

Poezia sa Himnusz (Imn) din 1823 este folosită ca text al imnului național al Ungariei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 8, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.