În pepinierele din județul Satu Mare se produc anual aproximativ 400.000 de puieți

Miercuri, 24 august, în sala mică de ședințe a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc ședința Colegiului Prefectural. A care a participat prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, directorul din cadrul Instituției Prefectului, Ramona Antonescu, consilieri și directori ai unor instituții. În cadrul ședinței, directorul Direcției Silvice Satu Mare, Sever Șter, a prezentat Bilanțul activității Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Direcției Silvice Satu Mare.

DSC_0009Județul Satu Mare are o suprafață de pădure de 66.698 ha, ce reprezintă 4,5% din suprafața județului. Din această suprafață 28.351 ha reprezintă fond forestier public de stat și 17.880 ha reprezintă fond forestier privat. Atât pădurile de stat cât și cele private sunt administrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Direcția Silvică Satu Mare are în structură cinci ocoale silvice: Borlești, Livada, Negrești, Satu Mare, Tășnad. Ocoalele silvice au în componență 17 districte silvice, cu un total de 89 cantoane silvice. Direcția Silvică Satu Mare este o unitate de gradul III și are un număr de 196 angajați. Direcția este condusă de un director, un director economic și un Comitet director format din cinci membri. În cadrul Direcției Silvice Satu Mare există un birou tehnic cu următoarele componente: Fond forestier, paza și protecția pădurilor; Regenerarea pădurilor, mijloace fixe și mecanizarea lucrărilor silvice; Comercializare; Achiziții publice. Numărul total de posturi din centrala Direcției Silvice Satu Mare este de 16.

În structura pe specii a fondului forestier foioasele reprezintă 26.354 ha iar rășinoasele 895 ha. 2.427,48 ha se regăsesc în arii protejate, din care pădurea cea mai mare este reprezentată de Aria protejată ”Râul Tur” de 1,833,81 ha. La nivelul județului Satu Mare avem o clasă de regenerare naturală de aproximativ 100 de ha, 35-40% regenerare prin plantații integrale și 60-65% regenerări naturale.

Necesarul anual de puieți este de aproximativ 400 mii de puieți, care se produc în pepinierele proprii. În fiecare an se produc în plus 200.000 de puieți pentru a răspunde diferitelor solicitări. Cantitatea de puieți necesari la hectar este de 5.000-6.600 bucăți. Prețul de producere a acestora este de 230-550 lei/mia de bucăți, iar la plop este de 1 leu bucata.

Din pădurile proprietate publică a statului Direcția Silvică Satu Mare are posibilitatea anuală de exploatare a 69.000 mc masă lemnoasă. La nivelul Direcției Silvice Satu Mare, pentru vânzarea masei lemnoase se organizează licitație de masă lemnoasă pe picior și licitație de masă lemnoasă fasonată (bușteni și lemne de foc).

Principala sursă de venit este masa lemnoasă care are valoarea totală de 18,661,71 mii lei. Din cele șapte fonduri de vânătoare se realizează alte venituri. În anii cu fructificație se realizează 5-10 tone ciuperci comestibile, de asemenea, fructe de pădure. Direcția Silvică mai realizează venituri din contractele de administrare și de pază cu persoanele juridice și fizice. Taxa de administrare este de 50 și 80 lei/an ha. Particularii vor fi prin lege să încheie contracte cu Romsilva, care roagă proprietarii de păduri să încheie contracte pentru administrare și paza pădurilor până la 1 octombrie, ca să poată beneficia de servicii finanțate de la bugetul de stat.

La nivelul Direcției Silvice Satu Mare există o rețea de 427,7 km de drumuri forestiere. Aceste drumuri sunt reparate în fiecare an din fondul de accesibilizare, care reprezintă 10% din masa lemnoasă exploatată. Din anul 2015 la fiecare din cele 5 ocoale silvice s-a înființat câte un depozit de lemne pentru valorificarea masei lemnoase. De asemenea, la nivelul Direcției Silvice Satu Mare există un Centru de Fructe cu cameră frigorifică pentru păstrarea fructelor de pădure pentru livrare. La acest centru s-a amenajat un mini Muzeu Silvo – Cinegetic cu principalele specii din fauna județului Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 24, 2016. Filed under Locale, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.