Patru noi cărți recent apărute, pe care nu trebuie să le ratezi

La Editura Meteor Press, sub semnătura istoricului Ion Bulei, a apărut volumul ”Regina Maria. Puterea amintirii”. Cunoscutul istoric ne propune o lucrare care este ”o bucurie a lecturii”, să cunoaștem poveștile vieții Reginei Maria, o principesă pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică, dar o regină mai româncă decât românii. Despre Regina Maria se spune că Dumnezeu l-a înzestrat cu darul de a așterne pe hârtie cuvintele. Despre acest lucru vă veți convinge citind această carte despre o regină a cărei frumusețe nu a trecut neobservată, talentată în pictură, cu solide cunoștințe de cultură generală, foarte dibace în arta conversației.

regina mariaEditura Humanitas a scos o carte aniversară, ”444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara”, ce condensează viața și opera istoricului. Fragmentele sunt extrase din scrierile și declarațiile autorului, care în această lună a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Din carte aflăm multe aspecte din viața lui precum și felul în care el se raportează la trecut și prezent. Lucrarea este prefațată de Gabriel Liinceanu și cu cuvinte de apreciere semnate de Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici și alții.

O altă lucrare apărută la Editura Humanitas este ”Jurnal 1935-1944” de Mihail Sebastian, considerată o capodoperă a literaturii document din perioada interbelică, care oferă o panoramă a vieții politice și artistice din România. Este vorba despre o carte pe care unii o consideră demnă să stea pe același raft cu ”Jurnalul Anei Frank”, și să-și găsească la fel de mulți cititori. Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian se mai spune că este o capodoperă literară de umanitate, sclipitoare, curtenitoare și obsedantă în același timp.

eva peronEditura Corint publică cu introducerea Mihaelei Petre Preoteasa,”Viața secretă a Evei Peron”, avându-i ca autori pe Nicholas Fraser și Marysa Navarro. Este un volum dedicat celei mai interesante personalități feminine ale politicii și istoriei argentiniene. Eva Peron a avut o viață precum în telenovele. S-a născut în condiții modeste, fiind un copil din flori, ajunsă mai apoi la Buenos Aires. A fost actriță, apoi amantă și mai târziu soție a președintelui țării Juan Domingo Peron. A ajuns în însuși vârful ierarhiei politice și se va stinge în urma unei boli necruțătoare, plânsă de o întreagă națiune, care a pierdut prin ea pe însăși ”îngerul săracilor”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 24, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.