Sărbătoare sâmbătă și duminică la Tătărăști. Întâlnirea fiilor satului Tătărăști

Sâmbătă şi duminică, în primul sfârşit de săptămână din septembrie, satul Tătăreşti s-a aflat în sărbătoare. A fost prima ediţie a Sărbătorii „Fiii Satului Tătăreşti” organizată de nou-înfiinţata organizaţie ce şi-a asumat rolul de a păstra şi transmite mai departe valorile şi tradiţiile locale, respectiv „Asociaţia Fiii Satului Tătăreşti”.
FB_IMG_1473092226525
Cele patru momente incluse în programul sărbătorii s-au bucurat de prezenţa unui public numeros, mulţi fii ai satului plecaţi de mult din localitate întorcându-se cu acest prilej la vatra natală, întâlnindu-se după mulţi ani cu foşti prieteni, colegi sau vecini, cu care au depănat amintiri, povestindu-şi necazurile şi bucuriile vieţii.
DSCF4523
Primul moment l-a constituit campionatul de minifotbal, la care s-au înscris nu mai puţin de opt echipe, ceea ce pentru un sat relativ mic, dar mai ales îmbătrânit, înseamnă mult, mai ales că au fost introduşi în teren mulţi tineri. După berea şi bograciul de rigoare, mare parte din ei au luat parte la Balul Fiiilor Satului Tătăreşti, ce a avut loc în Căminul Cultural, în prezenţa a peste 150 de invitaţi, făcând aproape neîncăpătoare sala de festivităţi. Distracţia şi buna dispoziţie, ca o adevărată reuniune de familie – aşa cum spunea părintele paroh Florin Libotean, întreţinute de o formaţie în componenţa căreia figurează un fiu al satului şi soţia acestuia, respectiv profesorii Horaţiu şi Alexandra Topan, au ţinut până spre dimineaţă.
FB_IMG_1473091934638
Cu toate acestea, marea majoritate a participanţilor la bal a fost prezentă şi la Sfânta Liturghie, oficiată de parohul local Florin Libotean şi alţi 4 preoţi, toţi având, ei sau soţiile, ascendeţi în Tătăreşti, lăcaşul de cult fiind arhiplin, mai ceva ca la Crăciun şi la Paşti, când, de regulă, mai vin în locurile de baştină fiii satului plecaţi spre alte zări. La finalul acesteia s-a ridicat un parastas în memoria tuturor „celor din neamurile noastre: strămoşi, moşi, părinţi, fraţi, surori, fii şi fice, soţi şi soţii” plecaţi de-a lungul timpului dintre noi, fiecare din cei prezenţi având în minte, inimă şi suflet măcar o persoană dragă de care-i este dor.
DSCF4591
Apoi, toată suflarea s-a deplasat în centrul localităţii, unde, în curtea şcolii, pe scena amenajată de Primăria Viile Satu Mare, a avut loc deschiderea aficială a sărbătorii, urmată de un program artistic susţinut de fii ai satului cu astfel de preocupări. După susţinerea unor scurte alocuţiuni din partea preşedintelui „Asociaţiei Fiii Satului Tătăreşti”, Voicu Şichet, şi a primarului comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs, care a participat şi la balul din seara precedentă, s-au înmânat cupele şi diplomele pregătite de organizatori pentru participanţii la campionatul de minifotbal. Apoi, preşedintele asociaţiei, împreună cu secretarul acesteia, nimeni altul decât preotul paroh, au înmânat Diplome aniversare tuturor tătăreştenilor care în acest an au împlinit o vârstă multiplu de 5, începând cu cea de 60 de ani, precum şi Diplome de merit pentru câteva personalităţi ce s-au remarcat în ultima perioadă pe tărâmul descoperirii, păstrării şi valorificării tradiţiilor şi valorilor istorice şi culturale ale localităţii. La rândul său, primarul comunei a acordat o diplomă unui cuplu ce-şi aniversează în acest an „Nunta de aur”.
DSCF4706
Buna dispoziţie a fost întreţinută, aşa cum spuneam, de artişti cu origini tătăreştene şi invitaţii lor, sub coordonarea Angelei Munteanu, printre ei remarcându-se în mod deosebit 2 importanţi interpreţi de muzică populară ai nordlui de ţară, Nicolae Sabău şi Hermina Marc Iluţi, precum şi grupul artistic al Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor coordonat de profesoara Livia Haidu.
Una peste alta, au fost două zile extrem de reuşite, chiar dacă, în afara primarului Comunei Viile Satu Mare şi a câtorva consilieri locali, manifestările de la Tătăreşti nu s-au bucurat de prezenţa unor oficialităţi judeţene, locuitorii şi fiii satului, alături de noua asociaţie care îi reprezintă, fiind hotărâţi să reediteze anual asemenea evenimente, dar şi să realizeze, între timp, alte obiective propuse pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor locale, de natură a contribui la crearea unei imagini pozitive şi cât mai apropiată de realităţile prezente şi istorice ale străvechii aşezări româneşti din Sătmar. Nu în ultimul rând, pentru a-i aduce pe cei plecaţi să se reaşeze în casele părinteşti, fie şi măcar doar pentru lunile mai călduroase de peste an.
Conducerea „Asociaţiei Fiii Satului Tătăreşti” mulţumeşte pe această cale tuturor care s-au implicat şi au sprijinit într-un fel sau altul această manifestare de suflet a tătăreştenilor, fie şi doar prin simpla lor prezenţă la unul din momentele ei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 6, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.