Proiecte derulate de Penitenciarul Satu Mare: “Singur spre școală” și „Pictură după gratii”

Penitenciarul Satu Mare în colaborare cu Fundația Svasta din București derulează proiectele “Singur spre școală” și „Pictură după gratii”. Grupul țintă al proiectului „Singur spre școală” îl constituie elevii sau studenții cu vârsta cuprinsă între 15-23 de ani care își doresc să continue studiile, dar se confruntă cu probleme financiare și au cel puțin unul dintre părinți încarcerați. Proiectul are ca obiectiv sprijinirea copiilor și tinerilor doritori să învețe, care întâmpină greutăți materiale datorate absenței unuia dintre părinții aflați în spatele gratiilor.

20160909_170820La nivelul unității s-a întocmit o situație cu posibilii beneficiari ai proiectului, iar în urma muncii de teren desfășurate de către voluntarii fundației, au fost identificate cazurile care se încadrează în grupul țintă. De asemenea copiilor le este analizată situația școlară, iar pentru a beneficia de bursă trebuie să li se îmbunătățească media generală și să nu aibă absențe nemotivate de la școală.

În anul școlar 2015 – 2016 la nivel național au beneficiat de bursă 118 copii, 10 dintre aceștia fiind sătmăreni.

20160909_170910Cel de-al doilea proiect derulat cu sprijinul Fundației Svasta este „Pictură după gratii – Destine și creații în spatele gratiilor”. În cadrul proiectului s-a editat un album de artă inedit ce conține o colecție de lucrări realizate în sistemul penitenciar românesc. Fie că sunt lucrări de pictură în ulei, pictură pe lemn sau sticlă, grafică sau acuarele, albumul prezintă 32 de artiști amatori care și-au descoperit sau continuat vocația în spatele gratiilor a 18 penitenciare din România.

20160909_170945Cu sprijinul fundației mai sus amintite, de mai bine de doi ani funcționează și atelierul de pictură din cadrul Penitenciarului Satu Mare, în care deținuții cu înclinații artistice au posibilitatea să își petreacă timpul liber pictând și desenând.

20160909_171007În urma selecției la nivel național, din cadrul unității noastre au fost selecționate 3 persoane private de libertate ale căror lucrări au fost cuprinse în album.

Biroul Educație din cadrul Penitenciarului Satu Mare este deschis spre alte colaborări cu organizații nonguvernamentale sau instituții care pot sprijini procesul de reinserție al persoanelor custodiate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 11, 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.