François Hollande, vizită de stat în România. Iohannis: Susţinem iniţiativa unei Armate Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, la discuţiile cu delegaţia franceză condusă de preşedintele François Hollande, că vizita de stat a acestuia este un bun prilej pentru a aprofunda parteneriatul strategic România-Franţa şi de a discuta despre viitorul UE.

nIohannis a declarat că România susţine iniţiativa Franţei şi a Germaniei de formare a unei Armate europene, considerând că aceasta nu vine să înlocuiască formatul NATO de apărare comună, ci să îl completeze. Cei doi preşedinţi au discutat de asemenea despre aderarea la spaţiul Schengen.

Preşedintele Franţei este însoţit şi de o delegaţie de 30 de oameni de afaceri, urmând să viziteze Laserul de la Măgurele şi uzina Airbus de la Ghimbav. Hollande este al patrulea preşedinte francez care vizitează România după 1989, singura vizită cu rang oficial de stat de până acum fiind cea din 1991 a lui François Mitterand.

Klaus Iohannis şi preşedintele Franţei, François Hollande au susţinut o declaraţie de presă comună în care au explicat principalele teme de discuţii şi concluziile la care au ajuns împreună. Cei doi şefi de stat au vorbit despre importanţa parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, care să continue şi să se extindă pe zona de apărare. Iohannis a arătat că România susţine iniţiativa franco-germană de constituire a unei Armate europene comune.

Hollande este al patrulea preşedinte francez care vine în vizită în România după 1989, însă aceasta este doar a doua vizită clasificată oficial ca vizită de stat (cel mai înalt rang diplomatic al unei vizite de şef de stat), după cea a lui François Mitterand, din 1991.

Preşedinţii Franţei au mai venit în vizite simple în România, în 1997 (Jacques Chirac) şi în 2008 (Nicolas Sarkozy).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 13, 2016. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.