Zilele Revistei Acolada, la Satu Mare. S-au împlinit zece ani de la apariția primului număr al revistei

Joi, 15 septembrie, la Grădina de vară a Restaurantului Aurora și-a dat întâlnire o parte din elita literaturii române în cadrul Zilelor Revistei Acolada, pentru a marca zece ani de la apariția primului număr și cea de-a 100 a ediție. La eveniment a participat vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Alexandru Panea.

dsc_0004În deschidere, poetul și scriitorul Radu Ulmeanu, gazda acestui eveniment i-a salutat pe cei prezenți: Gabriel Cojocaru, Vasile Muste, Lucian Perșa, Alexandru Zotta, Știrbu Loredana, George Terziu, Ioan Anițaș, Gheorghe Cormoș, Florica Bud, Gheorghe Molnar, Florin Leșcău, Lucia Negoiță, Paul Hărăguș, Săluc Horvat, Gheorghe Grigurcu, Mihai Sas, Cecilia Sas, Ion Papuc, Tudorel Urian, Pavel Șușară, Dumitru Păcurar, Florina Isache, Lucia Negoiță, Alina Bădescu, Cătălin Scurtu.

Decanul de vârstă al celor prezenți, Gheorghe Grigurcu, care de curând a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani, și-a exprimat bucuria de a se revedea cu cei prezenți, poate pentru ultima dată, subliniind că „Revista Acolada este cea mai bună revistă de cultură din literatura românească care și-a păstrat independența, promovând o literatură de calitate și păstrându-se apolitică”.

dsc_0007Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Alexandru Panea a spus că este bucuros să participe la acest eveniment, onorat de prezența unor mari scriitori și poeți, și a promis că această revistă va fi sprijinită și în viitor pentru că merită. La rândul său, Săluc Horvat a precizat că: “Acolada este o revistă din nordul Transilvaniei care a depășit granițele, pentru că s-a menținut mereu tânără, în pas cu literatura noastră, a reușit să adune colaboratori valoroși din tot spațiul cultural românesc”.

Lucia Negoiță a declarat că ”Simțim nevoia să aparținem unei familii care pentru mine este aici la Satu Mare, am descoperit poezia lui Radu Ulmeanu cu bucurie, și am reușit astfel să cunosc seniorii de valoare pe care i-am întâlnit astăzi aici. Acolada este o revistă foarte bună, incomodă uneori, pe care o citesc cu plăcere și din care ai ce învăța”.

Pavel Șușară este colaborator la revistă de la primul număr. Revista are un nucleu dur, cu mulți colaboratori, oferind “spații ale întâlnirilor armonioase cu o foarte mare diversitate”.

dsc_0011Au mai luat cuvântul Ioan Papuc, Alexandru Zotta, Paul Hărăguș, Gabriel Cojocaru, Vasile Muste, Florica Bud, Păcuraru Dumitru, Alina Bădescu, Tudorel Urian, Cătălin Scurtu, George Terziu, Loredana Știrbu, Ioan Anițaș și Florina Isachi. Cu toții au adresat cuvinte de felicitare și apreciere la adresa revistei Acolada, care este de bună calitate, cu câteva condeie prestigioase care exprimă un bun gust literar și o experiență literară valoroasă.

În a doua parte a întâlnirii a avut loc lansarea cărții „Chermeza sinucigașilor”, apărută la Editura Grinta din Cluj-Napoca, a scriitorului Radu Ulmeanu, ediția a II-a revăzută. Cartea are un cuvânt înainte de Tudorel Urian și postfața de Ion Zubașcu. Unanim s-a recunoscut că prin această carte autorul scrie despre evenimente petrecute la Revoluție la Satu Mare, carte care vorbește despre un foarte bun prozator, subiectul cărții având personaje reale, cu identități ușor schimbate.

dsc_0015Subiectul și modul de abordare a întâmplărilor de la sfârșitul lui decembrie 1989 ar putea fi o temă interesabântă, de valoare istorică pentru un regizor curajos. În încheiere autorul a dăruit oaspeților câte un volum cu autograf.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 15, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to Zilele Revistei Acolada, la Satu Mare. S-au împlinit zece ani de la apariția primului număr al revistei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.