Militari din patru ţări, reuniţi timp de 5 zile într-un exerciţiu multinațional la Satu Mare

Începând de luni, 19 septembrie 2016, timp de cinci zile, la Satu Mare va avea loc un exercițiu militar multinațional, Blonde Avalanche-16. Vor participa militari din trei țări membre ale Alianței Nord Atlantice, militari din cadrul Batalionului 52 Geniu Tisa, sprijiniți de personal și mijloace tehnice aparținând Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos. Parteneri sunt militari din Ungaria, Slovacia și Ucraina, ţară nemembră NATO, dar membră a Inițiativei de Cooperare Regională Batalionul Multinațional de Geniu TISA.

1Ceremonia de deschidere a avut loc, luni, 19 septembrie de la ora 9.00, în Piața 25 Octombrie. După raportul dat comandantului Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos, colonelul Dumitru-Gheorghe Soare, au fost intonate imnurile de stat ale celor patru state participante, concomitent cu înălțarea pe catarge a celor patru drapele naționale.

2

3

4A urmat o scurtă cuvântare a prefectului județului Satu Mare, Radu Bud, care i-a felicitat pe militarii participanți la acest exercițiu, ocazie cu care i-a îndemnat să dea dovadă de mult profesionalism.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor și-a exprimat deosebita plăcere față de faptul că acest exercițiu se desfășoară în Satu Mare. A vorbit despre solidaritatea tuturor în caz de situații de urgență, deoarece, a spus el, aceste situații nu țin cont de granițe. Primarul municipiului le-a urat militarilor succes și să se simtă bine aici la Satu Mare.

5

6

7După cuvântul oficialilor sătmăreni, a vorbit colonelul Dumitru-Gheorghe Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos, care a rostit mesajul de deschidere.

Acest exercițiu se desfășoară anual în baza Legii nr. 583 din 2002, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României, Guvernului Republicii Slovace, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Ungare privind înființarea Batalionului multinațional de geniu, semnat la Budapesta, la 18 ianuarie 2002.

9

8În cadrul exercițiului se urmărește instrucția în comun pentru limitarea și înlăturarea consecințelor calamităților naturale, în colaborare cu instituții și organizații ale administrației publice locale. În comunicatul de presă remisă de MApN se mai precizează că se urmărește sprijinirea populației în situații de urgență.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 19, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.