Biblioteca Județeană Satu Mare organizează activități omagiale la împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc

Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, organizează marți, 20 septembrie, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, cu începere de la ora 12.00, o serie de activități omagiale dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, publicistului și traducătorului George Coșbuc.

afis_150_cosbucReunite sub genericul „În patria lui Coșbuc”, activitățile vor debuta cu trecerea în revistă a celor mai însemnate momente din biografia poetului omagiat, lucrare redactată și prezentată de prof. de la catedra de limba și literatura română, d-na Felicia Toma, completată de lucrarea bibliotecarei Maria Rusu, care va aduce aspecte inedite referitoare la viața scriitorului.

Elevi ai claselor IX-XI de la Liceul „George Emil Palade” vor recita din creațiile lirice ale poetului, în acompaniamentul muzicii inspirate de poezia lui Coșbuc.

În intervalul orar 12.00-16.00, bibliotecarii din cadrul Secției de împrumut pentru copii vor oferi „În dar, de la Coșbuc” pliante cuprinzând informații despre viața și activitatea personalității omagiate, dar și răvașe conținând o parte din creațiile lirice ale poetului.

Activitățile vor fi completate cu expoziții de carte, organizate în toate secțiile și filialele instituției.

Liviu Rebreanu a declarat într-un articol publicat la 14 mai 1918, imediat după moartea poetului, în ziarul „Lumina”, din Bucureşti: „Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti. Ardelean a rămas toată viaţa. Până şi în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi şedea bine. Aici în ţară dragostea lui a fost pentru cele şase milioane de ţărani. Simţea o fraternitate profundă cu dânşii… A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţe. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc.”

La împlinirea celor 150 de ani de la naștere, bibliotecarii sătmăreni îi aduc un pios omagiu marelui poet George Coșbuc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 19, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.