A apărut recent nr. 28 al revistei “Vitralii – Lumini și umbre”, pe lunile septembrie – noiembrie 2016

Semnalăm apariția nr. 28 (septembrie-noiembrie) a revistei „Vitralii – Lumini și umbre”, publicație editată de Asociația  Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații.

vitraliiÎncă din primele pagini ale revistei, cititorii pot constata că revista publică materiale de mare actualitate. Amintim aici: „Elemente de strategie privind revitalizarea națiunii române”, de colonel (r) dr. Aurel David, în care autorul ne prezintă amenințările și pericolele la adresa națiunii române, la adresa statului român, dar și amenințările și agresiunile la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Articolul, așa cum menționează autorul, este „un răspuns constructiv inspirat de studiul domnului Vasile Maierean, „Preliminarii la dispariția unei națiuni”, apărut în revista „Lumea”, nr.3/2015.

Dintre pericolele la dresa națiunii române sunt amintite: emigrarea masivă, declinul demografic, rata crescută a sinuciderilor, colapsul sistemului medical, învățământul bazat pe așa-zisul interes managerial, înlocuirea mentalităților naționale cu dictonul „Ubi bene, ibi patria”. Printre amenințările și pericolele la adresa statului român sunt amintite: neantizarea teritoriului național, spolierea economiei naționale, corupția endemică și distrugerea patrimoniului cultural național. Autorul ajunge la următoarea concluzie personală: “România este pe cale de a fi transformată în „colonie” pentru puterile protectoare, nu are dreptul de a produce și comercializa sau de a se dezvolta decât cu aprobare tacită sau chiar expresă a acestora”, p.15.

Sub titlul „August 1968: pericolul invadării României”, revista „Vitralii” prezintă două extrase din lucrarea „În anul 1968 a fost programată și invadarea României”, de Neagu Cosma și Ion Stănescu, lucrare publicată la Editura PACO în 1994. Acest risc exista în mod real în urmă cu 48 de ani, când a avut loc intervenția militară în Cehoslovacia a trupelor Uniunii Sovietice și ale altor state membre ale Tratatului de la Varșovia, intervenție cu care România nu a fost de acord.

Dintr-un colectiv restrâns al Statului Major al Comandamentului Tratatului de la Varșovia, care lucra la elaborarea planului de invazie, a făcut parte și un ofițer polonez. Acesta a destăinuit unui ofițer DIE român următoarele: “Brejnev personal, împreună cu Andropov, șeful KGB, și cu Armata, au pregătit o invazie în Cehoslovacia, România și Iugoslavia, fiind nemulțumiți de politica dusă de Dubcek, Ceaușescu și Tito. Într-un plan anexă figura și invazia în Austria. Brejnev regreta că predecesorii săi se grăbiseră când retrăseseră trupele sovietice din Austria, iar el voia să repare „greșeala”, p.21.

Peste 20 de pagini sunt rezervate în revistă „Opoziției oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu”, opoziția altor categorii de persoane din România, autor gl. bg. (r) Vasile Mălureanu. În categoria intelectualilor care s-au exprimat deschis împotriva regimului Ceaușescu sunt amintiți: dr. Nicolae Stăncescu, medicul psihiatru Ion Vianu, istoricul Vlad Georgescu, matematicianul Mihai Botez, arhitectul Miruna Celac, ziaristul Victor Frunză, lectorul universitar Doina Cornea, inginerul Radu Filipescu, geofizicianul Gabriel Andreescu, istoricul Dinu C. Giurescu, prof, univ. col.(r) Dumitru Mazilu, ziariștii Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă, Anton Uncu, Ștefan Niculescu-Maier, economistul Ștefan Pruteanu, elevii Mugur Călinescu și Cornelia Georgescu.

În cuprinsul revistei mai putem citi și o serie de articole care se referă la activitatea nemijlocită a diferitelor structuri informative: “Jocul dragostei și al întâmplării… și al trădării”, de col.(r) Hagop Hairabetian; „Rateu la sprânceană – o lecție de muncă și de viață”, de col. (r) Ion Șovu; „Viața de filor”, de maior (r) Ștefan Chiriță; „Adevăr și minciună”, de gl.bg (r) Vasile Mihalache și multe alte materiale interesante care merită toată atenția.

Recent a văzut lumina tiparului lucrarea „Apărarea ordinii constituționale – Perspectiva unui ofițer de informații”, la prestigioasa Editură PACO din București, sub semnătura generalului (r) Vasile Mălureanu. Așa cum susține unul dintre recenzorii cărții, Valeriu Ilica, cartea se vrea a fi: “O recapitulare recuperatoare, o încercare de demitizare și de mistificare a unui subiect tabu, ocultat îndelung și în exces: Securitatea și oamenii ei. E o carte care se recomandă sub stindardul că totul trebuie spus, că adevărul trebuie spus”. Așa cum a subliniat cu ocazia lansării cărții la Brașov, scriitorul Radu Theodoru: “Meritul acestei cărți este de a pune în termenii realității istoria Securității față de istoria poporului român, față  de om, cetățenii acestui popor care timp de 50 de ani am contribuit la mersul istoriei contemporane…”. “Cartea este un instrument de securitate națională, un instrument de cunoaștere din interior a instituției Securității și un instrument de valorificare a valorilor acesteia”. p.86

Dorin Suciu, într-un amplu și foarte bine documentat articol, reușește să facă un portret al celui care a fost desemnat să devină „scânteia revoluției”, László Tökés. Materialul deosebit de interesant poartă titlul „Portretul unui agent de informații: László Tökés”, despre care autorul constată că a fost colaborator a două servicii de informații comuniste, fost episcop reformat, fost președinte de onoare al UDMR, fost vicepreședinte al Parlamentului European, fost cavaler al Ordinului Steaua României și până ce și fost soț”, fiindcă soția a divorțat de el. După ce autorul trece în revistă toate manifestările iredentiste al acestui personaj, trage concluzia că: ”a fost și va fi un vector al războiului psihologic și de imagine împotriva României”. p.103

La rubrica „Note de lectură” revista face referire la faptul că în peisajul publicistic românesc au văzut recent lumina tiparului o serie de cărți-document. Printre acestea sunt amintite: „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor” de gl.bg (r) Aurel Rogojan; volumul II al lucrării „Demers pentru Adevăr” a colonelului (r) Gheorghe Bănescu, intitulat „Dosarul Comoara din Deal – Sighișoara 1969” și „Ce se ascunde în spatele Boko Haram?” de dr. Alba Iulia Catrinel Popescu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 21, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.