Câştigătorii Concursului Judeţean de Pălincă. Au participat peste 20 de producători

În organizarea Consiliului Județean Satu Mare, în data de 24 septembrie, pe platoul din Piața 25 Octombrie din Satu Mare, a avut loc a XI-a ediție a Festivalului Pălincii și Concursul Județean de Pălincă. La concurs au participat circa 20 de producători, membri ai Asociației producătorilor de pălincă „Țara Oașului”, respectiv ai Asociației producătorilor de pălincă „Codreanca”.

dsc_0003În deschidere, pe scena din Piața 25 Octombrie au evoluat tinerii din Formația de dansuri germane Gemeinsam, Formația Szamoshát și interpreta de muzică populară din Negrești-Oaș, Maria Tripon. La ora 15.00 pe scenă și-au făcut apariția membri juriului în frunte cu președintele dr. ing. Dorin Popa care au înmânat diplomele de participare, cele de bronz, argint și aur. Membrii juriului au fost Grigore Pop şi Bencze Zoltán, iar secretariatul a fost format din Izabela Galiger și Pál Balogh. Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, aflat la eveniment, a declarat că un astfel de festival este foarte important pentru promovarea pălincii din județul Satu Mare. Pe viitor îşi propune îmbunătăţirea acestui festival.

dsc_0005

dsc_0008

dsc_0010

dsc_0013

dsc_0037Președintele juriului, dr. Dorin Popa a făcut o scurtă prezentare a elementelor de calitate pe care juriul le-a analizat, criteriile care au stat la baza evaluării celor 85 de probe. Este vorba despre evaluarea senzorială, stabilirea vârstei prin culoarea pe care o are proba, apoi aprecierea mirosului care dă identitatea fructelor din care s-a produs pălinca. Dr. Dorin Popa, a precizat apoi că este foarte important ca în procesul de distilare să se elimine prima și ultima fracțiune, deoarece acestea alterează calitatea pălincii. Importantă este partea de mijloc (miezul) rezultată din procesul de distilare. Este important apoi, ca pentru a rezulta o pălincă de bună calitate trebuie folosite fructe nealterate, și să nu se lase prea mult borhotul la fermentat deoarece produsul final primește gustul acestuia. În cursul evaluării probelor, juriul a descoperit doar la patru probe mici defecțiuni. Foarte multe probe au fost de bună calitate. Dr. Dorin Popa a invitat producătorii de pălincă din județul Satu Mare să se documenteze continuu, să se informeze, să nu se bazeze numai pe tradiție, pentru a produce o pălincă de foarte bună calitate.

dsc_0018

dsc_0019

dsc_0023

dsc_0025

dsc_0028

dsc_0033

dsc_0035Au primit diplome de participare: Petru Doroș din Orașu Nou (a primit trei diplome de onoare pentru pălinca de căpșuni, de soc și bitter), Ionel Berinde din Negrești, Dumitru Rus din Turț, Puț Florica din Batarci, Cosmin-Ciprian Dat din Cehal, Traian Simon din Cheja,

Au fost distinși cu medalia de bronz: Kálmán Ferenc din Cehal (a primit trei diplome pentru pălinca de prune, piersici și gutui), Butka Sándor din Orașul Nou (pentru pălinca de mure și cireșe), Ana Sabău din Tarna Mare, Ioan Andor din Săuca, Petru Doroș din Valea Seacă, Ioan Fabian din Turț, Vasile Vereș din Carei, Gheorghe Bura din Prilog, Petre Paleșnic din Valea Seacă, Horneak Tibor din Livada, Kovács Tibor din Tășnad, Cosmin-Ciprian Dat din Cehal, Vasile Ciorba din Batarci, Felician-Patriciu Mândru din Batarci, Nelu Ciorbă din Batarci, Tiberiu Erli din Urziceni, Cornel Achim din Domănești, Ioan Sima din Valea Seacă, Dumitru Rus din Turț, Ciorbă Nelu din Batarci.

Au fost distinși cu medalia de argint: Grigore Baba din Turț, Andrei Zvaleni din Turț (pentru proba de pălincă de prune și mere), Cosmin Ciprian Dat din Cehal, Simion Toma din Carei, Cornel Achim din Domănești) pentru pălinca de pere, porumbrele și gutui), Butka Sándor din Orașul Nou (pentru pălinca de gutui, pere și afine), Maria Papp din Porumbești (pentru pălinca de prune și piersici), Traian Simon din Cheja, Ana Pop din Gherța Mică (pentru pălinca de prune și pere), Ionel Berinde din Negrești-Oaș, Gheorghe Chirilă din Amați, Petrică Mureșan din Satu Mare, Horneak Tibor din Livada, Petre Doroș din Valea Seacă, Andrei Zvaleni din Negrești-Oaș, Dumitru Rus din Turț, Dorel Băban din Pomi, Iuliu Husti din Viile Satu Mare, Ioan Andor din Săuca, Kalman Ferenc din Cehăluț, Halász István din Dobra, Cornel Mureșan din Vama.

Au obținut medalia de aur: Butka Sándor din Prilog (două medalii), Nicolae Dan din Turț, Horneak Tibor din Livada (trei medalii de aur pentru pălinca de prune, caise, pere și tescovină), Gheorghe Bura (două medalii), Ioan Andor din Turț, Viorel Toutpati din Turț, Cornel Achim din Domănești, Andor Ioan din Săuca, Maria Papp din Porumbești, Vasile Dănuț din Turț, Andrei Zvaleni din Negrești-Oaș, Vasile Ignat din Turț, Adrian Diheneș din Chereușa, Dănuț Crăciun din Valea Vinului, Iuliu Husti din Viile Satu Mare, Ana Chifor din Batarci, Leiher Geza din Beltiug (două medalii), Vasile Toma din Batarci, Gheorghe Chirilă din Amați.

dsc_0039

dsc_0041

dsc_0043

dsc_0044

dsc_0045

dsc_0046

dsc_0048

dsc_0049

dsc_0051

dsc_0053

dsc_0054Marele premiu de aur, pentru cea mai bună pălincă a revenit lui Butka Sándor din Orașu Nou pentru pălinca de pere.

În continuarea programului pe scenă au evoluat: Ansamblul Doruri Sătmărene, Ansamblul și soliștii de la Ceatăra Carei. În program au mai figurat Petrică Mureșan, Cristian Pomohaci și Ionuț Fulea.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 24, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.