Concert cameral în memoria celebrului violonist Ştefan Ruha István, marţi la Castelul din Carei

Marți, 27 septembrie, începând cu ora 19.00, la Castelul Károlyi din Carei, va avea loc un concert cameral susținut de: Raluca Ştirbăţ–pian/Austria, Rudolf Leopold – violoncel/Austria, Rudolf Fátyol – vioară. Concertul este dedicat memoriei celui care a fost celebrul violonist Ștefan Ruha Istvan, cetățean de onoare al municipiului Carei.

stefan-ruha-istvanŞtefan Ruha Istvan s-a născut la Carei, la 17 august 1931, a fost unul dintre cei mai apreciați violoniști din România, dirijor și profesor universitar. A câştigat numeroase concursuri, printre care: Festivalul Mondial al Tineretului, București, 1953, Concursul internațional de vioară „P.I. Ceaikovski”, Moscova, 1958, Concursul internațional de vioară „G. Enescu”, București, 1958 şi Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Paris, 1959.

Începând cu 1959, Ștefan Ruha a fost numit solist al Filarmonicii clujene. În anul 1962 a fost distins cu titlul de Artist Emerit „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice şi cinematografiei”. În 1973 a fost ales să înregistreze coloana sonoră a filmului „Ciprian Porumbescu”.

În anul 1994 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj Napoca, iar în 1997 titlul de cetățean de onoare al municipiului Carei. Este considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai României. S-a stins din viață la 29 septembrie 2004, fiind înmormântat la Cimitirul Reformat din Carei.

În programul concertului:
L. van Beethoven: Trio în Mib major op. 1 nr. 1
Cl. Debussy: Sonata în re minor pentru violoncel şi pian
G. Enescu: Sonata pentru pian în Re major op. 24 nr. 3

În deschidere va fi proiectat un material despre viața artistului, realizat de prof. Visnyai Csaba. Intrarea la eveniment este liberă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 26, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.