Elena Apostol a deschis la Satu Mare expoziția de pictură contemporană „La porțile meditației”

Marți, 27 septembrie 2016, începând cu ora 15.00, sălile Muzeului Județean Satu Mare au găzduit o importantă expoziție de artă contemporană, „La porțile meditației” a artistei arădene Elena Apostol. Artista este născută pe plaiurile moldovene, la Lespezi, județul Iași, dar este stabilită de mulți ani la Arad, fiind membră a Cenaclului „Ion Andreescu”.

1Elena Apostol a participat până acum la numeroase expoziții colective, în ultimul timp și la expoziții personale, printre care și expoziții în Franța și Ungaria. Criticii de artă o plasează în rândul artiștilor plastici expresioniști. La vernisaj au participat și au vorbit despre creația Elenei Apostol dr. Daniela Bălu, directorul adjunct al muzeului, Felicia Grigorescu, în calitate de curatoral expoziţiei, și Sever Săsărman, despre care s-a spus că este mentorul artistei.

2Dr. Daniela Bălu a spus că această expoziție este o adevărată surpriză pentru iubitorii de artă sătmăreni, și a remarcat faptul că la Satu Mare expozițiile de artă se succed cu mare repeziciune, ceea ce este un lucru foarte bun.

La rândul ei, Felicia Grigorescu, specialistă în domeniul artelor, a caracterizat-o pe artistă ca făcând parte din categoria pictorilor impresioniști, din tablourile ei rezultă că a trăit mult în natură. Ea pictează ceea ce ochiul nostru nu poate percepe.

3Privind cele 52 de tablouri expuse ne dăm seama că ele formează o simfonie de culori, care te duc până la limita abstractului. Elena Apostol știe să armonizeze foarte bine culorile, parcurge toată gama de culori ale curcubeului. Portretele ei sunt realizate cu folosirea a cel mult două culori.

8

4Un adevărat iubitor de artă, care a însoțit-o pe artistă de la Arad este Sever Săsărman, mentorul artistei. Acesta a vorbit despre puritatea culorilor întrebuințate, de drumul lung pe care l-a parcurs artista până a ajuns la nivelul de astăzi. Privitorul celor 52 de tablouri constată cu ușurință că Elena Apostol este și în căutarea iubirii, a prieteniei și înțelegerii dintre oameni. Amintim în acest sens tabloul intitulat „Portretul iubirii”. Sever Săsărman s-a referit în mod special la portrete realizate care, consideră el, „constituie cheia de boltă a artistei. Portretele Elenei Apostol sunt creații rare în arta contemporană”.

5O temă preferată este și Cosmosul, tabloul intitulat „Cosmosul zorilor” este edificator. Compozițiile realizate de artistă ne introduc în lumea spirituală, treptat pătrund în necunoscut. „Jocul fantasmelor”, „Făcliile pădurii”, „Feeria nopții” sunt edificatoare. Artista folosește o infinitate de culori și năzuiește spre infinit. Creația ei contribuie la procesul mereu necesar de umanizare. Sever Săsărman a adresat numai cuvinte de laudă și a sfătuit artista să aibă curajul de a merge pe drumul pe care și l-a ales. Cei prezenți la vernisaj au putut să viziteze tablourile expuse ascultând o frumoasă doină interpretată de profesorul Marin Grigorean din Negrești-Oaș.

6În final a luat cuvântul Elena Apostol care a mulțumit în primul rând gazdelor pentru că i-au dat posibilitatea de a expune la Satu Mare. „Dacă lucrurile mele bucură privitorii, și eu la rândul meu mă bucur” a spus elena Apostol.

7Ca și cu alte prilejuri, când s-au expus tablourile Elenei Apostol, putem spune că arta abstractă este denumirea pe care și-o revendică de un secol o serie de grupări artistice, care au la bază un protest împotriva academismului și naturalismului, îndepărtând din imaginea plastică elementul lumii vizibile. Arta abstractă rămâne o constantă a artei contemporane.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 27, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.