Obiceiuri de Paște la catolici – stropitul fetelor și împodobitul porților

Peste un milion și jumătate de credincioși români romano-catolici, reformați și evanghelici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Ca și la ortodocși, Paștele vine cu o serie de tradiții și obiceiuri populare. Cele mai multe sunt asemănătoare, însă există și câteva care se diferențiază.

241497_mainCei mai mulți romano-catolici și reformați locuiesc în Centrul și Nord-Vestul țării, regiuni în care s-au impus de-a lungul timpului o serie de obiceiuri preluate de la germani și maghiari.

Cel mai cunoscut este obiceiul udatului/stropitului, despre care reprezentanții bisericii spun că ar avea rădăcini religioase și că datează de mai bine de două mii de ani, de când evreii i-au stropit cu apă pe adepții lui Iisus care aduceau vestea Învierii. Unii etnologi sunt însă de părere că este vorba despre o tradiție precreștină, practicată de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiței Ostera, a fertilității și a primăverii.

Stropitul se practică în satele ardelenești în a doua zi de Paște. Băieții tineri şi bărbații merg încă de dimineață să stropească fetele şi femeile cu apă sau cu parfum, pentru ca ele să rămână frumoase și proaspete pe tot parcursul anului. În unele zone obiceiul este restrâns doar la tineri. Inițial băieții mergeau la casele felelor din sat cu găleți pline cu apă de izvor (simbol al purificării), ele ajungând să fie înlocuite în prezent cu sticluțe cu apă de parfum. După ce sunt stropite, fetele îi răsplătesc pe băieți cu ouă roșii, prăjituri, cozonac, vin şi palincă.

De la maghiari a fost preluat obiceiul împodobirii porților fetelor nemăritate. În noaptea dinaintea Paștelui tinerii din anumite zone ale Transilvaniei împodobesc porțile caselor unde locuiesc fete nemăritate. Unii folosesc doar crengi de brad, iar alții confecționează coronițe din crengi de brad și flori. Fetele, care pândesc noaptea la ferestre, pentru a ști pe cine să răsplătească a doua zi, le oferă tinerilor în ziua de Paște bucate tradiționale sau bani.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.