Poliţia sătmăreană demarează campania informativă şi de prevenire a violenţelor sexuale „Iubeşte inteligent!”

Cea de a patra zi din cadrul evenimentului naţional Săptămâna Prevenirii Criminalităţii este dedicată prevenirii infracţiunilor cu violenţă. În acest context, poliţiştii sătmăreni au lansat joi, 29 septembrie 2016, împreună cu mai multe instituţii publice şi ONG-uri o campanie menită să ţină tinerii cât mai departe de infracţiunile de violenţă sexuală.

foto3Campania „Iubeşte inteligent!” se adresează elevilor de liceu, şcoli postliceale sanitare şi unor grupuri vulnerabile cum sunt tinerii aflaţi în instituţii de ocrotire sau beneficiari ai serviciilor sociale prestate de instituţii publice şi private. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 6 luni, respectiv octombrie 2016-martie 2017, perioadă în care peste 1000 de elevi din 10 licee vor asista la sesiuni informative de educaţie sexuală susţinute de specialişti în domeniu, urmate de întâlniri cu specialişti ai Poliţiei şi altor instituţii, care vor urmări să definească violenţa sexuală din punct de vedere legislativ şi să aducă în faţa beneficiarilor acele situaţii de risc în producerea unor astfel de fapte penale. De asemenea, alţi 500 de beneficiari tineri sunt avuţi în vedere pentru a fi informaţi şi conştientizaţi cu privire la această problematică.

Premiza de la care s-a pornit în această campanie a fost aceea că, pe fondul necunoaşterii unor realităţi, dar şi a nenumăratelor stereotipuri de gen prezente în mentalul colectiv, tinerii ajung să fie victimele unor situaţii nedorite din punct de vedere medical, social şi penal, de la sarcini neplanificate, boli cu transmitere sexuală şi până la acte infracţionale grave cum sunt violul, agresiunile sexuale, incestul.

Conferinţa de lansare a campaniei „Iubeşte inteligent!” a fost susţinută din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare de comisar Săndulescu Simona şi de inspector principal Hrihorişan Felicia, ambele din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Acestea au prezentat proiectul de campanie şi o parte din materialele ce vor fi utilizate în cadrul întâlnirilor cu beneficiarii (filmuleţe, flyere) şi au mulţumit public Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.) din Sibiu, asociaţie care a pus la dispoziţia instituţiilor sătmărene materialele realizate în cadrul campaniei „Corpul meu îmi aparţine!” pentru a fi promovate în cadrul campaniei de prevenire a violenţelor sexuale.

foto-1-1Instituţiile partenere în această campanie au fost reprezentate în cadrul evenimentului după cum urmează: Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret prin directorul Dragoş Virgil, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare prin Nicu Miclăuş, inspector activităţi extraşcolare, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare prin directorul Cristea Sânziana, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare prin dr. Pallai Ildiko, Spitalul Judeţean Satu Mare prin managerul instituţiei, Marcela Papici şi dr. Szatmari Anamaria, Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare prin psihologul Rebic Raluca, Poliţia locală Satu Mare prin Balint Eudochia, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin Saad Adriana, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog prin psihologul Tămăşan Irina, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare prin Borsi Zsuzsa, Asociaţia Stea prin Bala Cristina, Penitenciarul Satu Mare prin Simona Galiş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului fiind, de asemenea, partener în campanie.

Reprezentanţii acestor instituţii şi-au arătat cu ocazia lansării campaniei disponibilitatea de a colabora, prin organizarea şi susţinerea de întâlniri cu elevii şi tinerii, organizarea de evenimente publice de sensibilizare la problematica victimelor violenţelor sexuale, tipărirea şi distribuirea de materiale informativ-preventive, promovarea activităţilor şi a mesajelor de campanie în mediul online.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.