Deschiderea anului școlar al Școlii de Arte Satu Mare, în cadrul Festivalului de Toamnă

Joi, 29 septembrie, cu începere de la ora 16.00, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc deschiderea noului an școlar al Școlii de Arte Satu Mare. Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalului de Toamnă, expoziție în cadrul căruia au expus membrii Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

dsc_0014Evenimentul a fost moderat de Maria Varga de la Școala de Arte. După ce i-a salutat pe cei prezenți, elevi și părinți, pe artiștii plastici care expun, Maria Varga a menționat că acest eveniment, Festivalul de Toamnă a devenit deja tradițional. Personal a urat mult succes elevilor în noul an școlar și multă răbdare tuturor părinților.

dsc_0019Managerul Școlii de Arte Satu Mare, Mircea Deac i-a salutat la rândul lui pe cursanții școlii, care, a spus el „abia așteaptă să-și înceapă studiile”. A amintit că la Școala de Arte din Satu Mare sunt înscriși peste 500 de cursanți, toți aceștia abia așteaptă să-şi înceapă studiile la specialitățile la care s-au înscris. Tuturor le-a urat mult succes în noul an școlar, declarând că: „încet încet se ajunge departe”, cu referire la drumul lung pe care tinerii artiști trebuie să-l parcurgă până la perfecțiune.

dsc_0023La rândul său, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba a urat mult succes în noul an tuturor cursanților, fiecare să aibă un an plin de realizări remarcabile. Asociația Artiștilor Plastici practic nu a avut vacanță, a spus Gergely Csaba, membrii asociației au participat la taberele de creație și au muncit toată vara. Din cei 50 de membri ai asociației, expun în cadrul Festivalulu de Toamnă 29 de artiști plastici.

dsc_0025Directorul Școlii de Arte Satu Mare, Florin Pop, i-a salutat pe toți artiștii plastici prezenți în expoziție, atât pe cei mai în vârstă, cât și pe cei mai tineri membri ai asociației. I-a salutat apoi pe profesorii școlii care cu multă pricepere, ca niște adevărați specialiști, coordonează pregătirea cursanților. Felicitări se cuvin, a spus, și tuturor celor care au pregătit frumosul program cultural cu această ocazie. Printre aceștia s-au numărat Titus Tacaci, Szököcs Zsófia, David Mureșan, Luca Mureșan Narcisa Costescu și Antonia Lihet.

dsc_0020

dsc_0021

dsc_0016O mențiune specială merită David Murelan care a interpretat piesa „Oda bucuriei” de Ludwig van Bethowen și Antonia Lihet care a încântat publicul cu o frumoasă piesă de muzică ușoară.

dsc_0002

dsc_0003

dsc_0004

dsc_0006

dsc_0007

dsc_0008

dsc_0009

dsc_0010Tema principală a expoziției „Festival de Toamnă” a fost evident toamna, toamna ruginie, redată cu multă măiestrie în tablourile lui Gyenes Arnold și Lakatos Miklos. Descoperim și tablouri care redau flori care mai înfloresc toamna, este cazul lui Mircea Ruștiuc și Vasile Bordaș, care are și un peisaj ce redă o autentică toamnă ca în povești, aspect de pădure toamna, cu copaci gata să-și lepede frunzișul, într-o liniște aproape ireală.

Aceeași toamnă sugerează și tablourile Margaretei Guga, mai precis un început de toamnă, fără păsări călătoare care au plecat în țările calde. Alte peisaje de toamnă de amintit sunt cele ale Ecaterinei Estan, cu o barcă la mal, sălciile pletoase ce plâng după frumoasa vară, apa care curge domol, gânditoare parcă. Coloristica este excepțională, privitorul se identifică cu peisajul.

dsc_0012

dsc_0013În expoziție am identificat și lucrări de altă natură decât toamna. Merită menționate lucrările de metaloplastice a artistului Ioan C. Sălăjan, executate cu multă finețe și migală Exponatele poartă titluri  precum „Căința”, „Rușinea”, „Ispita”, și „Ca-n Rai”, ele făcând cinste oricărei expoziții.

Surprind în mod plăcut și peisajele urbane și rurale ale maestrului Ștefan Tilinger, executate într-o coloristică plăcută, într-o manieră realistă cu care maiestrul ne-a obișnuit și cu alte ocazii.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.