Eveniment editorial de excepție la Satu Mare, lansarea cărții de poeme a lui Robert Laszlo „Aripi de lut”

Joi, 6 octombrie 2016, începând de la ora 16.00, sătmărenii iubitori de poezie au fost la Muzeul de Artă martorii  unui eveniment editorial de excepție, lansarea volumului de poeme „Aripi de lut”, a tânărului poet și om de cultură Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Încăperile Muzeului de Artă s-au dovedit neîncăpătoare pentru numeroșii prieteni, colegi, poeți și scriitori, iubitori de literatură sătmăreni prezenți.

1Moderatorul evenimentului a fost Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare. În primul rând a remarcat numărul foarte mare a adevăraților oameni de cultură sătmăreni, un lucru neobișnuit la lansarea unei cărți de poezie, semn că la Satu Mare sunt foarte mulți iubitori de poezie. Cartea lansată ”Aripi de lut” este a treia carte de poezie a autorului și cea de-a opta ca autor,

3Robert Laszlo este în vârstă de doar 25 de ani. Felician Pop a recunoscut că l-a sprijinit de la început și iată că nu s-a înșelat, ”avem în față un poet autentic, unul de nădejde. Robert este unul dintre discipolii mei”, a spus Felician Pop. Au fost salutați cei prezenți la eveniment, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, primarul din Păulești, Zenoviu-Stelian Bontea, comuna care i-a acordat autorului, la 21 de ani, titlul de Cetățean de Onoare al comunei. Au fost salutați oaspeții de la Muzeul Literaturii Române și cei sosiți din Polonia, din cadrul Clubului „Drum Bun” din Cracovia.

4Criticul literar Kereskényi Sándor a vorbit în cei mai elogioși termeni despre noua carte a autorului, considerând că ea aparține „artei poetice a sincerității ridicate la rangul de artă poetică”. Robert Laszlo este un poet al cuvântului curajos, al autoregăsirii. El face o psihanaliză continuă, luptă continuu împotriva frazeologiei, pentru reconstituirea moralității, redobândirea trupului, pentru demitizarea rațiunii cotidiene. „Aripile de lut sunt aripile meșteșugite de Dedal ce fac din om erou și din erou artist”, a precizat Kereskényi Sándor. Pentru exemplificare Nagy Orbán a dat citire poeziei „Ultima dimineață”: „Voi muri/Cu o mie de poezii în gând./Cui îi pasă/Că se naște/Sau moare-un poet?/Ce gând poate lumina/Un cuvânt?/Sentimentul că/Eu însumi doar/Urmez după mine,/Ca șoimul/Ce-n zburare/Nu are/Vreun gând”.

5Jurnalistul Elek György s-a adresat auditorului în limba maghiară. A spus că participă cu bucurie la această lansare. Autorul reprezintă cu succes tânăra generație, este avantajat de faptul că nu a cunoscut rigorile culturale ale regimului comunist. El parcurge un drum propriu în poezie, prin ceea ce scrie reușește să pună pe gânduri cititorii, se adresează oamenilor, comunității, tuturor față de care are ceva de spus. Elek György a făcut recomandarea ca poeziile lui Robert Laszlo să fie traduse și în limba maghiară. O altă poezie a fost citită de către președinta cenaclului „Cronograf”, Loredana Știrbu, cu accente artistice, care au relevat sensurile profunde ale poeziei lui Robert Laszlo și au subliniat și mai pregnant lirismul său de mare talent.

6Cuvinte deosebit de frumoase au fost rostite și de Nadia Fărcaș, directoarea Editurii Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, editorul cărții. Vorbitoarea și-a manifestat surprindere față de numărul mare de iubitori de poezie care au umplut sala până la refuz. Satu Mare nu se dezminte ca fiind o capitală a poeziei românești. Aici se continuă vechii tradiții. Apoi au fost amintite cărțile care au fost scrise până în prezent și contribuția editurii pe care o conduce la apariția acestor cărți.

aripiA fost remarcat faptul că autorul conduce o instituție de succes la Satu Mare. Nadia Fărcaș l-a felicitat pe autor „pentru versul său alb”, cu care scrie, o vibrație a eului prin care știe să transmită o stare. Are un text profund, scrie cu multă sensibilitate, care îndeamnă la meditație pe toată lumea. Toți poeții tineri sătmăreni sunt așteptați cu drag să-și publice cărțile la editura pe care o conduce. Felicitări pentru frumoasa carte de poezii au fost adresate către autor de către poetul și epigramistul Ioan Sălăjanu, care și cu acest prilej a dat citire unei epigrame adresate autorului.

7Se cuvine să menționăm și faptul că cartea lui Robert Laszlo a apărut în condiții grafice mai mult decât excelente. Ilustrația copertei cartonate a fost realizată de pictorul Aurel Țenț, cu un cuvânt înainte de reputatul critic literar clujean profesor universitar Ioan Pop. La rândul său, Aurel Țenț și-a manifestat bucuria că a fost primul care a citit cartea, fapt pentru care se simte onorat și pentru faptul că autorul a ales un tablou al său pentru coperta cărții. Personal îl vede pe autor ca pe un poet consacrat cu frumoase perspective. Coperta, a spus Aurel Țenț, te duce cu gândul la poezia „Lut”: ”Stăteam pe spinarea/Unui tunel,/Bucuros că mai/Puteam/Scoate din/Rânjetul lutului/Suspinul rece/Al unei noi/Făpturi./Hai, am scos/Pentru tine/Chipul de noroi/Al purității irevocabile./Parc-ar urca din pământ/Chipurile tuturor morților”. Poezia lui Robert Laszlo este plină de metafore, sunt reale și creează stări de meditație.

Din sală a vorbit poetul Gheorghe Cormoș. El și-a exprimat bucuria pentru „sângele proaspăt de poet din Satu Mare”. Prin Robert Laszlo există un suflu nou, el este un poet adevărat”.

8Profesorul Teodor Curpaș a mărturisit că trăiește cu emoție această lansare. Faptul că toți vorbitorii au vorbit frumos despre autor, este un semn că el este iubit. Județul Satu Mare are încă multe de spus în cultură, pe tărâmul scrisului. Cartea este o sărbătoare, poeziile impresionează, autorul fiind un model pentru tinerii sătmăreni. Profesorul Teodor Curpaș a dat și un sfat conducerii județului: „să se aplece mai mult decât o fac spre cultură, deoarece cultura duce la progres”.

10Ultimul la cuvânt s-a ridicat autorul care a mulțumit tuturor că au venit în număr atât de mare la lansarea cărții sale. A spus că nu și-a putut închipui că o carte de poezie poate să adune laolaltă lume atât de multă. Tot el a precizat că funcțiile sunt trecătoare, dar ca autor de cărți poți rămâne în istoria literaturii. Autorul a oferit tuturor celor prezenți o carte cu dedicația sa.

Prof. Carol C. Koka            

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 octombrie 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.