Intervenții de urgență în mai multe localități amenințate de inundații

Ca urmare a cantităţilor foarte de mari de precipitaţii căzute în ultimele 24 de ore pe raza judeţului Satu Mare, care au fost între 20 şi 30 l/mp, în mai multe zone au fost înregistrate situaţii în care a fost nevoie de intervenţii pentru a se preveni inundarea locuinţelor respectiv degajarea apelor ce acopereau unele porţiuni de drumuri judeţene.

ratesti

Prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat, în data de 30 martie, în zonele ce prezentau riscuri şi a coordonat acţiunile de intervenţie ale echipelor de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din comunele Beltiug, Bogdand, Cehal, Hodod şi oraşul Tăşnad.

În localitatea Răteşti, comuna Bogdand, prefectul a dispus supraînălţarea digului cu saci de nisip pentru a preveni efectele viiturii formate pe Valea Maria, astfel a fost evitată inundarea mai multor locuinţe.

Datorită lipsei de amenajări hidrotehnice pe Valea Cehalului, zonă aflată în competenţa Administraţiei Bazinale Ape Crişuri-Oradea, viitura generată de ploile căzute a dus la formarea unui nivel de apă de circa 10 cm ce a acoperit două porţiuni de câte 50 de metri pe DJ 191 A pe raza localităţii Blaja respectiv o porţiune de 200 de metri pe DJ 109 P Cehal-Cehăluţ. Prefectul judeţului a solicitat intervenţia de urgenţă a utilajelor pentru degajarea apelor şi a solicitat Poliţiei Rutiere să supravegheze circulaţia autovehiculelor, astfel încât să nu se producă evenimente nedorite.

În localitatea Blaja, comuna Cehal, pentru a nu fi inundate locuinţele unor cetăţeni de apele Văii Cehal, a fost solicitată pornirea unor motopompe care să evacueze apele din zona caselor şi amplasarea unui cordon cu saci de nisip, însă anexa unei gospodării a fost afectată existând riscul prăbuşirii ca urmare a infiltrării apelor în structura din chirpici a construcţiei.

blaja

Prefectul Eugeniu Avram a cerut instituţiilor implicate să continue monitorizarea tuturor zonelor cu risc  de inundaţii şi a dispus măsurile de intervenţie în caz de nevoie.

S-a intervenit cu motopompe și la Domăneşti

De asemenea, ca urmare a emiterii codului roşu de avertizare hidrologică pentru râul Crasna, prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat, în data de 31 martie, la Domăneşti, localitatea unde exista riscul inundării unei locuinţe aflate pe malul drept al râului.

Împreună cu conducerile Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăriei comunei Moftin, prefectul a evaluat situaţia şi a dispus pornirea unei motopompe pentru evitarea inundării locuinţei aflate la o distanţă mică de digul de protecţie, stabilind cu autorităţile locale şi specialiştii SGA continuarea monitorizării nivelului apelor şi măsurile ce vor fi luate în caz de necesitate.

Potrivit datelor furnizate de SGA, pe toate cursurile de apă de pe raza judeţului evoluţia cotelor este staţionară sau în scădere, neexistând situaţii periculoase pentru viaţa cetăţenilor şi bunurile acestora.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.