La Cetatea oraşului Ardud a avut loc lansarea romanului „În umbra lui William Shakespeare”, de Walter Übelhart

Vineri, 7 octombrie, 2016, la Cetatea Ardud, a avut loc un eveniment editorial deosebit, lansarea romanului scris de Walter Übelhart, „În umbra lui William Shakespeare”, un roman istoric cu referiri directe asupra vieții lui Johannes Banfi Hunyades, originar din Baia Mare. Lansarea cărții a fost organizată de Primăria Ardud în colaborare cu Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea”.

ardudJohannes Banfi Hunyades este personajul principal al cărții, care a poposit printre altele, înainte de a ajunge la Londra, la curtea imperială habsburgică de la Praga, fiind interesat de chimie, alchimie, mineralogie și antropologie. Ajuns la Londra, Hunyades a ajuns în preajma lui Shakespeare și a fost unul dintre cei care i-au inspirat şapte piese de teatru, în care sunt cuprinse numeroase legende din Maramureș și Nordul Transilvaniei.

Documentele de epocă demonstrează că el a fost elev la Schola Rivulina, care a funcționat la Baia Mare, aici predând profesorul originar din Ardud, Istvan Kopacsi. Acesta a fost un reformator care a pus bazele școlii în anul 1547. Schola Rivulina și-a împrumutat numele de la vechiul nume al orașului Baia Mare (Rivulus Dominarum). Menționăm că această școală a fost prima școală medie din Transilvania și a funcționat până în anul 1755, când ofensiva Contrareformei a determinat închiderea ei.

Referințele critice despre această carte sunt dintre cele mai măgulitoare. Astfel, Conferențiarul universitar dr. Mircea Ioan Farcaș este de părere că: “Romanul este cu adevărat senzațional, scris de un băimărean, care captivează cititorii încă de la primele rânduri”. Romanul ne transpune cu patru secole în urmă, în tovărășia personajului principal, care la școala amintită a lui Kopacsi a învățat printre altele și limba engleză. El i-ar fi sugerat lui Shakespeare teme devenite celebre și chiar i-ar fi oferit și texte, el alegând să rămână în umbră.

afis-lansare-de-carte-in-umbra-lui-wiliamAutorul cărții, Walter Übelhart este maramureșean, fapt cu care el se mândrește pretutindeni. S-a născut la 8 mai 1970 la Baia Mare și are origini germane. Despre cartea lansată ieri la Ardud autorul spune: “Romanul a început să prindă viață acum patru ani, într-un moment de cumpănă pentru mine… Scrierea acestui roman a fost pentru mine ca o trezire și am pus în el o parte din sufletul meu, multă energie și pasiune”, recunoaște autorul.

La lansarea cărții a fost prezent primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, care a apreciat în mod deosebit organizarea acestei lansări la Ardud, acolo unde nu demult, în această vară a avut loc Festivalul medieval „400 de ani în lumina lui William Shakespeare”, cele două evenimente completându-se reciproc în chip fericit.

Invitații speciali ai evenimentului au fost dr. Nicoară Mihali și Marian Ilea. Amândoi au făcut recenzia cărții, scoțând în evidență faptul că autorul este un scriitor autentic, romanul fiind unul complex și interesant pentru iubitorii de simbolistică”. Avem  în față o carte captivantă cum numai opera shakespiriană poate fi.

Prof. Carol Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 8, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.