Campania „Iubeşte inteligent!” a debutat la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”

Primele întâlniri cu elevii din cadrul campaniei de informare şi prevenire a violenţei sexuale ,,Iubeşte inteligent” iniţiată de Poliţie au avut loc vineri, 7 octombrie 2016, la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” din Satu Mare.

foto2Aşa cum prevede proiectul campaniei, elevii au avut o primă întâlnire cu un specialist în educaţiei sexuală, respectiv dr. Szatmari Anamaria, medic la Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, Ambulatoriul de Specialitate. Aceasta i-a informat pe elevi despre principalele mijloace de contracepţie şi prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, astfel încât primele relaţii sexuale pe care aceştia le vor avea să nu se transforme în evenimente cu consecinţe nedorite.

Elevii au fost deosebit de interesaţi de subiectul propus, reuşind să îşi clarifice anumite nelămuriri legate de sexualitate şi să renunţe, ajutaţi de argumentele ştiinţifice prezentate de dr. Szatmari Anamaria, la anumite mituri vehiculate în mediile din care aceştia se informează (grupul de prieteni, articole online, sfaturi de la nespecialişti).

Una dintre premisele campaniei, care a condus la ideea că este necesară şi o abordare vizând educaţia sexuală a tinerilor, a fost aceea că o parte din abuzurile şi violenţele sexuale ar putea fi evitate sau mai corect gestionate dacă tinerii ar fi mai bine informaţi despre ceea ce înseamnă „normalitate” în relaţiile sexuale.

foto1În aceeaşi zi elevii au avut o a doua întâlnire cu reprezentanta Poliţiei, inspector principal Hrihorişan Felicia. În urma prezentării pe care le-a făcut-o elevilor, aceştia au învăţat într-un mod interesant şi interactiv ce este violenţa sexuală, care sunt formele acesteia, ce este consimţământul şi când este acesta valabil, ce semne ne indică că nu suntem în relaţia potrivită, unde pot apela dacă sunt victime ale violenţei sexuale sau cunosc persoane victimizate. Una dintre ideile argumentate în cadrul întâlnirii a fost aceea că ruşinea este a agresorului, nu a victimei. Majoritatea cazurilor rămân necunoscute autorităţilor datorită ruşinii pe care o resimte victima şi blamării de care are parte adeseori atunci când îndrăzneşte să vorbească despre o astfel de experienţă traumatizantă. Fusta scurtă, ora târzie, consumul de alcool sau droguri sunt, într-adevăr, factori ce pot creşte riscul de agresiune sexuală, dar, în nici un caz, nu justifică fapta agresorului, cea mai mare problemă fiind, de fapt, lipsa de control a acestuia în gestionarea unor impulsuri.

foto3Materialele video prezentate, dar şi activităţile practice în care au fost implicaţi elevii, au condus la reuşita întâlnirii. Cei 39 de elevi din clasele a IX-a A şi a X-a A, coordonaţi de dirigintele prof. Năstaca Pişcoran şi Violeta Bran, s-au declarat, la final, mulţumiţi de informaţia primită, dovedind că au reţinut aspectele importante prezentate.

Acţiunile în cadrul campaniei ,,Iubeşte inteligent!” vor continua în perioada următoare în alte licee din municipiul satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 10, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.