Se modifică impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice

După cum a informat într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 14 octombrie primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care se aplică de la data de 1 ianuarie 2016, aduce o serie de modificări în ce privește impozitarea clădirilor, cea mai importantă fiind impozitarea clădirilor după destinație și nu după deținător, persoană fizică sau juridică.

dsc04668Aplicarea noului Cod fiscal în municipiul Satu Mare, în urma HCL. Nr. 176/29.10.2015 a adus o serie de nemulțumiri în rândul cetățenilor care au înregistrate firme sau desfășoară activități economice în clădiri cu destinația inițială de locuință, pentru care proprietarii (persoane fizice) aveau obligația să depună declarații în anul 2016, până cel târziu 30 mai 2016. Pentru aceste clădiri, sau pentru anumite spații (incinte bine delimitate) din cadrul acestora proprietarii persoane fizice datorează un impozit de 1,5%, la fel ca și impozitul pentru persoane juridice.

Având în vedere nemulțumirile cetățenilor precum și campania mediatică care s-a dus la începutul anului 2016 pentru reducerea impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice deținătoare de clădiri nerezidențiale sau mixte, conducerea UAT Municipiul Satu Mare a optat pentru o reanalizare a solicitărilor cetățenilor și propune o diminuare a acestui impozit la 0,7% începând cu anul 2017, acest procent fiind tehnic acceptabil pentru a nu diminua semnificativ bugetul municipiului pentru anul 2017.

Astfel, în proiectul de hotărâre de consiliu pivind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2017, ce se va supune dezbaterii publice în cursul zilei de luni, impozitul propus în cazul clădirilor nerezidențiale sau mixte aparținând persoanelor fizice va fi de 0,7% aplicabil la valoarea de impozitare stabilită potrivit legii.

Considerăm că această diminuare de 54% a impozitului va încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători – Persoanele Fizice Autorizate (PFA), Intreprinderi Individuale (I.I.), Intreprinderi Familiale (I.F.), liberii profesioniști.

Această diminuare a veniturilor bugetului local se incadrează în limitele admisibile și care pot fi recuperate prin declararea corectă a clădirilor nerezidențială și cu destinație mixtă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 14, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.