Președintele Klaus Iohannis a participat la dezbaterea publică ”Armata – instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere și mândrie națională”

Președintele României, Klaus Werner Iohannis a sosit luni 24 octombrie, în județul Satu Mare pentru a participa la evenimentele prilejuite de Ziua Armatei Române. În jurul orei 17.00, președintele României însoțit de prefectul județului Satu Mare, Radu Bud și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și alte persoane oficiale a ajuns la Teatrul de Nord. La intrare a fost întâmpinat de primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor. Au mai fost prezenți vicepremierul Vasile Dâncu și Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

1

2

3

4

5După intonarea Imnului de Stat, moderatorul dezbaterii publice profesorul universitar dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca a vorbit despre rolul fundamental al armatei române în istorie, în apărarea independenței și suveranității țării. A amintit evenimentele de la 1877/1878, 1916-1919, 1944-1945. România este și în prezent un furnizor de securitate. Armata a contribuit mult la activitatea de modernizare a țării, fiind amintite și activitățile de pe marile șantiere naționale dinainte de 1989. Armata este prin excelență și o școală a vieții. În zilele noastre armata este prezentă în teatrele de operațiuni, unde îndeplinește întocmai și la timp misiunile încredințate. Armata va rămâne și în continuare o sursă de mândrie și demnitate națională, a spus prof. Ioan Bolovan.

dsc_0049A luat apoi cuvântul Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc care a salutat participarea președintelui Klaus Iohannis la această dezbatere. La întrebarea de ce acum această dezbare publică?, ministrul a răspuns că există două motivații. În primul rând, de un sfert de secol armata se bucură de încrederea cetățenilor, încrederea nu se estompează cu una cu două, ea își aduce contribuția la păstrarea independenței și suveranității naționale. Armata are o puternică funcție socială, educativă, tehnologică și economică.

dsc_0051Al doilea motiv este că trăim într-un mediu de securitate complicată, mai mult ca oricând. Există numeroase conflicte înghețate, Marea Neagră se militarizează continuu, importante forțe sunt angrenate și în aceste zile în luptele împotriva statului islamic, toate aceste evenimente au repercusiuni în întreaga Europă. Astăzi România se află sub cele mai puternice garanții de securitate, face parte din NATO. Factorii de decizie duc o activitate susținută pentru întărirea continuă a capacității de apărare a țării. O treime din bugetul alocat armatei este pentru completarea echipamentului specific, anul 2017 va aduce și introducerea unei salarizări corespunzătoare pentru personalul militar. Personalul armatei este pregătit la cele mai înalte standarde, și se depun eforturi pentru păstrarea personalului în sistem. Pretutindeni în teatrele de operațiuni, militarii români se bucură de înalte aprecieri, ei se pregătesc pentru a îndeplini noi misiuni. Suntem în aceste teatre de operațiuni, alături de aliații noștri, deoarece așa ne apărăm și interesele țării noastre. Președintele României, a spus ministrul Apărării, poartă cea mai mare responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în domeniul armatei, el trebuie să asigure toate condițiile pentru buna funcționare a armatei.

dsc_0065Invitat să ia cuvântul, președintele României Klaus Iohannis a spus că este bucuros că poate fi la Satu Mare, un oraș pe care îl cunoaște bine, un oraș care îi este drag. Națiunea română s-a coagulat în jurul celui mai credibil pilon care a fost armata. Fără o armată puternică un stat nu poate avea credibilitate. În ultimii ani armata română a trecut printr-un amplu proces de reformă, modernizarea armatei este un proces care va continua și în viitor. Armata română se bucură de credibilitate și pe plan internațional. Armata demonstrează peste tot profesionalism.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că armata are nevoie de sprijin politic și financiar, de alocarea în continuare a 2% din PIB și în următorii 10 ani pentru a deveni o armată modernă. Mai are nevoie și de un sistem legislativ adecvat. Nu este de dorit ca armata să prezinte dotări depășite, industria de apărare trebuie revigorată și în acest sens este nevoie de programe concrete. De asemenea, nu trebuie să uităm cooperarea internațională în acest domeniu, în special cu țările aliate. Trebuie să găsim soluții pentru depășirea decalajelor și să nu importăm tehnologii depășite. CSAT a luat în discuție dezvoltarea industriei de apărare, personal a constatat că ROMARM produce puțin pentru armata română.

dsc_0057România trebuie să-și consolideze rolul strategic pentru păstrarea stabilității în țară și în întreaga regiune, pentru asta e nevoie de o armată puternică și modernă. Resursa cea mai importantă o constituie oamenii, militarii care trebuie să fie de elită, iar societatea trebuie să dea armatei tot sprijinul. Summitul NATO de la Varșovia a putut să constate că România și-a îndeplinit obiectivele, noi suntem și furnizori de securitate în regiune.

În încheiere președintele Klaus Iohannis a vorbit de spre constituirea Brigăzii Multinaționale în România. Brigada 2 Infanterie de la Craiova va prelua rolul de Brigadă multinațională. În continuarea dialogului s-a amintit de împlinirea a 150 de ani de la celebra bătălie de la Custozza. Atunci, în armata împăratului habsburgic au luptat foarte mulți soldați români din Transilvania, din zona Bistriței. Ei au dat dovadă de vitejie legendară.

Profesorul universitar Nicolae Păun a vorbit despre omagierea eroilor armatei române, pe toți care au luptat pentru o Românie rotundă. Armata română a făcut cei mai mari pași pe drumul reformelor, ea este portdrapelul demnității naționale. Profesorul Nicolae Păun a pus în discuție problemele de securitate pe care le studiază cu studenții săi. Armata română a îndeplini și îndeplinește toate deciziile NATO, a spus prof. univ. Nicolae Păun.

dsc_0061Din sală președintelui i-au fost puse mai multe întrebări. Una s-a referit la ideea unei armate europeane. Președintele a spus că nu este o idee nouă, dar nu este nevoie de o asemenea armată, ci fiecare armată națională să fie modernizată și făcută tot mai capabilă și nu subordonarea armatelor naționale la Consiliul Europei. Trebuie găsite modalități mai eficace de colaborare.

O altă întrebare s-a referit la summitul de la Varșovia. Președintele Iohannis a spus că acolo s-au făcut propuneri pentru creșterea vitezei de reacție și o mai bună compatibilizare a armatelor NATO, între ele să existe o abordare flexibilă. Nimeni nu vrea reluarea Războiului rece, să nu aducem forțe fizice la hotarele de răsărit. Așa cum s-a mai amintit, tot la acest summit s-a decis constituirea unei brigăzi multinaționale constituit din militari și ofițeri proveniți din statele membre NATO. Deja se poartă discuții cu privire la efective. Această brigadă va avea și rolul de a interveni în caz de nevoie. Alte întrebări au fost puse în legătură cu admiterea în învățământul militar.

Profesorul universitar dr. Ioan Bondrea de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu s-a referit la parteneriatul dintre mediul academic civil și cel militar, care după părerea sa trebuie să fie reglementate legal. Președintele Klaus Iohannis a spus că este bine să fie o colaborare strânsă între cele două medii academice, pentru ca cei care doresc să poate trece de la un sistem la altul.

dsc_0074Colonelul (r) Nicolae Codreanu, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război Satu Mare a pus în discuție o serie de probleme legate de veterani care sunt tot mai puțini pe zi ce trece. În județul Satu Mare mai sunt în viață 28 veterani de război și 300 de văduve de război. Președintele Klaus Iohannis a recunoscut că se poartă discuții în legătură cu majorarea indemnizațiilor pentru veterani, ”dacă nu s-a făcut nimic în acest sens înseamnă că discuțiile trebuie reluate”. Dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor de Stat Satu Mare a vorbit despre excepționala apariție editorială, volumul colonelului (r) Vasile Rus ”Armata în istoria românilor”, o carte care s-a bucurat de aprecieri unanime.

La capătul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis a avut o scurtă întâlnire cu presa și a răspuns la mai multe întrebări, printre care cea referitoare la recenta demonstrație prounionistă de la București și violențele jandarmilor. Președintele Klaus Iohannis a spus că  unii demonstranți au depășit anumite limite și că i-ar fi provocat pe jandarmi.

dsc_0078Marți, 25 octombrie, președintele Klaus Iohannis va participa la Carei, la Ansamblul Monumental ”Glorie ostașului român” la o ceremonie militară și religioasă organizată de Ministerul Apărării Naționale în cinstea Zilei Armatei Române.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 24, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.