Proiectul de activitate ”Dărnicia toamnei”, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Satu Mare

«De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară» (Antoine de Saint –Exupery). Încă din gradiniță încercăm să transmitem copiiilor ceea ce am moștenit de la strămoșii noștri: hărnicia, bunătatea și recunoștința. Hărnicia deoarece în viața numai prin muncă putem obține ceea ce ne dorim. Bunătatea pentru că numai împărțind cu ceilalți poți să simți cu adevărat plăcerea de a avea. Recunoștința deoarece suntem urmașii unui popor creștin. De la strămoșii nostri am învățat că roadele pe care ni le dă natura în urma muncii depuse sunt un dar de la Bunul Dumnezeu.

gpp2-toamna-017Copiii vor exprima bucuria acestei sărbători a recoltei, a dărniciei toamnei, îmbrăcand costume populare și dansând un dans popular specific zonei noastre. Vor cânta cântece pentru preșcolari adecvate zilei recoltei și vor savura din rodul muncii lor alături de părinți, bunici, cadre didactice împărtășind buna dispoziție și veselie.

Grup țintă: copiii din toate grupele unităţii (GPP Nr.2), cadre didactice ale unității; personalul auxiliar și nedidactic; părinţi. Părinţi. Beneficiari: copii, educatoare, părinţi.

Obiectiv general: Promovarea valorilor tradiţionale și a activităților specifice anotimpului toamna.

gpp2-toamna-034Obiective specifice:

Pentru preşcolari:

-valorificarea cunoștințelor preșcolarilor asimilate din cadrul proiectelor tematice și prin activități practice extracurriculare și implicarea a mai mulți factori educaționali;

-exersarea activităților traditionale specifice anotimpului toamna;

-cultivarea dragostei și a respectului pentru tradiții și obiceiuri populare românești;

– activitate practică, desfășurarea activităților specifice anotimpului toamna;

gpp2-toamna-036Pentru cadrele didactice:

-pregătirea și amenajarea centrelor de activitate;

-dotarea centrelor cu materialele necesare desfășurării activităților propuse;

-implicarea părinților și a altor instituții în cadrul proietului.

Pentru părinți:

-sprijinirea cu materiale necesare desfășurarii activității;

gpp2-toamna-049Desfășurarea activității:

Fructele spălate și mâncate sunt doză zilnică de sănătate (grupă mică)

Alături de copii, părinții acestora și educatorii grupei mici vor pregăti fructe specifice toamnei atât pentru ei cât și pentru colegii de la celelalte grupe. Copiii vor fi costumați cât mai vesel, reprezentând flori, fructe și legume de toamnă.

Raftul cu bunătățI (grupa mijlocie)

Copiii grupei mijlocii sprijiniți de părinții și bunicii invitați precum și de educatoarele grupei vor face cele mai savuroase combinații de fructe pentru obținerea unor salate gustoase, aromate și cât mai colorate astfel încât să-și uimească colegii de la celelalte grupe cu măiestria lor, dar și cu generozitatea de a-i servi la momentul surprizelor pregătit de către celelalte grupe. De asemenea vor mai pregăti murături pentru iarnă și o savuroasă plăcintă cu mere din care ne vom înfrupta cu toții în finalul activității.

Cântec, dans și voie bună/Să petrecem împreună (grupa mare A)

Precum își manifestă țăranul român prin cântece și dansuri de voioșie mulțumirea pentru roadele pământului, iar aceasta se întâmplă la claca finală și la dansurile la șură, tot așa ne vor prezenta un moment artistic Fluturașii grupei mari. Vor cânta și vor dansa inaugurându-și frumoasele costume populare, dar în același timp vor stârni și dorința colegilor mai mici de a învăța dansul popular românesc.

gpp2-toamna-055Prăjiturile aromate de la bunici învățate (activitate practică demonstrativă)

Copiii de la grupa mare B, harnici și plini de maiestrie, că doar nu degeaba se numesc și Albinuțele, își vor invita alături de părinți și bunicuțele gospodine, care le vor demonstra concret cum se pregătește cea mai savuroasă prajitură cu fructe de toamnă (mere, nucă, dovleac). Pentru că ei deja au aflat că se trag dintr-un popor harnic și mărinimos și știu că a dărui înseamnă a primi mulțumire și recunoștința se vor strădui să-și împartă bunătatea de prăjitura cu toți ceilalți colegi.

Printre alte surprize pe care copiii îndrumați de educatorii grupelor le vor prezenta în fața părinților și invitaților sunt: pregătirea sucului de fructe, sculpturi în dovleci, decorațiuni din boabe și semințe, prepararea murăturilor după rețete tradiționale, etc.

După muncă și răsplată:

Toți participanții de la mic la mare își vor prezenta rodul muncii printr-o expoziție amenajată în sala de mese a grădiniței. Aici se vor bucura împreună de darurile toamnei, de rodul muncii lor și după ce vor servi și își vor servi colegii și invitații se vor prinde într-o horă a prieteniei și recunoștinței pe ritmuri de muzică populară ardelenească.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.