Culorile toamnei la Galeria de Artă a Primăriei. Expun Erli Maria Tünde, Cristina Moldovan și Mircea Ruștiuc

La Galeria de Arte Plasice a Primăriei Municipiului Satu Mare, joi, 27 octombrie, la orele 16:00, a avut loc vernisajul expoziției a trei artiști plastici sătmăreni, Erli Maria Tünde, Mircea Ruștiuc și Cristina Moldovan, membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. La vernisaj au participat Gergely Csaba, președintele AAP Satu Mare, profesorul Mircea Deac, managerul Școlii de Arte Satu Mare, profesoara Maria Varga, moderatoarea evenimentului.

1În cuvântul său Mircea Deac i-a felicitat pe artiști plastici care expun, le-a urat succese pe mai departe. A remarcat faptul că AAP Satu Mare este într-o continuă campanie creativă. AAP are un parteneriat de toată lauda cu Școala de Arte Satu Mare, și va avea acest parteneriat în continuare.

Gergely Csaba s-a referit la artiștii plastici care expun, caracterizându-i ca ”cei mai profesioniști membri ai AAP Satu Mare”. Este toamnă, culorile picturilor expuse sunt vii, demonstrând profesionalismul artiștilor. Despre Erli Maria Tünde a spus că are o evidentă tendință spre feminitate.

2Despre Cristina Moldovan că expune splendide picturi în ulei, în primul rând peisaje, picturi decorative, în concordanță cu culorile toamnei. Cristina Moldovan este o prezență activă în cadrul taberelor de creație organizate de AAP Satu Mare. Mircea Ruștiuc a fost caracterizat ca având o personalitate aparte. Este un profesionist desăvârșit, autodidact, care redă starea lui sufletească în tablourile sale, merită evidențiat că are un suflet blând. Îi plac culorile, tablourile lui reflectă o primăvară eternă.

3Programul cultural la acest vernisaj a fost prezentat de elevii Școlii de Arte Satu Mare, Cosmin Popan și Tóth Botond pregătiți de profesoara Csendes Judith și care au interpretat frumoase piese muzicale, la pian, din repertoriul clasic.

Profesoara Maria Varga a prezentat câteva date din biografia artiștilor.

Erli Mária Tünde s-a născut pe 28 septembrie 1961 la Carei. Circa 10 ani a predat limba germană ca la Ghenci. A urmat Colegiul de Ziaristică Ady Endre din Oradea și Universitatea Vasile Goldiş Satu Mare, profil institutor desen după care a terminat Facultatea de Arte Plastice, Universitatea din Oradea – secția de profesor de desen. Până în 2010 a fost profesoară de desen la Școala cu clasele I-VIII. din Tășnad. Din 1 septembrie 2010 este profesor titular de desen la Școala Generală nr.3 din Carei respectiv la Liceul Teoretic din Carei

4

5

6Are ca teme preferate natura moartă, peisajul, portretul, nudul, compozițiile. Îi place varietatea. Este adepta studiului permanent. Este atrasă și de pictura de icoane, atât pe lemn cât și pe sticlă. În fiecare operă caută frumusețea originală. Vrea să transmită gândurile, sentimentele sale.

A avut expoziții personale (în perioada studențimii), la Satu Mare, Tășnad, Căuaș, Ghenci, Carei, Urziceni, Ópály (Ungaria), Mindszent (Ungaria), Sátoraljaújhely (Ungaria).

A participat la expozițiile colective organizate la Satu Mare, Gheorgheni, Cluj Napoca, Carei, Debrecen. Din 2010 este membră a Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare.

Moldovan Cristina este născută în 2 martie 1955 la Satu Mare. În 1974 a absolvit Liceul de Artă Satu Mare, primii îndrumători fiind Szodoray Parádi Hajnalka şi Ion Sasu. Între 1975-1979 studiază dreptul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj–Napoca după care lucrează ca jurist la diferite firme, inclusiv și la Prefectura Satu Mare. S-a pensionat în 2005. În 2008 s-a înscris în Asociaţia Artiştilor Plastici Satu Mare, devine membru activ participând la toate expoziţiile colective şi la taberele de creaţie organizate de asociaţie.

7

8

9

10

11A avut expoziţii personale la Satu Mare, Medieșu Aurit, Sighetu Marmației, Carei. Expoziţii colective la Satu Mare, Ardud, Hodod, Mânău, Tăşnad, Carei, Medieşu Aurit, Csenger (HU), Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Tokaj (HU), Nyíregyháza (HU), Téglás (HU), Fehérgyarmat (HU), Huta Certeze, Debrecen.

A preferat la început să lucreze în tempera și creioane colorate dar trece la pastel, ulei și acryl. Tematica preferată: natura, peisaj rural, datini populare, portrete stilizate, modele stilizate. Culorile pastelate, fine, evită contrastele tari dintre culori şi nuanţe. Pune accent şi pe prezentarea și înrămarea tablourilor.

Ruștiuc Liviu Mircea s-a născut pe 19.04.1965 la Satu Mare. În 1983 absolvă Colegiul Național ”M. Eminescu” Satu Mare. În 1991 promovează Institutul Politehnic Cluj Napoca Facultatea de mecanică.  Studii artistice: autodidact, pictează din 2012. Din 2013 este membrul Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.Tehnica preferată: pictura în ulei. Tematica preferată: natura statică, portrete, peisaje. Tabere de creație: Huta Certeze 2014. Expoziții colective: Satu Mare, Carei, Debrecen, Cluj, Huta Certeze, Szamossályi. Expoziții personale: Satu Mare.Tablourile sunt pictate cu mare finețe, caracterizându-se de un naturalism realist desăvârșit.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 27, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.