Scriitorul Ioan Marian Chiorean și-a lansat la Biblioteca Județeană cartea ”Universul vechilor manuscrise”

Vineri, 28 octombrie, în sala Multimedia de la Biblioteca Județeană Satu Mare, Ioan Marian Chiorean și-a lansat cartea ”Universul vechilor manuscrise”, apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare. Cartea tratează în 252 de pagini problematica celor mai importante manuscrise, și odiseea lor de-a lungul veacurilor.

dsc_0138Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan. Ea a mulțumit autorului că a ales Biblioteca Județeană ca loc de lansare a cărții sale. A apreciat pozitiv faptul că cineva s-a aplecat asupra vechilor manuscrise, punând întrebarea: ”Oare vor mai fi oameni care să se intereseze de vechile manuscrise?”. A considerat că lucrarea este una de referință. Cu ocazia acestei lansări de carte, Biblioteca a organizat o expoziție de carte care tratează istoria scrisului.

dsc_0137A luat apoi cuvântul profesorul Carol C. Koka. Din punctul de vedere al profesorului de istorie a apreciat că toate manuscrisele cuprinse în lucrare constituie prețioase izvoare istorice ce stau la baza cunoașterii unor epoci istorice. S-a referit apoi la câteva manuscrise care sunt în legătură cu istoria românilor, demonstrează originea, vechimea și continuitatea românilor: Gesta Hungarorum, Cronica Pictată de la Viena, Codex Aureus, Carmen Miserabile și altele. Au fost dezvăluite unele aspecte mai puțin cunoscute legate de aceste manuscrise.

dsc_0135Editorul George Terziu a vorbit despre importanța Paleografiei ca știință auxiliară a istoriei. Documentele vechi ridică și o serie de probleme legate de autenticitatea, datarea și interpretarea lor. Scrierea istoriei se poate face numai făcând referire la aceste izvoare. Pe baza lor oamenii cunosc trecutul și făuresc viitorul. Autorul a realizat o selecție a manuscriselor deoarece numărul lor este foarte mare. În fața cititorului apare o culegere de documente din care se pot trage învățăminte. Personal a recomandat cu căldură cititorilor această interesantă carte. Ioan Marian Chiorean a fost caracterizat de vorbitor ca un adevărat cărturar de formație enciclopedică.

dsc_0140Din sală au mai luat cuvântul profesoara Viorica Cherecheș, care a spus că apariția acestei cărți a fost pentru ea o surpriză plăcută, autorul fiind un talentat prozator fapt dovedit prin romanele pe care le-a publicat. Cartea este scrisă într-un limbaj clar, elegant, și este o invitație la lectură. Prozatorul Mihai Sas a caracterizat volumul lansat ca fiind de mare valoare pentru cultura sătmăreană. Autorul merită să fie felicitat și l-a încurajat să dea la iveală noi cărți frumoase.

dsc_0142În final autorul a mulțumit gazdelor pentru că au facilitat lansarea cărții la Biblioteca Județeană, a mulțumit profesorului Carol C. Koka pentru colaborare, pentru ampla recenzie publicată în Actualitatea Sătmăreană și a mulțumit nu în ultimul rând editorului. Apoi, și-a prezentat o scurtă biografie, cărțile pe care le-a publicat până în prezent și a prezentat capitolele cărții. Ca jurist întotdeauna a avut și pasiunea istoriei, fapt afirmat și prin apariția volumului ”Poarta Levantului” apărută în anul 2011.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 28, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.