O serie de noutăţi privind organizarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016 în județul Satu Mare

În cadrul ședinței din 31 octombrie 2016 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică, subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás a prezentat un raport privind desfășurarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Au mai participat președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare, Andrei Veron, consilierul din cadrul Instituției Prefectului, Melania Roca, coordonatorul C.P.E.C.A. Camelia Iacob, precum și ceilalți membri ai ATOP. 

dsc04837Au reieșit o serie de noutăți în cadrul Legii nr. 208 din 2015, dintre care amintim: Se introduce votul pe liste de candidați în locul votului uninominal de la alegerile precedente. O altă noutate este modernizarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care va împiedica votul multiplu și așa-zisul turism electoral, precum și faptul că toate operațiunile de numărare a voturilor până la ieșirea din sală vor fi înregistrate video cu ajutorul tabletei de către operatorul de calculator. Tot o noutate este obligativitatea introducerii ștampilelor cu mențiunea „Votat” într-un plic de plastic transparent înseriat prevăzut cu sistem de sigilare care odată sigilat, nu se mai poate desigila fără a fi distrus.

În județul Satu Mare sunt 334 de secții de votare care vor avea câte un președinte și un locțiitor al acestuia, respectiv 668 de persoane. La acestea se adaugă 334 de operatori de calculator și un număr echivalent de rezerve ai acestora, adică 1.002 persoane și 334 de rezerve ale operatorilor de calculator care vor intra în activitate numai în caz de nevoie.

Componența Birourilor Electorale al secțiilor de votare se completează cu șapte membri ai reprezentanților partidelor politice pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. O altă noutate este buletinul de vot care, la fel ca la alegerile locale, are pe prima pagină din interior o legendă unde se vor înscrie numele partidului sau alianței, candidatului independent urmat de numele și prenumele acestuia, numărul de ordine pe buletinul de vot rezultat din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot și pagina din buletinul de vot în care a fost înscris. Pentru alegerile parlamentare din decembrie anul acesta vor fi este necesar aproximativ un număr de 320.845 de buletine de vot.

Autoritățile publice locale vor veghea ca amplasarea mijloacelor de propagandă electorală să fie puse numai în locuri speciale pentru afișaj electoral.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 31, 2016. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.