Tânărul poet Alexandru Vaștag a debutat cu mai multe creaţii proprii la şedinţa Cenaclului „Cronograf”

Joi, 3 noiembrie, în sala Steuer a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc o nouă reuniune de lucru a membrilor cenaclului „Cronograf”, eveniment în cadrul căruia a debutat cu poeme proprii tânărul poet Alexandru Vaștag. El s-a prezentat în fața cenacliștilor cu un grupaj de poeme din care răzbate o bogată imaginație, de factură pesimistă, mult prea serioase pentru vârsta pe care o are autorul de 16 ani, elev al Colegiului Național „Doamna Stanca”. Printre poeziile citite s-au numărat: “Psihopatul”, „Ploaia nașterii”, „O dragoste neexistentă”, „Sentința”, „Visul de nisip”, „Spini-n vene”, „Haosul neștiut” etc.

dsc_0003De la bun început Vasile Conioși Mesteșanu a remarcat că poezia tânărului poet este o poezie apocaliptică, în care poetul descrie forțe virtuale. Pentru poetul Gheorghe Cormoș poeziile citite par fabulante, prin care autorul face o terapie de versuri grele, de multe ori ambiguu. Versurile seamănă pe undeva cu poezia bacoviană, tristă și plină de lamentări. Gheorghe Cormoș a remarcat oprirea poetului asupra unui moment al vieții, el vede lumea pierdută, folosește multe metafore morbide, bucuria este nedescifrabilă. Frazarea „are un gram de poveste”, a spus Gheorghe Cormoș. O recomandare cordială a fost aceea ca tânărul poet să încerce să vadă lumea și altfel.

Scriitorul George Terziu a analizat poeziile citite și mai profund. A spus că poemele citite se încadrează într-un curent care și-a făcut loc cu ani înainte în poezie, și care promova tipul  de poezie audiate astăzi. Un element pozitiv este acela că poeziile, după el, sunt unitare, de factură gotică, cu o anumită viziune asupra lumii. „Avem două variante, să fugim de acest tip de poezie s-au să-l acceptăm”, a spus George Terziu. Cititorul trebuie să se acomodeze după modul de gândire al poetului. Până ce și extratereștrii apar la un moment dat în poezie. Față de aceștia poetul are o atitudine bine definită. S-a mai remarcat faptul că apar o mulțime de simboluri despre viață și moarte, puse în versuri cu o continuitate indirectă. Concluzia lui George Terziu a fost că: “Tânărul poet trebuie luat în serios”, are o poezie care solicită la maximum cititorul, fiecare frază lovește în om”.

Felician Pop, care îl cunoaște pe tânărul poet de doi ani, a remarcat mulțimea simbolurilor de valoare. Alexandru Vaștag se afirmă ca un poet postmodernist în maturizare. „Poezia postmodernă este poezia anului 2016. Merită să-i acordăm circumstanțe atenuante, luând în calcul vârsta lui de numai 16 ani. În poezia lui sunt multe elemente de poezie profundă, prin poezii se afirmă tot ce simte poetul și explorează subconștientul cu dibăcie. Poeziile par a fi ascunse într-o grotă, dar ăsta este stilul lui”, a spus Felician Pop.

dsc_0004Au mai luat cuvântul pe marginea poemelor citite Francisc Edmund Balogh, Ana Cicio, Bogdan Roștaș, Rareș Jucan, Dana Criste și Ioan Anițaș. Francisc Balogh a remarcat faptul că poemele trezesc trăiri, Ana Cicio a remarcat caracterul sumbru, imaginația bogată, faptul că poetul reușește să pună întrebări. Bogdan Roștaș crede că autorul va avea succes pe mai departe pe tărâmul poemelor. Rareș Jucan a reținut mesajele puternice pe care le transmite, sinceritatea și faptul că se descurcă emoțional. Dana Criste s-a întrebat pe bună dreptate, cum poate un tânăr la vârsta lui de 16 ani să scrie atât de pesimist? Ioan Anițaș a fost de părere că poezia obosește, este prea greoaie, poezia trebuie să aibă menirea să te relaxeze.

Printre ultimii vorbitori s-a numărat scriitoarea Loredana Știrbu, președinta cenaclului Cronograf. Ea a subliniat rolul de atelier al cenaclului în cadrul căruia recomandările și chiar criticile sunt binevenite. Alexandru Vaștag a fost felicitat pentru curajul de a veni în ședința cenaclului și de a prezenta creațiile sale. ”Pe undeva, poeziile citite sunt prea explicite, dar imaginile sunt superbe. Tânărul autor în mod sigur, își caută identitatea, pune întrebări, iar dacă poemele sunt curățate de ceea ce este inutil, poeziile lui vor fi foarte bune”, a spus Loredana Știrbu. ”El are un filon de talent care este de lăudat”.

Ca de obicei, ultimul care a avut cuvântul a fost autorul. El a mulțumit pentru posibilitatea de a fi ascultat la cenaclu, a mulțumit pentru recomandările și sugestiile care i s-au făcut. A recunoscut că apreciază foarte mult dacă i se spune adevărul în față.

Felician Pop a anunțat că săptămâna viitoare va avea loc lansarea unei noi cărți de poezie, autor Daniel Bogar, membru al cenaclului, care va prezenta un volum ce poate fi considerat o ,,adevărată bijuterie în materie”. Lansarea va avea loc joi, 10 noiembrie de la 13.00 la restaurantul Mara.

De asemenea, este îmbucurător faptul că tinerii membri ai cenaclului, Bogdan Roștaș, Alexandru Vaștag, Daniel Bogar și Mark Voinescu vor apărea nu peste mult timp într-o antologie.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 3, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.