IPJ Satu Mare se implică în programul național „Școala Altfel”

În cadrul programului naţional „Şcoala Altfel” – desfăşurat în acest an sub sloganul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, poliţiştii sătmăreni se alătură eforturilor cadrelor didactice de a derula activităţi de educaţie non-formală, răspunzând invitaţiilor în şcoli şi licee.

Totodată, în cadrul manifestărilor din această săptămână poliţiştii vin în întâmpinarea elevilor care doresc să cunoască îndeaproape unele dintre activităţile specifice muncii de poliţie, Inspectoratul de Poliţie deschizându-şi porţile, joi, 4 aprilie, între orele 8.00 şi 11.00, pentru elevii din municipiu şi miercuri, 3 aprilie, pentru elevii participanţi la faza naţională a Olimpiadei de Fizică.

Acţiunile poliţiştilor sătmăreni vor viza mai multe segmente de vârstă, spre exemplu şcolarii mici vor beneficia de lecţii de educaţie rutieră, ce vor fi susţinute de poliţişti la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu şi Şcoala Gimnazială Mădăras, respectiv Şcoala Gimnazială Grigore Moisil (miercuri, 3 aprilie). Elevii din clasele V-VIII de la şcolile Mădăras, Mircea Eliade (joi, 4 aprilie), Bălcescu-Petofi (vineri, 5 aprilie) vor avea parte de acţiuni de prevenire a delincvenţei juvenile.

110

Elevii de liceu vor beneficia, de asemenea, de activităţi de prevenire a infracţiunilor comise cu violenţă, unităţile vizate fiind: Liceul Tehnologic Elisa Zamfirescu (vineri, 5 aprilie), Liceul Reformat (miercuri, 3 aprilie şi vineri, 5 aprilie) şi Colegiul Naţional Kolcsey Ferencz (vineri, 5 aprilie).

Acţiunile din această săptămână au debutat luni, 1 aprilie, la Şcoala Generală Racşa şi la Liceul Teoretic Negreşti Oaş, temele întâlnirilor cu elevii vizând prevenirea traficului de persoane şi a delincvenţei juvenile.

În cadrul proiectului partenerial „Micul pieton”, coordonat de învăţătoarea Raluca Lişcă, conducerea Şcolii gimnaziale Racşa şi-a propus să organizeze o întâlnire a poliţiştilor cu elevii din ciclul primar, copiii dovedind că ştiu regulile de circulaţie, identificând indicatoarele rutiere şi recunoscând principalele noţiuni de circulaţie rutieră prezentate pe planşele puse la dispoziţia poliţiştilor de către ACR filiala Satu Mare.

121

Elevii ciclului gimnazial l-au avut ca invitat pe comisarul şef de poliţie Ungur Gheorghe din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Bihor, care după vizionarea unui film tematic, a dezbătut cu cei prezenţi ce măsuri trebuie să adopte atunci când doresc să plece în străinătate la muncă, precum şi necesitatea de a se informa asupra locului de muncă dorit.

Ce-a de a doua activitate a avut loc la Negreşti Oaş, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Negreşti Oaş, constând într-o întâlnire cu elevii ciclului liceal în Sala de Şedinţă a Primăriei oraşului, ocazie cu care elevii au vizionat filmele „Cheia e la tine” şi „Traficul uman”.

Concluziile nu s-au lăsat aşteptate, tinerii fiind vizibil impresionaţi atât de poveştile de viaţă ale tinerilor condamnaţi la pedeapsa închisorii, cât şi de povestea tinerei traficate în străinătate.

La finalul zilei, lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au participat alături de colegii din cadrul formaţiunii rutiere ale Poliţiei oraşului Negreşti Oaş la etapa zonală a concursului de circulaţie „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, în cadrul căreia participanţii şi-au dovedit îndemânarea la mersul pe bicicletă şi cunoştinţele teoretice de legislaţie rutieră.

Marţi, 2 aprilie, la Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, cei mai mici elevi, din clasa pregătitoare A, coordonată de prof. Crina Dan au avut parte de o lecţie privind regulile de circulaţie pe care copiii trebuie să le respecte în calitate de pietoni, pasageri ori biciclişti, dar şi de o lecţie de criminalistică, în care au văzut pe propria piele cum se iau amprente, demonstraţia practică fiind oferită de agent şef de poliţie Bunea Viorel, din cadrul Serviciului Criminalistic.

IMG_6143

Acţiuni preventive de amploare au avut loc în aceeaşi zi la Şcoala Gimnazială Mădăras, 155 de elevi şi 9 cadre didactice asistând la lecţiile de educaţie rutieră oferite de insp. Hrihorişan Felicia  din cadrul IPJ Satu Mare- Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent Ieremi Vlad, din cadrul Poliţiei Oraşului Ardud şcolarilor din clasele I-IV ori la cele vizând prevenirea delincvenţei juvenile, desfăşurate cu elevii din clasele gimnaziale. Activităţile coordonate de prof. Vălean Susan Ligia, s-au bucurat de aprecieri pozitive din partea participanţilor, invitat în cadrul acţiunii fiind şi şeful Poliţiei Locale Ardud, domnul Mîndruţ Ioan.

Educaţia rutieră a copiilor reprezintă o prioritate pentru poliţiştii sătmăreni, motiv pentru care activităţi de prevenire a accidentelor rutiere au fost organizate de poliţişti şi la Odoreu. Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Odoreu, agent şef adjunct Mindac Adrian şi agent principal Vereş Marius, alături de care s-au aflat reprezentanţii Poliţiei Locale, Achim Ciprian şi Szabo Viorel, au organizat marţi, 2 aprilie, un concurs tematic la care au participat 22 de reprezentanţi ai elevilor din clasele VI-VIII. Elevii şi-au dovedit cunoştinţele teoretice privind regulile de circulaţie, apoi fiind provocaţi la un concurs practic de biciclete şi role. Toţi participanţii au fost răsplătiţi de poliţişti cu diplome şi dulciuri, în funcţie de performanţa dovedită la ambele probe.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 2, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.