A fost lansat volumul ”Societatea de lectură de la Liceul Catolic Regesc-Liceul ,,Mihail Eminescu” din Satu Mare” (1859-1939)

Marți, 8 noiembrie, în Sala Amfiteatru a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost lansată cartea ”Societatea de lectură Liceul Catolic Regesc-Liceul ”Mihail Eminescu” din Satu Mare (1859-1939), autori Ovidiu T. Pop și Carmen Bratosin. Cartea a apărut la Editura ”Citadela” din Satu Mare și este al nouălea volum din seria ”Caietele eminescienilor sătmăreni”.

3Alături de autorii cărții au fost prezenți și au vorbit dr. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, istoricul dr. Viorel Câmpean și profesoara Rozalia Cosma. Dr. Viorel Câmpean a salutat apariția acestui al nouălea caiet, prin care autorii ”deschid noi căi de cercetare” în cunoașterea istoriei și a tradițiilor prestigiosului Colegiu Național sătmărean. Autorii dau dovadă încă o dată de multă perseverență în folosirea izvoarelor, folosind pentru redactarea lucrării, atât lucrări monografice din perioada interbelică cât și cele 16 anuare ale fostului Liceu ”Mihai Eminescu”.

De mare folos a fost pentru autori volumul de documente din perioada 1848-1918, apărut sub girul Direcției Generale a Arhivelor Statului, din anul 1989. Vorbitorul a remarcat că disputa dintre cele două colegii naționale ”Mihai Eminescu” și ”Doamna Stanca” privind apartenența celor doi corifei ai culturii românești sătmărene, Petru Bran și Vasile Lucaciu, la istoria uneia sau alteia dintre cele două școli, este o dispută falsă și fără temei.

Autorii lucrării deși au redactat o lucrare vastă, de 170 de pagini, nu au reușit să epuizeze subiectul, deoarece prin listele de elevi, membri ai Societății de lectură, se pot găsi multe personalități ale culturii românești, care pot constitui subiectul altor caiete ale eminescienilor. Viitorii cercetători sunt chemați să ducă mai departe munca începută cu atâta râvnă de dr. Ovidiu T. Pop și colaboratorii lui.

Profesoara Rozalia Cosma, care a fost profesoară de Limba și literatura română la acest colegiu național vreme de 29 de ani, și-a manifestat bucuria de a lua parte la acest eveniment, bucuria de a se reîntâlni cu școala și cadrele didactice de aici. Ea a caracterizat cartea recent apărută ca fiind ”O lucrare de excepție, bogat documentată, în care autorii au investit multă muncă”. A vorbit apoi despre rolul cărților în societate, ele fiind ”spațiul celor care se întâlnesc în spirit. Cartea îndeamnă la reflexie, are o mare valoare în cultura sătmăreană”, a spus profesoara Rozalia Cosma.

coperta1Autorii ne prezintă marii oameni de cultură, creatori de spirit românesc, Petru Bran și Vasile Lucaciu, dar și alți eminenți profesori, care au dirijat destinele Societății de lectură de la Liceul ”Mihai Eminescu”, dr. Eugen Seleș, Eftimiu Pandrea, Vasile Scurtu, Aurel Șorobetea și alții. Astăzi toată suflarea românească cinstește memoria celor doi mari dascăli ai neamului, Petru Bran și Vasile Lucaciu. Biblioteca liceului poartă numele primului, iar sala de festivități numele celui de-al doilea. Vasile Lucaciu și-a consacrat toată viața idealului național. Cartea este o restituire de importante documente legate de cei doi cărturari, este aproape de sufletul cititorului.

Societatea de lectură a avut ca și obiectiv lupta pentru drepturile neamului, cunoașterea limbii române și a istoriei neamului. Din documente rezultă că societatea avea și un program cultural, învățarea de cântece, răspândirea literaturii române și a revistelor vremii. Elevii de la Liceul ”Mihai Eminescu”, în toată perioada interbelică, erau în fruntea tuturor activităților culturale românești din Satu Mare. A mai fost amintit faptul că Vasile Lucaciu a avut un mare merit, alături de generalul Henri Berthelot la stabilirea frontierelor noastre vestice.

coperta2Dr. Aurel Pop, editorul cărții, a făcut apel ca la data centenarului Marii Uniri și a centenarului liceului să fie lansate alte Caiete ale eminescienilor. Se are în vedere definitivarea pentru această dată a monografiei liceului și organizarea unui muzeu. S-a mai amintit că între Editura Citadela și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” există o foarte bună colaborare.

A mai luat cuvântul directorul colegiului, profesorul Ioan Pop care a vorbit despre semnificația zilei de 8 noiembrie, care în perioada interbelică a fost Ziua Liceului, când s-au sărbătorit patronii spirituali, Sf. Mihail și Gavriil. ”Cu această nouă carte, autorii au îmbogățit zestrea spirituală a liceului, iar pentru sărbătorirea centenarului, școala se va prezenta cu o bogată zestre”, a spus directorul colegiului.

2Din sală a mai luat cuvântul dr. Viorel Ciubotă, care a apreciat apariția acestei lucrări, făcând invitația ca și alți profesori să activeze pe tărâmul scrisului, să lase ceva în urma lor. Românii din Satu Mare au trebuit să facă mari eforturi pentru a recupera rămânerea în urmă față de cultura maghiară. Au mai vorbit dr. Gheorghe Miclăuș, Ioan Sălăjanu, apreciind demersul autorilor care fac totul pentru creșterea prestigiului liceului.

Ultimii care au vorbit au fost autorii, dr. Ovidiu T. Pop și Carmen Bratosin. Au amintit necesitatea continuării bunelor tradiții din perioada interbelică, activitatea culturală și literară începută de Societate de lectură din liceu. Dr. Ovidiu T. Pop a amintit lipsa de sprijin din partea autorităților pentru cei care se ostenesc în domeniul scrisului.

4

5Un grup de elevi ai liceului au prezentat un frumos program muzical. Sub conducerea profesoarei Carmen Bratosin, grupul folk a interpretat ”Doina lui Lucaciu”, ”Limba noastră-i o comoară” sau piese din folclorul românesc, iar autorii au oferit autografe celor prezenți.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 9, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.