La ședința cenaclului „Afirmarea” a citit poezie George Terziu. Poetul pregătește un nou volum

Miercuri, 9 noiembrie cenacliștii de la „Afirmarea” au ținut o nouă ședință de lucru, în cadrul căreia a citit din creațiile sale un grupaj de poeme, 18 la număr, poetul și editorul George Terziu.

dsc_0106După citirea poemelor a luat cuvântul poetul și omul de cultură dr. George Vulturescu. Acesta a făcut o analiză profundă poemelor, precizând de la început că poemele lui George Terziu constituie o bucurie pentru lirica sătmăreană. Are un ton propriu, ușor persiflant, ceea ce este o calitate, uneori foarte aproape de creația bacoviană. Unele poeme sunt lirice de factură romantică.

”Poetul este în stare să transforme o întâmplare în poem. Unele versuri ale sale sunt de-a dreptul splendide”, a spus George Vulturescu. A remarcat în mod special poezia „Poem cu Vădan”. Autorul îl invocă pe poetul şi prietenul Ion Vădan: „Ai plecat Ioane, spre rime perfecte/Călătorești departe acum/Mai ții minte când vorbeam despre vorbe? Și ne adânceam în istorii?”.

dsc_0101„Linia imaginară” este o altă poezie de remarcat, apreciată drept frumoasă, care place: ”Pentru o doamnă am oprit odată apele și munții/Am oprit poeții și criticii literari/Am oprit câinii să latre/Ea m-a lăsat să-i pup mâna/Care brusc s-a ofilit și doamna a murit curând”. Poetul are puterea în poemele sale să se autopersifleze. Avem în față o poezie colocvială, de bună factură. ”Cu poezia lui George Terziu Satu Mare s-a îmbogățit considerabil”, a concluzionat George Vulturescu.

Și-a mai exprimat părerea poetul Gheorghe Cormoș, care a remarcat că poeziile lui George Terziu au substanță,”are verbul lui, iar metaforele sunt pătrunzătoare”. Concluzia lui Gheorghe Cormoș a fost că avem în față un adevărat poet.

Claudiu Govor, ca și ceilalți vorbitori, a menționat că așteaptă cu nerăbdare apariția volumului, pentru el poezia lui George Terziu este o adevărată surpriză, una plăcută. Din unele poeme răzbate un ton de răzvrătit. Poeziile sunt pline de consistență. Profesoara Liliana Doboș a scos în evidență poezia cu prietenul Ion Vădan, prin care autorul dă de înțeles că este solidar cu prietenii. ”Ideile în poemele sale curg minunat, dar unele versuri ar putea începe cu literă mică, a remarcat Liliana Doboș”.

dsc_0104A fost remarcată apoi ideea reîntoarcerii la copilărie, la fel de mult apreciată. Alte poezii au un caracter boem, prezintă chiar o pseudonormalitate. Printre versuri transpare și vorbitul în șoaptă. Poezia ”Linia imaginară” este în esență o linie de forță a poetului cu o notă sentimentală. ”Creația lui George Terziu este o creație bună și merită felicitări”, a spus Liliana Doboș.

Și-a mai exprimat opinia despre poezia lui George Terziu Livia Mărcan, căruia i-au plăcut poemele, ele merită să apară în volum. Ioan Anițaș a spus sincer că pentru el poemele dau o senzație de nesiguranță ”ca într-o gară părăsită, pe undeva versurile exprimă un univers restrâns”. Ioan Anițaș a recomandat ca autorul să mai stăruie asupra unora dintre versuri ”sunt cuvinte care trebuie chiar înlăturate”.

În final George Terziu a mulțumit pentru recomandările făcute și a promis că în cartea pe care o va scoate, totul va fi la locul lui. Discuțiile au continuat în finalul ședinței, pe tema proiectele pe care le are de dus la bun sfârșit cenaclul, în primul rând elaborarea antologiei cenaclului, pentru care autorii au fost rugați să înainteze textele la editor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 9, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.