La ședința membrilor cenaclului ”Cronograf” de la Muzeul Județean au citit poezie Dana Criste și Bogdan Roștaș

Joi, 17 noiembrie, la Muzeul Județean Satu Mare, în Sala Steuer, a avut loc o nouă ședință de lucru a cenacliștilor de la ”Cronograf”. Alături de președinta cenaclului, scriitoarea Loredana Știrbu au participat Felician Pop, Robert Laszlo, George Terziu, Mihai Sas, Vasile Conioși Mesteșanu, Daniel Bogar, Ioan Andreica, Gheorghe Cormoș, Mariana Țiproc, Francisc Balogh, Florin Leșcău.

dsc_0002Pentru început, poeta Dana Criste a dat citire unui grupaj de 25 poeme, care au fost pregătite pentru a face parte dintr-un nou volum. Poemele au purtat titlul: ”Mireasmă”, ”Undă”, ”Cer”, ”Vers”, ”Dogoare”, ”Priviri”, ”Gând”, ”Străveziu”, ”Insomnie”, ”Ispită”, ”Dor”, ”Iertare”, ”Așteptare”, ”Tablou”, ”Speranța”, ”Manifest”, ”Luptă”, ”Lacrimă”, ”Labirint”, ”Gând” etc.

Primul și-a exprimat părerea despre poemele citite Francisc Edmund Balogh, care a găsit poemele foarte interesante, autoarea ca poetă formulează propria versiune despre lumea înconjurătoare. Scrie bine și merită felicitată. Poetul Gheorghe Cormoș a spus că poeziile citite sunt reușite, sunt pline de imagini și trădează emoție. Pentru Daniel Bogar, poezia Danei Criste abordează o gamă largă de tematici, poeta este într-o permanentă căutare. A mărturisit că îi plac poeziile citite, dar în mod special poezia ”Manifest”.

Scriitorul Mihai Sas a apreciat poemele citite, și cele citite cu ocazia altor ședințe ale cenaclului. Poeta Dana Criste este în continuă creștere, scrie poezii frumoase care au armonie, prospețime, multă iubire. Poezia ei nu cunoaște restricții, este sinceră, poeta parcă străbate o împărăție a viselor și a iubirii.

Felician Pop, directorul Muzeului Județean a ascultat cu multă atenție poemele,  găsit drept cusur folosirea unor cuvinte ”uzate” precum cuvântul dor. Poeta înțelege bine condiția epocii în care trăiește. Recomandarea făcută de Felician Pop a fost ca ea să se apropie mai mult de poezia postmodernă, considerând că poeta are serioase resurse în această direcție. Poetul Vasile Conioși Mesteșan, un maestru al haiku-ului, a considerat că a audiat o poezie optimistă, luminoasă, solară, dar care abundă din păcate cu prea multe semne ale exclamării.

Scriitorul și editorul George Terziu a făcut o analiză mai profundă a poemelor, considerând că avem în față o poetă care scrie o poezie trăită. Ea scrie mult, chiar foarte mult și asta are repercusiuni asupra calității poemelor. ”Este o poetă a sentimentelor, care de multe ori este în conflict cu ea însăși, iar finalele poemelor tind să fie explozive”. George Terziu a mai punctat unele sclipiri observate de el în poemele citite. Recomandarea finală făcută poetei a fost ”Să facă o pauză în scris și să vadă și cum scriu alții”. Autoarea exprimă sentimentele pe care le are în fiecare zi, iar în versuri spune tot ce dorește și simte”, a spus Mariana Țiproc.

Alte recomandări au fost făcute de poetul Ioan Andreica. El a recomandat mai mult exercițiu, ”unele poeme mai trebuie lucrate și mai multă atenție la tehnica de elaborare a lor”. Pentru Loredana Știrbu, cea mai reușită poezie a fost poezia ”Cer”. A recomandat ”scuturarea versurilor” pe ici și acolo, dar poeta să continue să meargă pe drumul ei.

În partea a doua a ședinței a citit din creațiile sale tânărul poet Bogdan Roștaș, o speranță a liricii sătmărene. În cazul lui, au fost audiate poeme de altă factură, așa cum le place tinerilor să scrie, încadrate în curentul postmodernist. Cele zece poeme au purtat titlul: ”Narcis”, ”Ochi”, ”Stând pe o cruce”, ”Târg”, ”Funerar”, ”Vulcan”, ”Geneză”, ”Clepsidră”, ”Translație”, ”Rugă”.

Poetul Gheorghe Cormoș a reținut o caracteristică esențială a poemelor, aceea că conțin metafore foarte frumoase, care personal îi plac: ”Poetul are talent, scrie o poezie care te miră, te îmblânzește și îți dă o senzație extraordinară. În poeziile sale Bogdan Roștaș este un fenomen aparte, are o lume a lui internă. La el se remarcă o acuitate a vederii sublimată, el fiind și pictor. Bogdan este un poet format, face parte din poeții extrem de tineri, cu un mesaj liric profund”, a spus Felician Pop, iar Robert Laszlo i-a recomandat mai mult optimism în poeziiile sale.

Poetul Ioan Andreica a remarcat că poetul are talent, scrie profund. Doamna Țiproc a spus că: ”Tinerii au o poezie care este greu de înțeles. Ea trebuie citită de mai multe ori pentru a fi înțelese”. Felicitări a primit autorul și din partea scriitorului Mihai Sas. El este un tânăr antrenat, un suflet măcinat, cu un vers aparte, cum a spus și Vasile Conioși Mesteșanu.

Scriitorul George Terziu a fost mai critic și în cazul lui Bogdan. A spus că este un poet inteligent, ”care ne păcălește când vrea el. Uneori poezia lui nu are coerență, îi apar și unele ,,găselnițe”, de exemplu în poezia ,,Translație”, unde vorbește despre faptul că el este ,,Un zeu obosit/ Și buza unui tomberon/ Care ciripește/ Petale”.

Rostind cuvântul ”incoerență”, atmosfera ședinței s-a animat și s-a iscat o aprigă dispută între participanți, fiecare susținându-și propriul adevăr. Apoi, George Terziu a mai observat că există și cuvinte sau chiar pasaje forțate. ”Bogdan Roștaș este un poet interesant, are pilonii pe care el poate merge, are curaj cât carul”, a spus George Terziu.

Loredana Știrbu a remarcat că într-adevăr avem în față o poezie de altă factură. Păcat că poetul folosește unele cuvinte de legătură în plus. ”Sunt de apreciat mai mult poeziile care au o extensie mai mare”, a spus Loredana Știrbu.

În final, Dana Criste a apreciat faptul că cenaclul își împlinește menirea, a reușit cu păreri pro și contra să facă o analiză pertinentă a poemelor sale. A mărturisit că ea scrie pentru oameni și va continua să scrie, întotdeauna se va strădui să aducă bucurie în sufletele cititorilor. A recunoscut că are stilul ei, tot timpul se compară cu ea și nu cu alții, iar poezia este o plăcere pentru ea.

Bogdan Roștaș a precizat că a reușit să citească doar o mică parte din poemele pregătite pentru primul lui volum, scrie în continuare și pentru antologia care se pregătește și a mulțumit tuturor pentru aprecieri și observațiile care i-au fost adresate. De reținut faptul că Bogdan Roștaș va citi foarte curând, din poeziile sale, la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, deschis la Romexpo.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 18, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.