Profesorul Teodor Curpaș și-a lansat două noi cărți de suflet, alături de fostul său elev Vasile Tărțan, autor al unui volum de poeme

La Restaurantul „Miorița”, începând de la ora 16.00 a avut loc joi, 24 noiembrie un eveniment cultural de excepție, cu participarea unui numeros public, iubitor de literatură. Profesorul Teodor Curpaș și-a lansat alte două cărți, un volum de poeme: „Veșmântul poeziei“ și volumul opt din „Oameni și fapte”.

dsc_0014Alături de profesorul Teodor Curpaș în prezidiu au luat loc directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, cel care a moderat activitatea, protopopul Marian Crainic, părintele Viorel Pașca, fostul prefect al județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, Dumitru Țimerman și Vasile Tărțan.

După cuvintele de prezentare din partea lui Felician Pop, a urmat un moment de destindere cu un grup de elevi de la Liceul de Artă „Aurel Popp” care au interpretat mai multe piese muzicale, adevărate imnuri la adresa limbii române.

dsc_0018Părintele Protopop Marian Crainic, în cuvântul său a recunoscut că a venit din nou cu plăcere la această lansare de carte, personal are un cult deosebit pentru oamenii valoroși, printre care se numără și profesorul Teodor Curpaș. „Este un om care știe să dăinuiască, să gândească și să mulțumească. Iubește oamenii care au cuvinte frumoase și ale căror cărți sunt adevărate daruri pentru noi. În cărțile sale ne întâlnim cu viața de fiecare zi”, a spus protopopul Marian Crainic.

dsc_0016Omul de cultură Dumitru Țimerman a vorbit din postura de fost elev al domnului profesor. A lăudat străduința acestuia din timpul școlii, de a ajuta elevii care aveau înclinații artistice sau literare. „Domnul profesor este un bun exemplu și acum, ca și atunci când era la catedră. Poeziile dânsului sunt meditații profunde asupra existenței, dar și o frescă poetică a satului din timpul copilăriei. Stilul lui este un stil aparte. Al optulea volum din „Oameni și fapte” scoate în evidență diferite personalități ale județului care reprezintă adevărate modele pentru tinerii de astăzi”, a spus Dumitru Ţimerman. Despre Vasile Tărțan acesta a avut numai cuvinte de laudă, scrie poezii despre lume, despre vibrațiile sufletului.

dsc_0017Fostul prefect al judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a remarcat că profesorul Curpaș este un om deschis față de cultură, personal se simte onorat că poate participa la această lansare. „Este plăcut să te întâlnești cu importanți oameni de cultură sătmăreni”, a spus Eugeniu Avram. Personal apreciază mult creațiile profesorului Curpaș căruia i-a urat și în continuare mult succes.

Părintele scriitor Viorel Pașca și-a manifestat bucuria că poate fi prezent la această lansare de carte, a profesorului și elevului său. Părintele Pașca a prezentat câteva date din biografia lui Vasile Tărțan, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, actualmente profesând cu succes în Germania. În continuarea evenimentului cultural, tânărul poet sătmărean Daniel Bogar a citit o poezie care a fost scrisă la adresa autorilor care și-au lansat joi cărțile.

dsc_0019A mai luat cuvântul editorul cărţii, George Terziu care a remarcat printre altele, că profesorul Curpaș scrie foarte bine despre oamenii de valoare ai județului. Cărțile lui conțin adevăruri, fapte le unor oameni deosebiți, care fac ceva pentru orașul și oamenii de aici. „Prin cărțile lor, ei înșiși sunt oameni ai faptelor”, a spus George Terziu.

Cum este obiceiul, ultimii iau cuvântul autorii. Profesorul Teodor Curpaș a spus că se bucură nespus să vadă atâta lume la lansarea cărții sale și a nominalizat câțiva oameni prezenți în sală pe care îi consideră într-adevăr oameni de valoare. Printre aceștia s-au numărat și câțiva primari, cadre universitare sau slujitori ai bisericii. Volumul său de poezie l-a caracterizat ca fiind mai pătrunzător, care personal îi place. A lăudat rolul bisericii în colectivitate, ea ne dă putere, este o instituție în care poți avea încredere. A fost atinsă şi problema reprezentării în parlament, această reprezentare merită să o facă omenii de valoare, cu experiență care au făcut ceva în viața lor. Profesorul Curpaș a spus că se bucură nespus că poate lansa cărțile sale alături de un fost elev al său.

dsc_0020În încheiere, autorul volumului de versuri, Vasile Tărțan a mulțumit pentru aprecierile făcute la adresa cărții sale. A mărturisit că deși trăiește de decenii în Germania, se consideră în continuare sătmărean, pentru el întâlnirea de astăzi a fost o întâlnire de suflet. Referitor la propriile poezii, Vasile Tărțan a spus că le consideră ca fiind de mare sensibilitate. Autorii au oferit cititorilor prezenți în număr nare autografe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 24, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.