Omagiu preotului Athanasie Doroş şi lansare de carte a Doinei Molnar, la Tarna Mare de Ziua Naţională a României

Anul acesta se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire din 1918, anul în care toți românii din toate provinciile românești s-au regăsit între fruntaşii României Mari. Recunoașterea dreptului de autodeterminare, adunările plebiscitare de la Cernăuți, Chișinău și Alba Iulia, prin documentele istorice adoptate, au arătat voința națiunii române. La 1 Decembrie 1918, prin Marea Adunare Națională as-a împlinit dorința de veacuri a românilor transilvăneni, Unirea cu patria mamă, România Mare. 1 Decembrie marcând desăvârșirea unității naționale, dată devenită după 1990 Ziua Națională a României.

dsc_0006Această zi a fost sărbătorită așa cum se cuvine și de către oficialitățile comunei Tarna Mare, cadrele didactice, elevii și locuitorii comunei printr-o suită de manifestări culturale. Sărbătorirea zilei a coincis cu omagierea marelui patriot român, părintele Athanasie Doroș, preot greco-catolic, de numele căruia se leagă integrarea localităților Tarna Mare, Bocicău, Comlăușa, Valea Seacă și Vagăș în hotarele României.

dsc_0007

dsc_0008

dsc_0009La ora 12.00 elevii în frunte cu cadrele didactice și locuitorii comunei s-au adunat pe platoul din fața Primăriei. După intonarea Imnului de stat al României, Mariana Sobius, primarul comunei a vorbit despre însemnătatea istorică a acestei zile și activitatea neobosită a fiului comunei părintele Athanasie Doroș, pentru revenirea celor cinci localități românești în hotarele firești ale României în 1921.

dsc_0011

dsc_0012

dsc_0014

dsc_0017A vorbit apoi profesoara Doina Molnar despre personalitatea părintelui Athanasie Doroș, cel căruia i-a închinat o frumoasă monografie, „Athanasie Doroș preotul greco-catolic eroul Unirii de la Tarna Mare”, volum apărut la editura Citadela. A urmat depunerea de coroane de flori la bustul părintelui Athanasie Doroș, iar elevii au prezentat un frumos program artistic. Au recitat versuri legate de mărețul eveniment, au intonat cântece patriotice și au prezentat un program de colinzi.

dsc_0022

dsc_0023

dsc_0024În partea a doua a manifestărilor a avut loc lansarea cărții închinate părintelui Athanasie Doroș, lansare care a avut loc în noua sală festivă a liceului din localitate, ocazie cu care a fost inaugurat acest spațiu destinat evenimentelor culturale. Au participat primarul Mariana-Monica Sobius, directorul Liceului Tehnologic, Claudia Păcurar, dr. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, și nu în ultimul rând Doina Molnar, autoarea cărții. Moderatorul discuțiilor a fost profesorul Vasile Conioși Mesteșanu.

dsc_0025În cuvântul ei, primarul comunei, Monica Sobius a făcut precizări privind personalitatea și rolul lui Athanasie Doroș în lupta pentru readucerea localității în sânul României. Autoarea cărții a scris această carte ca un omagiu pentru părintele Athanasie Doroș, cercetând un număr impresionant de documente de arhivă. Ea readuce în memoria comunității faptele părintelui care cu mari eforturi și sacrificii a reușit în 1921 revizuirea frontierei. A inițiat în acest scop petiții semnate de către cetățenii din comună. Primarul comunei a felicitat-o pe autoare pentru munca ei de cercetare și a vorbit în continuare despre realizările de astăzi ale comunei. A spus că se are în vedere înființarea unui muzeu al Ugocei, Tarna Mare să devină o localitate cu o intensă viață culturală.

scan1

scanDr. Aurel Pop a vorbit despre momentul deosebit în care se lansează cartea, acum în prag de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Aurel Pop a mulțumit autoarei că a avut încredere în Editura Citadela care a editat cartea care cu puțin timp în urmă a fost prezentată la Festivalul de Literatură care a avut loc la Bistrița. editura urmează fidel un program, editarea unor lucrări care vor cinsti centenarul Marii Uniri în anul 2018. Editura publică și cărți legate de personalitățile care au avut o contribuție la Marea Unire. A dat exemplul lui Epaminonda Lucaciu, carte recent apărută la editură, prima lucrare despre această personalitate, carte care a fost prezentată de directorul editurii și în SUA, în biserica ortodoxă unde slujește părintele Remus Grama. Editura are în plan editarea unei cărți despre Traian Cavași, o altă personalitate care a avut o contribuție imensă la stabilirea graniței la vest de satul Boghiș, până la Berveni. El a demonstrat prin intermediul corului românesc de la Boghiș, că acest teritoriu este românesc și că trebuie să aparțină României. Dr. Aurel Pop a mulțumit Primăriei Tarna Mare pentru implicarea în actele culturale din comună.

dsc_0028Profesoara Doina Molnar a mulțumit și ea Primăriei pentru sprijinul acordat pentru editarea cărții ea a vorbit despre cercetarea arhivelor, de faptul că a avut prilejul să i-a legătura cu fiicele părintelui Doroș precum și cu nepoții, cu care a colaborat din 1994. De atunci s-a interesat de activitatea părintelui Membrii familiei Doroș i-au furnizat date prețioase. La anexa lucrării figurează un număr de 65 de documente, care susțin caracterul științific al lucrării, dovedesc voința locuitorilor de a reveni în România. Părintele Doroș a avut de suferit pentru curajul său. El a fost victima unui atac în urma căruia a ajuns la spital, de pe urma căruia în scurt timp a decedat la 46 de ani. El a fost profesor în Tarna Mare vreme de 18 ani.

Doina Molnar s-a născut la 15 august 1947 la Cicârlău. A urmat liceul la Baia Mare după care Facultatea de Filologie. A activat mulți ani ca profesoară la Tarna Mare, a fost directoarea Școlii cu clasele I-VIII. A debutat editorial cu lucrarea „Tarna Mare – istorie – legendă – adevăr” (2009).

dsc_0030Profesorul Ioan Nistor a vorbit despre semnificația locului numindu-l „litoralul limbii române” sau „marginea limbii române”. Tarna Mare este locul unde oamenii au apărat întotdeauna limba română și au păstrat tradițiile din generație în generație. Părintele Athanasie Doroș a „pansat rănile limbii române”. Profesorul Ioan Nistor a lăudat energia profesoarei Doina Molnar de a scrie cărți și a amintit un fapt inedit, mai puțin cunoscut, fratele marelui patriot și ctitor al învățământului românesc sătmărean, Dariu Pop, a fost învățător la Tarna Mare, el fiind încă o personalitate a comunei care merită cercetată.

Dr. Alexandru Zotta a adresat cuvinte de apreciere la adresa întregii activități culturale de la Tarna Mare. A spus că este o comună fruntașă pe care a cunoscut-o în urmă cu 40 de ani. A vorbit despre necesitatea păstrării identității naționale, acum când se manifestă cu putere fenomenul globalizării. Satul din păcate își pierde treptat rolul de păstrător al elementelor care țin de identitatea națională.

dsc_0033Directoarea liceului, profesoara Claudia Păcurar și-a manifestat bucuria că sala festivă a școlii a fost inaugurată cu acest prilej. A mulțumit autoarei pentru cartea pe care a scris-o, care este: „o adevărată identitate a localității, o piedică contra acelora care ar mai vrea să i-a în stăpânire aceste locuri”. Dr. Mihaela Grigorean a spus că această carte este o dovadă că Țara Oașului este un loc cu oameni deosebiți, fiecare localitate de aici, își are personalitățile sale. De asemenea, a adresat invitația ca și alții să se apuce să scrie cărți despre aceste personalități.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 30, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.