Nerealizările din dezvoltarea judeţului Satu Mare nu se datorează actualei conduceri

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu a susţinut miercuri, 7 decembrie, în sala de şedinţe a Consiliului Local o conferinţă de presă la care a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Ioan Rus. Cei doi au prezentat un bilanţ al activităţii lor pe ultimele cinci luni de când se găsesc la conducerea judeţului şi municipiului Satu Mare.

dsc05334Ionuţ Rus  a apreciat că nerealizările existente se datorează unor cauze subiective dar şi obiective, deoarece doar recent s-a putut semna contractul pentru reparaţiile necesare drumurilor din judeţul Satu Mare.

Contractele de deszăpezire făcute de Consiliul Judeţean sunt multianuale şi care anual sunt îmbunătăţite, inclusiv se pot face lunar astfel pot fi controlate mai bine cheltuielile.

Referitor la proiectele pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, s-a constatat că au fost începute şi terminate unele drumuri foarte scurte, iar cele lungi precum Tăşnad-Pişcolt-Berveni de 59 kilometri şi Craidorolţ-Mădăras de 56 de kilometri nici nu au fost începute. În proiectele lor nu s-a ţinut cont de utilităţi, telefonie, apă, canal, pentru punerea la zi a problemelor din proiecte cu cele aflate în teren a fost o muncă enormă.

Proiectele de modernizare şi reabilitare a şcolilor nr. 13 şi clădirii de pe strada Cuza Vodă (care să servească instruirii copiilor cu dizabilităţi) sunt în stadiu avansat.

Pârtia Luna Şes a cărei construcţie a început în 2012 nu s-a putut finaliza din cauza exproprierilor din zonă.

Ionuţ Rus a mai punctat că se doreşte realizarea punctului de frontieră de la Tarna Mare la Hija, Ucraina unde este necesar un drum de opt kilometri. A rămas nefinalizată staţiunea Beltiug, începută în 2012 de Consiliul Judeţean, pentru care nu s-au mai găsit finanţări. Se va face legătura cu judeţul Maramureş prin construirea podului peste Someş de la Pomi spre Seini. Se are în vedere construirea unor drumuri între Călineşti-Oaş, Vama, Puturoasa, Cicârlău precum şi între Turţ-Băi şi Cămârzana. “A existat un dezinteres total faţă de reţeaua de drumuri din sudul şi vestul judeţului, unde drumurile sunt de pământ, impracticabile: Piru Nou, Pir. Centura dorim să o finalizăm în mandatul acesta. Urmează să se facă rectificarea bugetară la nivelul Consiliului Judeţean, repartizându-se sume necesare decontării unor lucrări în curs”, a explicat vicepreşedintele CJ, Ionuţ Rus.

Viceprimarul Adrian Albu s-a referit la lucrările edilitar-gospodăreşti din municipiul Satu Mare. Pentru modernizarea Drumului Careiului s-au alocat 2 milioane de lei, iar pentru Liceul German “Johann Ettinger” 300.000 lei, unde sunt angajate lucrări care nu s-au putut finaliza, unele din cauza factorilor meteorologici. Lucrările au fost sistate, vor continua la primăvară între Fabrica de pâine, Crinul-Brânduşa se va reface stratul de uzură. Chiar dacă lucrările nu sunt terminate, conform proiectelor, sunt în termen şi vor mai rămâne 15 milioane de lei care vor fi folosiţi anul viitor.

Referitor la Podul Decebal, termenul de execuţie este de 48 de luni, lucrări care se vor termina mai repede, urmează să se facă marcajele iar la semafoarele de la Burdea pe fiecare parte şi la dus şi la întors, se vor adăuga benzi suplimentare.

În prezent s-au făcut licitaţii pentru piste de biciclete până la Aquapark, se va lucra la străzile Mărăşti, 1 Iunie, Lunca Sighet, Diana şi cele trei străzi din zona Curtuiuş. Va fi refăcut iluminatul în parcările din Micro 17 şi Carpaţi 2, unde au rămas 28 de curţi interioare nerezolvate în urma demolării garajelor de către dr. Coica. Aceste spaţii pot fi sistematizate acum că există firmă care să reabiliteze drumurile din Satu Mare. “Suntem adepţii unei consultări cu cetăţenii. Ei ştiu de ce au nevoie. Avem de reparat peste 7.000 de metri pătraţi de gropi, pe Podul Golescu, B-dul Lucian Blaga, străzile Ioan Slavici, Gorunului, Dorobanţilor, şi multe altele”, a declarat viceprimarul Adrian Albu.

Albu a mai spus că se doreşte refuncţionalizarea zonei centrale a municipiului Satu Mare şi a Pieţei 25 Octombrie, care este total neprimitoare, neatractivă pentru sătmăreni.

În finalul conferinţei de presă, Adrian Albu a informat că locuitorii Sătmărelului şi-au manifestat dorinţa în scris de a nu mai face parte din municipiul Satu Mare, din punct de vedere administrativ.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 7, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.