”Însemnele ALFAZET”, o antologie lansată de patru tineri talentați: Daniel Bogar, Bogdan Roștaș, Alexandru Vaștag și Mark Voinescu

Joi, 8 decembrie, 2016, Restaurantul ”Aurora” a fost locul unei lansări excepționale de carte, a unor patru tineri talentați, speranțe ale literaturii sătmărene, care și-au publicat creațiile literare într-o frumoasă antologie a tinerilor scriitori sătmăreni cu titlul ”Însemnele ALFAZET”, apărută la Editura ”Pleiade” din Satu Mare. Editorul cărții este binecunoscutul poet, scriitor și om de cultură Radu Ulmeanu, prefața cărții fiind semnată de Felician Pop, cel care i-a descoperit, încurajat și îndrumat pe tinerii scriitori.

dsc_0030La lansare au fost prezenți foarte mulți scriitori, profesori și elevi, iubitori de literatură. Rolul de moderator al evenimentului a fost luat de Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Protejarea Culturii Tradiționale Satu Mare. Lansarea a fost onorată de prezența viceprimarului municipiului Satu Mare, doamna Doina Feher, care în cuvântul rostit i-a felicitat pe tinerii poeți, numindu-i ”tinerele talente ale Sătmarului care merită toată aprecierea noastră”. În numele instituției în care activează a promis tot sprijinul pentru ca tinerii să poată pune în valoare, în slujba literaturii, întregul lor talent.

Poetul și prozatorul Radu Ulmeanu a mărturisit că pentru el este o surpriză apariția pe scena literaturii sătmărene a acestor tineri creatori. A vorbit despre greutățile cu care s-au confruntat generațiile în vârstă, de condițiile minunate de care se bucură tinerii creatori de astăzi. Ei au deschise toate porțile spre mari realizări. A mai spus că scriitorii trebuie să se pună în slujba unui ideal, pe care fiecare și-l alege singur.

dsc_0032Pe Daniel Bogar l-a caracterizat ca având un curaj deosebit, pe Bogdan Roștaș, ca un interiorizat care se autocenzurează, pe Alexandru Vaștag, foarte tânăr de 16 ani, care ”este în tenebrele plumbului bacovian”, în timp ce prozatorul Mark Voinescu are o forță a expresiei și duce spre clasicul prozei sătmărene regretatul Ion Bledea. Personal privește cu mândrie viitorul acestor tineri, dar le-a atras atenția că munca de scriitor este foarte grea, cere multă muncă și sacrificii. Editura Pleiade îi așteaptă cu noi creații.

Managerul Muzeului Județean, Felician Pop, a recunoscut că tinerii de ieri au răzbit cu greu, au avut alte condiții de creație, în schimb cei de azi au toate condițiile. Personal s-a pus în slujba descoperirii și îndrumării tinerilor talente. Și el a mulțumit celor care l-au îndrumat pe o cale bună. Lor se datorează devenirea lui. Acum și el face același lucru, sprijină tinerii talentați, într-o lume plină de interese. În schimb, tinerii din antologie nu au nici un fel de interese economice sau politice. Ei duc mai departe flacăra spiritualității sătmărene.

dsc_0033Felician Pop i-a caracterizat pe scurt pe fiecare tânăr în parte, subliniind principalele lui trăsături. ”Tinerii pot da un semn de toleranță, de normalitate, pentru a-i face pe oameni mai buni. Cei patru autori, au muncit mult pentru a da la iveală creațiile cu care se prezintă în fața cititorilor. Ei scriu pentru că vreau să transmită ceva”, a spus Felician Pop.

Profesorul și omul de cultură Teodor Curpaș a rostit cuvinte de laudă la adresa tinerilor scriitori, ca un adevărat părinte și educator. A mărturisit că e o adevărată plăcere să fim în compania unor oameni de litere precum Felician Pop și Radu Ulmeanu. A mulțumit pentru prezență viceprimarului Doina Feher, caracterizând-o ”o adevărată iubitoare de cultură”. Cuvinte de laudă au fost rostite la adresa celor prezenți, iubitori de poezie, ”cei care iubesc poezia nu pot fi oameni răi”. Cei doi oameni de cultură pomeniți întind o mână generoasă către tinerii care au reale talente literare. Profesorul Teodor Curpaș i-a felicitat pe cei patru creatori și le-a urat mult succes în continuare.

dsc_0035Președinta Cenaclului literar Cronograf, Loredana Știrbu, a înmânat din partea cenaclului mici atenții, constând în dulciuri, ”pentru ca tinerii să aibă puterea de a scrie”. Cenaclul Cronograf i-a sprijinit întotdeauna pe acești tineri. Ei frecventează și cenaclul Cronograf, sunt talentați, reprezintă viitorul. Loredana Știrbu a dat citire poeziei ”Dâră de nisip”, poezia care i-a plăcut cel mai mult și a urat success tuturor pe tărâm literar.

scanPoetul Francisc Edmund Balogh a mărturisit că a avut de multe ori prilejul la ședințele cenaclului să asculte din creațiile tinerilor, despre care are o părere foarte bună. Ei sunt adevărați ”exploratori ai sufletului, au talent, au forța de a exterioriza psihicul. Unealta lor de lucru este versul, au un scris proaspăt, actual, neânregimentat”, a spus Francisc Balogh. Daniel Bogar are limpezime, Bogdan Roștaș are mesaje poetice turburătoare, Alexandru Vaștag transmite mesajul poetic al tensiunilor interne, în schimb Mark Voinescu transmite o dinamică și o sinceritate de om, al unui roman de succes.

dsc_0038În cele din urmă au luat cuvântul creatorii, în ordinea alfabetică. Cu toții au mulțumit pentru sprijinul primit. Daniel Bogar a dat citire unui manifest al tinerilor scriitori sătmăreni.

Bogdan Roștaș și-a exprimat părerea despre colegii din antologie și a mulțumit în mod special CJCPCT Satu Mare pentru ajutorul primit. Alexandru Vaștag se bucură că poate face parte dintr-o nouă generație de scriitori. ”Viața este plină de culoare, cititorii trebuie să-și aleagă culorile preferate”,, a spus Alexandru Vaștag. Mark Voinescu, fiind plecat la studii în străinătate, nu a putut fi prezent. El este un prozator talentat, o speranță de viitor. ”Poveștile mele aleargă înspre Sătmar, după cum veți vedea și în paginile care vin”,scrie în fișa lui de prezentare din antologie. El este prezent în antologie cu două proze ”Patrick” și ”Nasicornu” care merită citite.

Lansarea de carte a fost colorat de melodiile interpretate cu talent de cunoscutul folkist sătmărean George Negrea, care de data aceasta a interpretat melodii pe versurile poetului Daniel Bogar. Evenimentul s-a încheiat cu dăruirea către cei prezenți a unui exemplar din frumoasa antologie, cu autografele autorilor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 9, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.