„Săptămâna scriitorilor sătmăreni”, zilele acestea la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Luni, 12 decembrie, Biblioteca Județeană Satu Mare în colaborare cu Asociația Clubul Creatorilor „Afirmarea” Satu Mare a organizat o întâlnire a scriitorilor și poeților sătmăreni cu iubitorii de literatură. Evenimentul a avut loc în Sala de Lectură „Gheorghe Bulgăr”, la inițiativa jurnalistului Ioan Anițaș, președintele Cenaclului literar „Afirmarea”.

1Moderatoarea evenimentului a fost directorul adjunct al Bibliotecii, Paula Horotan carere și-a exprimat convingerea că acest eveniment se va continua cu alte ediții. Depinde de reacția publicului față de eveniment, a celor care participă la aceste manifestări, care vor avea loc toată săptămâna, de la orele 13:00 la ora 15:00 în Sala de lectură a bibliotecii. În sala arhiplină au fost prezenți poeți și scriitori sătmăreni, iubitori de literatură și numeroși elevi de la liceele din Satu Mare. Ei au primit cu această ocazie informații utile, pe care le pot integra în cunoștințele lor de cultură generală.

4Discuțiile au fost deschise de jurnalistul Ioan Anițaș, care a mulțumit conducerii bibliotecii pentru primirea iubitorilor de literatură în cele mai bune condiții. În Satu Mare sunt mulți scriitori care sunt mai bine cunoscuți pe plan național sau internațional decât la ei acasă. Manifestările au drept scop cunoașterea acestor scriitori alături de creațiile lor. În Sala de lectură a fost organizată și o frumoasă expoziție de carte, aparținând scriitorilor sătmăreni, doar o parte, deoarece spațiul nu a permis expunerea în totalitate a cărților.

dsc_0003Poetul Vasile Mic a vorbit despre inițiativa foarte bună a Clubului Creatorilor. Numărul mare de cărți expuse reflectă o vie activitate publicistică și editorială la Satu Mare. Vasile Mic a citit un poem din propria creație.

Poetul și editorul Radu Ulmeanu, a vorbit despre începuturile Cenaclului Literar „Afirmarea” în condițiile regimului totalitar, de anii în care puterea se temea de scriitori, iar creațiile erau supuse unui severe cenzuri. Cei din anii 70 și-au asumat un risc inițiind în cadrul cenaclului discuții libere despre fenomenul literar. Vorbitorul a prezentat caracteristicile regimului totalitar. Poeții și scriitorii tineri care au început să se afirme atunci au fost: prozatorul Ion Bledea, poeții Dorin Sălăjan, Ion Vădan, Ion Baias, Emil Matei, Ion Bala și alții. După 1990 cenaclul și-a continuat activitatea sub conducerea lui Ion Bala și acum a lui Ioan Anițaș.

2Dr. Aurel Pop a vorbit despre condițiile în care se crea înainte de 1990. Intelectualii au fost întotdeauna cei care au dat tonul transformărilor. A prezentat date despre activitatea editorială în regimul comunist, atunci când cenzura era nemiloasă. Cu toate acestea au putut să apară o serie de reviste ale elevilor: „Poteci”, „Muguri”, „Tehnicus”, ,,Azur”.

Voicu Șichet și-a exprimat încrederea că aceste întâlniri vor continua. A vorbit despre preocupările sale literare de la începuturi și până acum când este redactorul coordonator al revistei „Eroii Neamului” și despre cărțile pe care le-a scris până acum.

3Profesorul Nicolae Pop, artist plastic și scriitor, a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară, colaborările pe care le are la diferite ziare și reviste. A relevat faptul că astăzi tineretul are condiții foarte bune și i-a îndemnat să scrie, editurile îi așteaptă. Scriitorul Mihai Sas a vorbit despre relația dintre cititori și bibliotecă. A explicat devenirea lui ca și gazetar și scriitor. Personal va continua să scrie despre oameni și pentru oameni.

Săptămâna scriitorilor sătmăreni este o activitate care va continua și în zilele următoare. Sunt invitați toți iubitorii de literatură să vină, între orele 13.00-15.00, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene pentru a se întâlni cu scriitorii sătmăreni și cu creațiile lor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.