Omagiu adus la Biblioteca Judeţeană Liviei Bacâru și lui Nae Antonescu, embleme ale memoriei culturii sătmărene

În Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Satu Mare, a avut loc luni, 12 decembrie un dublu eveniment omagial cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la nașterea a doi oameni de cultură de mare valoare: Livia Bacâru și Nae Antonescu, considerați Embleme ale memoriei culturii sătmărene.

dsc_0012Directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, a rostit un cuvânt de deschidere subliniind importanța evenimentului şi rolul jucat de cei doi oameni de litere în cultura sătmăreană.

Despre Livia Bacâru a vorbit drd. Marta Cordea, din partea Bibliotecii Județene. Cu ajutorul imaginilor proiectate a făcut o interesantă incursiune în viața și creația Liviei Bacâru. Numele ei, alături de cel al lui Nae Antonescu, se află la loc de cinste pe aleea intelectualilor situată pe Aleea Corneliu Coposu.

Livia Bacâru a fost absolventă a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, devenind în 1955 bibliograf la Biblioteca Academiei Române. A devenit apoi paleograf iar în 1970 redactor la „Revista bibliotecilor”. După 1974 a desfășurat o bogată activitate de cercetător la actuala Bibliotecă Națională a României.

A debutat în 1946 în revista „Buciumul” din Satu Mare, semnând de cele mai multe ori cu pseudonimul Homorodeanu. A publicat numeroase studii în „Revista Muzeelor” și „Studii de bibliologie”. A fost interesată de filiografie și legătura de carte. Cea mai importantă carte a sa a fost „Catalogul incunabulelor” urmată de „Constantin Cantacuzino Stolnicul”, scrisă în colaborare.

Livia Bacâru a făcut numeroase traduceri din limba maghiară, germană, franceză, rusă și ucraineană. Nae Antonescu a apreciat în mod deosebit traducerile ei. Un interviu realizat de Nae Antonescu cu Livia Bacâru a fost publicat în „Szatmári Hirlap”. Traducătoarea este autoarea unui studiu despre cărturarul Ioane Marcu. A publicat un volum de versuri cu titlul „Călătorii-versuri”.

dsc_0014În partea a doua a medalionului comemorativ, dr. Viorel Câmpean a evocat figura părintelui revuisticii care a fost profesorul Nae Antonescu, un fiu al comunei Terebești. Tot cu ajutorul imaginilor au fost prezentate cele mai importante momente din biografia cărturarului. A studiat la Școala Normală Unită din Oradea. A debutat în revista „Ogorul” din Satu Mare. Studiile și le-a desăvârșit în Capitală. A fost un foarte bun prieten al bibliotecilor. După război a absolvit și Facultatea de Litere din Cluj.

O etapă mai puțin cunoscută din biografia lui a fost perioada detenției. Apartenența la PNȚ i-a adus condamnarea. Puțini știu că a absolvit și facultatea de Statistică Agricolă la București. Este autorul a două cărți în timpul vieții, dintre care „Scriitori uitați” apoi „Jurnal literar”. Alte cărți au apărut postum. Dr. Viorel Câmpean a vorbit și despre familia lui, rolul lui ca tată, bunic și străbunic. A încetat din viață la 18 iunie 2008.

Despre personalitățile evocate au mai vorbit Maria Gârbea, Voicu D. Rusu, consătean cu Nae Antonescu. Voicu D. Rusu a propus ca Biblioteca Județeană Satu Mare să poarte numele lui Nae Antonescu. Grigore Scarlat l-a numit „rege al revuisticii”. A fost un om cult, bun creștin, devotat Partidului Național Țărănesc. Iubea mult revistele literare ca pe niște ființe vii.

dsc_0016George Vulturescu a mărturisit că a urmărit întotdeauna cu interes activitatea Liviei Bacâru. Recent, la Bistrița, în cadrul unei activități literare a avut prilejul să vorbească despre traducătoarea Livia Bacâru. Pe Nae Antonescu l-a cunoscut în tinerețe prin intermediul poetului Dorin Sălăjan. George Vulturescu a prezentat mai multe documente și fotografii în care apare și Nae Antonescu. A propus înființarea unui Institut de Revuistică la Satu Mare și a unei reviste de revuistică.

A mai vorbit Angela Câmpean, care a amintit de achiziționarea a mai multe reviste nr. 1 aparținând lui Nae Antonescu. Gheorghe Glodeanu, care i-a considerat pe cei doi adevărate modele și care în condiții mai bune ar fi creat mult mai multe opere literare. Nae Antonescu a avut o bibliotecă extraordinară. Gheorghe Glodeanu a mai amintit că se află în lucru o teză de doctorat ce are ca subiect viața și activitatea lui Nae Antonescu.

Dr. Aurel Pop, poet și editor, a spus că în viitorul apropiat va scoate primul volum al Dicționarului personalităților sătmărene în care Livia Bacâru și Nae Antonescu vor figura în mod sigur. Din partea familiei a vorbit profesoara Maria Antonescu, nora cărturarului. Ea a mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite la adresa vieții și activității lui Nae Antonescu.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.