O nouă întâlnire a scriitorilor sătmăreni cu cititorii, la Biblioteca Județeană în cadrul „Săptămânii scriitorilor sătmăreni”

Miercuri la Biblioteca Județeană au continuat întâlnirile scriitorilor sătmăreni cu cititorii, în cadrul „Săptămânii scriitorilor sătmăreni”.

scriitori2-2De data aceasta au participat la întâlnire Paula Horotan, director adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Felician Pop, scriitor şi poet, managerul Muzeului Județean, Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Loredana Știrbu, tinerii și foarte talentații poeți Daniel Bogar, Bogdan Roștaș, Alexandru Vaștag, poeta Dana Criste, poetul Florin Leșcău, scriitoarea Ana Cicio, scriitorul și redactorul de la Actualitatea Sătmăreană, prof. Carol C. Koka, scriitorul Ioan-Marian Chiorean. În sală s-au aflat și elevi din clasa a XII-a F de la Colegiul Național „Ioan Slavici” însoțiți de profesoara Cristina Drăgan.

Directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, deschizând această a treia zi a întâlnirilor, a rostit un cuvânt de salut la adresa celor prezenți și a precizat că se dorește permanentizarea acestor întâlniri. Ele constituie o punte de legătură între scriitori și cititori.

Invitații și-au prezentat pe scurt activitatea, făcând cunoscut preocupările literare, cărțile pe care le-au scris, revistele la care colaborează și proiectele de viitor. Au fost citite fragmente de proză sau poezii, a fost purtată o vie discuție despre problemele literare din zilele noastre. Felician Pop a arătat că în momentul de față asistăm la afirmarea unei noi generații de tineri talentați care constituie viitorul literaturii sătmărene.

scriitori2-1A venit în discuție și problema manualelor de limba și literatura română, care nu se situează la nivelul așteptat de către elevi. Literatura trebuie să coboare în stradă, să se scrie despre lucruri interesante care să atragă tineretul. Generația de astăzi încearcă să scrie altfel, iar poezia este un lucru firesc al vieții.

Au citit din creațiile lor Dana Criste, autoare a mai multe volume de poezie, tânărul de 16 ani Alexandru Vaștag, care a apărut recent într-o antologie cu proză, Bogdan Roștaș, președintele cenaclului Alfazet, Ana Cicio, cu mai multe volume, cu preocupări în domeniul folclorului. Tot poeme a citit și Florin Leșcău, profesorul Carol C.Koka a citit mai multe catrene dedicate scriitorilor sătmăreni, trecuți la cele veșnice: Ion Bala, Ion Vădan, Ioan Gavrilaș, Emil Matei, Dorin Sălăjan Gheorghe Crețu, Ioan Baias și Iulia Olaru.

În partea finală a întâlnirii scriitorii și poeții prezenți la întâlnire au răspuns la întrebările puse de către elevi. Loredana Știrbu i-a invitat pe elevi să participe cu curaj la viața literară, să participe la ședințele cenaclului Alfazet.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 14, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.