La Atelierul Memorial “Aurel Popp” s-a deschis expoziția „Icoane din suflete de copii”

Miercuri, 3 aprilie, de la ora 14.00, la Atelierul Memorial Aurel Popp a avut loc vernisajul expoziției “Icoane din suflete de copii”. Protagoniștii expoziției sunt 30 de copii, elevi ai claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Ion Creangă și Școala Generală nr. 10. Îndrumați de profesoara Clara Gurzău, aceștia au realizat un număr de 30 de icoane pe sticlă avănd ca tematici primăvara și sărbătoarea Paștelui.

Expoziţia este rodul unei vechi şi rodnice colaborări a Muzeului de Artă din Satu Mare cu clasele profesoarei Clara Gurzău de la Şcoala Gimnazială nr. 10 şi Şcoala Gimnazială Ion Creangă. Deschiderea expoziției micilor iconari a avut loc în prezența muzeografelor din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare, Felicia Grigorescu și Marinela Vașvari și a profesoarei îndrumătoare Clara Gurzău, alături de un grup de colegi ai micilor artiști.

Vorbitoarele au accentuat importanța sărbătorilor din cursul anului prin îndrumarea copiilor spre astfel de activități: “Expoziția este încărcată de ardoarea copiilor. Este o încăntare să o privești”. Clara Gurzău a oferit câteva detalii despre frumoasa activitate a copiilor. Icoanele au fost realizate de elevi în timpul orelor de educație plastică.

Colecția de icoane este una inedită, deoarece au fost pictate respectăndu-se canoanele de pictare specifice artei bizantine, reguli vechi de sute de ani care nu acordă iconarului prea multă libertate în actul de creației, comparativ cu iconografia catolică.

Pictura după un anumit canon este o formă de educare a copiilor, un alt mod de apropiere a lor de Dumnezeu și o cale de a simți bucuria celei mai mari sărbători creștine. În mare parte, icoanele o reprezintă pe Maica Domnului, scene biblice, motive specific Învierii dar și simboluri ale primăverii.

Galerie foto:

_DSC0014

_DSC0027

_DSC0019

_DSC0008

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 5, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.