Raportul activității Primăriei Municipiului Satu Mare, la șase luni de mandat

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarii Adrian Albu și Doina Feher și administratorul public Maskulik Csaba și-au prezentat într-o conferință de presă raportul activității lor la împlinirea a șase luni de mandat.

dsc_0059În 22 iunie 2016, noua administrație a preluat un oraş fără contract pentru întreţinerea şi repararea străzilor, astfel că nicio construcţie nu s-a putut începe sau continua. Fără contract pentru realizarea Registrului Zonelor Verzi, fără contract pentru realizarea Planului de Mobilitate Urbană, ambele necesare pentru proiecte de finanţare. Au fost moştenite lucrări deja licitate, având probleme majore de proiectare: strada Digului cu lăţime de 5 metri, strada Diana, Podul Decebal, cu grave deficienţe în proiectul tehnic şi de execuţie. Nu exista niciun proiect care să poată fi depus spre finanţare şi să fie eligibil.

Au fost moştenite instituţii de cultură fără conducător, cluburi sportive (CSM, Olimpia) cu datorii şi fără rezultate. De asemenea actuala administrație a moştenit o Primărie unde moralul de lucru a fost distrus cu premeditare.

Referitor la infrastructură, în iulie 2016 au fost demarate lucrările de reabilitare a Podului Decebal, au fost continuate reabilitările curente: strada Careiului, Digului, Diana. În august a fost inaugurat terenul sintetic de fotbal intitulat după jurnalistul de sport “Romász János”.

A fost instatală reţea de apă pentru blocurile sociale de pe str. Ion Ghica.

În septembrie, a fost făcut un mare pas spre construcţia centurii de ocolire al Municipiului: s-a stabilit traseul exact, și încep exproprierile.

În octombrie a început prima stagiune în clădirea Teatrului reabilitat. am finalizat documentaţia pentru reabilitarea termică a 425 de apartamente şi modernizarea a opt străzi de pământ.

În noiembrie s-au semnat contractele de proiectare pentru al treilea pod și contractul pentru întocmirea strategiei sociale. S-a finalizat studiul pentru dezvoltarea iluminatului public în cartierele Micro 17, Carpaţi I şi II, pentru reabilitarea străzilor de pământ din zona Odobescu şi strada Dara.

Acum în decembrie s-a realizat racordarea la sistemul de apă-canal a blocurilor “IAS” de pe A. Vlaicu, s-a demarat procesul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia pistei de biciclete pe tronsonul Gh Bariţiu – Aquastar. După o stagnare de doi ani, a fost semnat contractul de întreţinere a străzilor.

Din cauza condiţiilor meteo, au fost executate doar 400 de metri de plombări şi aplicate 16.500 metri cubi de piatră concasată. Din fonduri europene s-a modernizat Staţia de Epurare.

Ca răspuns la solicitarea locuitorilor, din 1 august a fost prelungit orarul pentru deservirea publicului: în zile de lucru până la 16.30, în zile de joi până la 18.30.

Din septembrie, serviciul de parcări are un nou punct de lucru pe strada Cuza Vodă, astfel se pot rezolva problemele în două locații.

Documentele de urbanism (certificat de urbanism, autorizație de construcție) se emit în 4-5 zile, față de cele 40 de până acum.

Pensionarii peste 70 de ani vor beneficia de abonament anual, nu mai este necesară reînnoirea abonamentului în fiecare lună.

În noiembrie a fost lansată pagina oficială de facebook a Primăriei pe care sunt furnizate informații importante: facebook/primariasatumare.

A fost redus impozitul pentru clădiri nerezidențiale de la 1.5% cu mai mult de jumătate: la 0.7%.

Investiții:

În iulie Dedeman a deschids magazinul mult așteptat în oraș.

În august a fost aprobat planul urbanistic al noului centru comercial LIDL.

Au fost continuate și în prezent sunt derulate discuțiile cu grupul de investitori NEPI în vederea construcției unui mall de 28.000 de metri.

Au răspuns favorabil la cererea Primăriei Satu Mare de co-finanțare a documentației pentru podul pietonal în valoare de 100.000 de euro și amenajarea străzii adiacente complexului comercial.

În martie 2017 se va inaugura cea mai mare fabrică de canapele din România, a investitorului italian GP SOFA într-o hală de 5.8 hectare.

Investiții de viitor:

Am fost contractată realizarea Registrului Zonelor Verzi.

În septembrie a fost semnat contractul pentru realizarea Planului de Mobilitate și Dezvoltare Urbană (PMDU).

În decembrie s-a semnat contractul pentru dezvoltarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU).

În iulie au fost predate 74 de locuințe noi ANL.

Zone verzi:

Din iulie a fost extinsă întreținerea zonelor verzi și pe cartiere, totodată au fost aplicate mai multe sancțiuni pentru depozitarea deșeurilor ilegale.

Au fost ridicate mai multe autorizații de la comercianții ambulanți care nu au avut un aspect estetic. Pentru 2017 Primăria Satu Mare va elabora un regulament general la nivel de municipiu.

În ce privește învățământ, între iulie și decembrie au fost investiți circa 1.000.000 de lei în reabilitarea unităților de învățământ din oraș, reabilitând clădiri și curți de școli, mai multe grădinițe au primit terenuri moderne de joacă.

Au fost extins colaborarea cu centrul Scheffler János, proiect prin care mai mult de 5.000 de copii preșcolari vor beneficia de serviciile moderne de screening la un nivel profesional.

Relații internaționale:

A fost dat suflu nou relațiilor neglijate cu orașele înfrățite Nyíregyháza și Beregovo, împreună cu GECT ne pregătim pentru proiectele transfrontaliere RO/HU, HU/SK/RO/UA.

Respect pentru campion:

În luna august a fost acordat titlul de cetățean de onoare pentru campioana Simona Pop, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

Sport, cultură:

FC Olimpia se află pe locul 4 al ligii II, cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani. S-a îmbunătățit situația la Clubului Sportiv Municipal, care se stabilizează pe plan sportiv și financiar.

Târgul de Crăciun se bucură de succes în cadrul sătmărenilor.

Despre planurile și proiectele de dezvoltare pe anul 2017, Primăria Satu Mare va prezenta detalii într-un nou material, la începutul lunii ianuarie 2017.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 decembrie 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.