Poetul german de origine română Christian W. Schenk s-a întâlnit cu oamenii de cultură sătmăreni

Luni, 9 ianuarie 2017, în sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană, a avut loc întâlnirea dintre scriitorul german de origine română Christian Wiliam Schenk cu scriitorii și oamenii de cultură din Satu Mare. Întâlnirea s-a datorat colaborării dintre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu Biblioteca Județeană și Cenaclul „Cronograf”, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

1În calitate de gazdă, Paula Horotan, directorul adjunct al Bibliotecii Județene a urat bun venit oaspetelui și tuturor celor care au venit la această întâlnire și a făcut o amplă prezentare a biografiei poetului, urând tuturor creatorilor un an rodnic.

Christian Wilhelm Schenk este pseudonimul literar al lui dr. Wilhelm Schenk, care s-a născut la 11 noiembrie 1951 la Brașov. Primele poezii le-a publicat în anul 1961 în revista pentru copii „Luminița”. A urmat liceul cu întreruperi la Codlea. A părăsit România în anul 1976. În 1980 a absolvit în orașul Koblenz tehnica dentară, iar în 1985 Facultatea de Medicină din Mainz. Și-a luat doctoratul în 1985. În prezent locuiește în orașul Boppard, unde practică medicina în cabinetul său particular. Christian W. Schenk este membru al Uniunii Scriitorilor din Germania și România și a altor importante foruri culturale. A publicat numeroase cărți cu poezii, traduceri etc. Schenk promovează prin intermediul editurii Dionysos cultura germană și română, legăturile dintre acestea și spațiul cultural Est-Vest.

2Directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo a spus la această întâlnire că noul an debutează cu această întâlnire al cărui scop este să pună în discuție problemele culturii românești și cele ale creatorilor sătmăreni. Cristian Schenk este un apreciat om de cultură, apreciat chiar și de Tudor Arghezi, care i-a fost mentorul de la început. Reputatul om de cultură este binevenit întotdeauna la Satu Mare, a spus Robert Laszlo și i-a înmânat din partea instituției pe care o conduce o Diplomă de excelență.

În cuvântul său oaspetele și-a manifestat bucuria de a se reîntâlni cu Satu Mare și oamenii de cultură sătmăreni. A abordat apoi o problemă spinoasă, aceea cu care se confruntă cultura românească. Din păcate, a spus Christian Schenk, scriitorii și poeții români formează grupuri și grupulețe care se dușmănesc, fenomen care nu este benefic pentru cultura românească. A observat că rivalități neproductive există între diverse grupuri de creatori, chiar de la un județ la altul. A dat exemplul Germaniei unde nu se petrece acest lucru. Acolo chiar dacă există grupuri, acestea se respectă și colaborează reciproc.

3A menționat numele marelui poet Marin Sorescu, care a fost propus pentru Premiu Nobel, dar a fost victima unor „binevoitori”. Christian Schenk a făcut apel la încetarea acestei practici, scriitorii să lase orgoliile deoparte, între ei să existe respect și colaborare. A mărturisit că se simte foarte atașat de cultura românească, pe care în orice împrejurare încearcă să o promoveze. În literatura română sunt foarte mulți scriitori remarcabili care merită să fie cunoscuți și peste hotare.

În continuare poetul Christian W. Schenk a citit mai multe poeme din creația sa.

001Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop a menționat în cuvântul său fenomenul lăudabil care se manifestă în Satu Mare, și anume adevărata explozie de tinere talente, care la vârsta lor foarte tânără și-au publicat deja poeziile, ei sunt deja în prima linie a creației poetice. Personal fiind unul dintre sprijinitorii și mentorii lor. Întreaga viață a poetului Christian Schenk este un bun exemplu pentru acești tineri, el făcând deja foarte mult pentru promovarea culturii românești. Avem mult de învățat de la Christian Schenk, a spus Felician Pop.

Din sală au intervenit și au adresat cuvinte de apreciere președinta cenaclului „Cronograf”, Loredana Știrbu, Teodor Curpaș, care a apreciat poeziile oaspetelui, considerându-le foarte frumoase. Satu Mare se poate mândri cu existența a două cenacluri literare. Poeții și scriitorii membrii ai acestor cenacluril trebuie să colaboreze deoarece ei sunt cei care duc peste tot faima culturală a Sătmarului.

4Poetul Radu Ulmeanu l-a caracterizat pe Christian Schenk ca fiind un poet care dă un exemplu de patriotism. Păcat că la noi sunt oameni de cultură care nu-și arată dragostea de patrie și că există neînțelegeri între diverse grupuri de scriitori și poeți. „Invidia este la ordinea zilei”, a spus Radu Ulmeanu.

Bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe reputatul poet a fost afirmată și de scriitorul și editorul George Terziu, care a adus importante completări la cunoașterea operei oaspetelui. Personal s-a declarat fascinat de activitatea laborioasă a acestuia, care găsește timp să promoveze poezia și pe Internet, de faptul că „este un poet veșnic tânăr”. În cinstea lui Christian Schenk, George Terziu a citit poezia „Odă dezrădăcinatului”.

Regizorul Dorel Iurcencu s-a declarat frapat de metaforele din poeziile lui Christian Schenk și a dat citire unor versuri ale sale, care s-au născut sub impresia acestor metafore. Pentru aplanarea neînțelegerilor dintre grupurile de scriitori sătmăreni, Dorel Iurcencu a propus organizarea unei întâlniri la care membrii celor două cenacluri „Afirmarea” și „Cronograf”, să se dueleze pe tărâmul creației. A lansat apoi invitația la un frumos spectacol, „Esenin”, un spectacol deosebit, de poezie, muzică, imagine pe care îl va regiza.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 10 ianuarie 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to Poetul german de origine română Christian W. Schenk s-a întâlnit cu oamenii de cultură sătmăreni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.